Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Δυτικής Σάμου λίγο μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου για την Ύψωση της Σημαίας της Σαμιακής Επανάστασης  την Κυριακή 8 Μαΐου στο Μεσαίο Καρλόβασι. Με την παρουσία του Υφυπουργού στον πρωθυπουργό Χρήστου Τριαντόπουλου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις τον ΓΓ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη, του Βουλευτή Σάμου Χρ. Στεφανάδη, την Προϊσταμένη της ΓΔΑΕΦΚ Μαρία Κλεάνθη, των Δημάρχων του νησιού, αντιδημάρχων, προέδρων Δ.Διαμερισμάτων και πολιτών πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τα προβλήματα που συνεχίζουν να υφίστανται 18 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό.

Ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στα όσα μέχρι σήμερα έχουν γίνει από την πλευρά της κυβέρνησης . Συγκεκριμένα στα έργα που έχουν προχωρήσει με χρηματοδοτήσεις μέσω των δήμων αναφέροντας ότι ο Δήμος Ανατολικής Σάμου έχει λάβει συνολικά 7 εκ. ευρώ και ο Δήμος Δυτικής 5 εκ. ευρώ, καθώς και τα έργα που υλοποιούνται από την περιφέρεια που ξεπερνούν τα 13 εκ. ευρώ.  Αναφορικά με τις κατεδαφίσεις δήλωσε ότι έχουν φτάσει το 80% ενώ είπε ότι γίνονται προσπάθειες να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών ενώ δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται κάποιο σεμινάριο στους μηχανικούς του ΤΕΕ καθώς είπε ότι υπάρχει απειρία για την σωστή σύνταξη των φακέλων.

Για τις επιχειρήσεις είπε ότι δόθηκαν  2,3 εκ. ευρώ ενώ για την επιχορήγηση επιχειρήσεων που υπήρξαν σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από θεομηνία είπε ότι για την Σάμο επιλέχτηκε  ένα σχέδιο στήριξης της τουριστικής κίνησης μέσα από την αξιοποίηση μίας χρεωστικής κάρτας samos pass  σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  με στόχο να καλύψει μια σημαντική περίμετρο χιλιάδων επισκεπτών (περίπου 10.000) που θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο. Τις επόμενες ημέρες εξήγησε ότι θα υπάρξει μία τηλεδιάσκεψη με το Επιμελητήριο ώστε να διευθετηθεί ο τρόπος με τον οποίον θα μπορέσουν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις του νησιού στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης  κάτοικοι και επαγγελματίες του Καρλοβάσου και συγκεκριμένα από την περιοχή που γειτνιάζει με τον Ναό της Κοίμησης της οι οποίοι λόγω της επικινδυνότητας που υπάρχει λόγω των ζημιών της εκκλησίας έχουν αναγκαστεί να μεταστεγάσουν τις επιχειρήσεις τους με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι πολίτες ζήτησαν να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα τους καθώς δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ αποζημίωσης αλλά ούτε και κάποια επιδότηση ενοικίου αφού δεν θεωρούνται σεισμόπληκτοι. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι το θέμα θα λυθεί εντός του Μαΐου καθώς εξετάζεται ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης τους αφού ο προηγούμενος που είχε προταθεί δεν εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό ταμείο.

Στο τέλος της σύσκεψης ο Δήμος Δυτικής Σάμου πρόσφερε δώρα στους φιλοξενούμενους και ο Δήμαρχος Αλέξανδρος Λυμπέρης τους ευχαρίστησε  για την καλή συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στα αιτήματα του Δήμου.

Στην συνέχεια ο κ. Τριαντόπουλος συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου Βασίλη Πανουράκη και την πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μαρία Κονδύλη  επισκέφτηκαν το τουριστικό λιμάνι Σάμου όπου ζητήθηκε από τον υφυπουργό έκτακτη χρηματοδότηση για εργασίες που δεν προβλέπονταν στην μελέτη αίτημα το οποίο έγινε δεκτό άμεσα.