ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Εκδόθηκε η συλλογή διηγημάτων με τίτλο «ΣΑΜΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ….65 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ» από την Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου. Η συγκέντρωση των κειμένων έγινε έπειτα από δημόσια πρόσκληση της Βιβλιοθήκης και αποτελεί μια λογοτεχνική «γεωγραφία» με επίκεντρο το νησί μας που φιλοδοξεί να αναδείξει όψεις της ιστορίας, της ηθογραφίας και της κοινωνικής πραγματικότητάς του στα πλαίσια πάντα της μυθοπλασίας.

Στη συλλογή συμμετέχουν συγγραφείς από όλη την Ελλάδα, σαμιακής καταγωγής και μη, άλλοι με μεγάλη εμπειρία στα λογοτεχνικά δρώμενα, και άλλοι που επιχειρούν συγγραφικά για πρώτη φορά, όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Άλλα από τα κείμενα, πέραν του συνεκτικού κοινού στοιχείου τους που είναι η αναφορά στη Σάμο, εκτυλίσσονται στο παρελθόν, άλλα στο παρόν και κάποια στο μέλλον. Είναι μεγάλη η ποικιλία τους θεματολογικά και ειδολογικά κατατάσσονται στις κατηγορίες του αστυνομικού, της επιστημονικής φαντασίας, της ηθογραφίας, της μικροϊστορίας αλλά και της κοινωνικής αποτύπωσης σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το βιβλίο προλογίζει η δημοσιογράφος Γιούλη Επτακοίλη η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Ο τόμος αυτός είναι μια αλυσίδα όπου μπλέκονται η μνήμη, το προσωπικό βίωμα, η Ιστορία,  η φαντασία… Δεν είναι μόνο το διαρκές θαύμα της φύσης που μας συναρπάζει, δεν είναι μόνο το φως των τόπων και οι αμέτρητες ιστορίες που διηγείται, είναι οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που πέρασαν κι αυτοί που μένουν, αυτοί που ζουν εντός μας, το παρελθόν που παίρνουμε στα χέρια μας και πλάθουμε τον τωρινό μας βίο… Η παρούσα συλλογή διηγημάτων για την Σάμο, με τις λογοτεχνικές και αφηγηματικές αρετές της, την ποικιλία στο ύφος και την γραφή, περίτεχνη, ελλειπτική, τρυφερή και τραχιά, κωμικοτραγική, είναι μια πολύτιμη χειρονομία. Ο τόπος, κάθε τόπος, είναι παράδοση που πρέπει να κληρονομείται. Και όσο κι αν σκέφτομαι, δύσκολα μπορώ να βρω ομορφότερο τρόπο να παραδώσεις κάτι στις επόμενες γενιές, από τις λέξεις, από τα κείμενα που γράφονται, όταν βουτάς την πένα στην καρδιά. Έτσι, η «Σάμος, μια μέρα…», γίνεται «Σάμος, μια ζωή…».

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Μανώλης Πυργιώτης αναφέρει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Στην παρούσα έκδοση της Βιβλιοθήκης Σάμου, 65 αφηγητές μας ταξιδεύουν στο παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της Σάμου, αποτυπώνουν στιγμές της μικρής μας κοινωνίας, μας μεταφέρουν την αίσθηση, την γεύση και την μυρωδιά από την κοινωνική γεωγραφία και την μικροϊστορία του τόπου. Ο συλλογικός αυτός τόμος δημιουργεί αναπόφευκτα μια αφηγηματική τοπογραφία για τη Σάμο, την γνωρίζουμε όπως την αισθάνθηκαν, αποδεικνύοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί – πέραν των άλλων πολύ ουσιαστικών λειτουργιών της- να μας ταξιδεύει σε τόπους και πατρίδες, να μας μυεί στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια τους».

Γράφουν (κατ` αλφαβητική σειρά) οι: ΒίβιανΑβραμίδου-Πλουμπή,Χρήστος Αζαριάδης, ΈρικαΑθανασίου, ΚασσάνδραΑλογοσκούφη, ΆνναΑσημίνα, ΣταμάτηςΒαλσάμος, Ειρήνη Βαρδάκη, ΓιώργοςΒοϊκλής, ΜπάμπηςΒουρλίδας, ΝεοκλήςΓαλανόπουλος, Ευτυχία Γιαννάκη, Γιώργος Γκόζης, ΓιάννηςΓρηγοράκης, ΠόπηΔαμιανίδου, Γιώργος Δάμτσιος, Αντώνης Δημόπουλος, ΠαρασκευήΕμμανουήλ, Κατερίνα Ευθυμίου, Μίνως Ευσταθιάδης, Μιλτιάδης Ζέρβας, ΜαργαρίταΙκαρίου, ΦανήΚαλαμπόκη, ΕυγενίαΚαλογεροπούλου, Κούλα Καραμηνά-Πόθου, Ιωάννα Καστάνη, ΠαναγιώτηςΚεραμίδας, Νίτσα Κιάσου, Γιώργος Κουκουτιανός, Μαρία Κούλα, Νίνα Κουλετάκη, ΑναστασίαΚουρμούση, Μάρκος Κρητικός, Αικατερίνη (Καίτη) Κωνσταντάρα-Σπυροπούλου, ΑργυρώΛεντούδη, Φαίδρα Μ., Εύη Μάρκου, Στέλιος Εμμ. Μάρκου, Χρυσάνθη Μίσκου,  Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αναστασία Μπαρτζή, Απόλλωνας Ξένος, Μιχάλης Παπαδημητρίου, ΔήμητραΠαπαναστασοπούλου, Μίνα Πατρινού, Γεωργία Πετούλη-Γλάρου, Κωνσταντίνος Πλατής, ΑγγελικήΠλουμά, ΒασίληςΠουλημενάκος, Μανώλης Πυργιώτης, Άγγελος Ρήγας, Έρη Ρίτσου, ΠόπηΡοδίτου, ΣπύροςΣακελλαρόπουλος, Τζέννη Σιαμαλέκα, Αλέξανδρος Δ. Σταθακιός, Αικατερίνη Τεμπέλη, ΙωάνναΤσαμπούρη, Χρήστος Φαρμάκης, Χαρά Χατζηαντωνίου, Έλσα Χίου, Γιώτα Χουλιάρα, ΈλεναΧουσνή, Ουρανία Χρυσαφίνου. Την συλλογή κλείνουν δύο διηγήματα στα αγγλικά του Άγγλου συγγραφέα NickBrown.

Το βιβλίο «ΣΑΜΟΣ, ΜΙΑ ΜΕΡΑ… 65 ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΟ» θα διατίθεται προς πώληση στα βιβλιοπωλεία.

“Σάμος, μια μέρα… 65 διηγήματα για τη Σάμο”, Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου. Σάμος, 2022. ISBN 978-618-85217-3-5. Σελ. 454. Σχεδιασμός εξωφύλλου Γιώργος Μαργαρώνης.