ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανατροφοδοτική η «Ιωνική Σκέψη» διατηρείται ζωντανή και ρέουσα στο νησί της Σάμου, μέσω του Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια που φέτος συμπληρώνει 17 ολόκληρα χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του ακριτικού νησιού της Σάμου.

Το Φεστιβάλ, με μια σύγχρονη ματιά που σέβεται ωστόσο την ιστορικότητα των θεμάτων, παρουσιάζει το έργο κορυφαίων προσωπικοτήτων που έζησαν στο  νησί (Πυθαγόρας, Αρίσταρχος, Επίκουρος, Αίσωπος κ.α ) αλλά και τη συμβολή του σαμιακού πνεύματος στην παγκόσμια εξέλιξη της επιστήμης, της φιλοσοφίας και του πολιτισμού.

 

Στην ουσία, το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» γεφυρώνει τη φιλοσοφική παρακαταθήκη της Ιωνίας με τη σύγχρονη πολυπολιτισμική ταυτότητα του ακριτικού νησιού. Προάγει και αναδεικνύει διεθνώς την ιστορική και πνευματική συνέχεια της Σάμου ως μέλους της Ιωνίας, γενέθλιου τόπου της παγκόσμιας επιστημονικής και φιλοσοφικής σκέψης, δια μέσου των αιώνων.

 

Ως ένα από τα μακροβιότερα φεστιβάλ στον κομβικό και στρατηγικής σημασίας χώρο του Αιγαίου, έχει καθιερωθεί ως ένας θεσμός με πανελλαδική αλλά και παγκόσμια απήχηση!

Η υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις προσελκύουν στη σημαντική στρατηγικά περιοχή του Β. Αιγαίου, θεματικό τουρισμό και ανθρώπους του πνεύματος από όλον τον κόσμο, πράγμα που αποφέρει πολυποίκιλα οφέλη στην τοπική κοινωνία.

 

Για το 2023, η Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ συνεχίζει να φιλοξενεί την αύρα του πνεύματος και της επιστήμης, στη γη της Ιωνικής φιλοσοφικής εδραίωσης: Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Σέργιο Θεοδωρίδη Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Κων/νο Δεμέτζο καθηγητή Νανοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το team της Ελληνικής Εταιρείας Διαστήματος, τη Δ/ντρια του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Φιόρη Μεταλληνού, τονΕπίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεώργιο Κουτσουφλάκη, τη μουσική εκδήλωση του Υπουργείου Πολιτισμού με το θεατρικό έργο «Το τραγούδι της Φάλαινας» και στόχο την αφύπνιση για την κλιματική αλλαγή, τη συναυλία-αφιέρωμα στα τραγούδια του Γιάννη Σπανού και άλλα. Από τις πλέον εντυπωσιακές στιγμές του Φεστιβάλ είναι η αναπαράσταση της αρχαϊκής πομπής των Ηραίων και της γιορτής γονιμότητας στις όχθες του Ίμβρασου ποταμού, με συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών.

 

Οι φετινές εκδηλώσεις κοινοποιούνται από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας αλλά και διεθνώς μέσω των γραφείων Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Το Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια», έχει αναγνωρισθεί για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στον πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής UNESCO στην Αθήνα αλλά και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Διοργανώνεται από το Δήμο Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Λυκούργος» Πυθαγορείου καθώς και από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ΕΡΤ 3 και το 2ο Πρόγραμμα.