Από τη μια ήταν ο χώρος, το «ξέφωτο» της Σαμιακής Ιστορίας και του Πολιτισμού, το αίθριο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου. Από την άλλη η άρτια οργάνωση. Και φυσικά οι SamάΝ αλλά όχι μόνοι τους, ενισχυμένοι από ένα κορίτσι δεκάξι Μαίων καταρτισμένο μουσικά, που είχε στα πόδια του ακουμπισμένο ένα κανονάκι και στα χέρια του μια δεξιοτεχνία που εντυπωσίασε, την Ναυσικά Γκοτζαμάνη από την ΄Ανω Σύρο, που ήρθε για να κερδίσει το Σαμιακό κοινό με την αυθεντικότητα, την ευστροφία και τους μαγικούς ήχους του οργάνου της. Το ρεπερτόριο γνωστό από την ανακοίνωση: «ένα μουσικό ταξίδι (fasil), μια φόρμα δηλαδή διάφορων κομματιών σε τρεις διαφορετικές κλίμακες (μακάμ) από το κλασικό ρεπερτόριο της Κωνσταντινούπολης, την παραδοσιακή ελληνική μουσική και το Ρεμπέτικο. Ούτι, Πολίτικη λύρα, Κανονάκι, Κρουστά και Φωνές «.

Η συναυλία κράτησε ακριβώς δύο ώρες κι ήταν ένα ταξίδι μαγευτικό, τόσο λόγω είδους ρεπερτορίου, όσο κυρίως χάρη στην πιστότητα και τον σεβασμό σε μουσικά κομμάτια, που έρχονται από τα βάθη της ιστορίας.

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια των συναυλιών του Προγράμματος Μουσικής Εκπ/σης της ΣΑΜΑΡΤ (Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής) την Τρίτη 22/8 στο Βαθύ και θα επαναληφθεί την Τετάρτη 23/8 στην αυλή του «Χατζηγιάννειου» στο Καρλόβασι.