Αίνιγμα για δυνατούς λύτες έχει καταλήξει το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών και μαθητριών προς το Δημοτικό Σχολείο Παγώνδα. Λόγος γίνεται, κυρίως, για την ακαταλληλότητα του δρόμου ο οποίος οδηγεί στη σχολική μονάδα του χωριού. Το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Σάμου αποφάσισε τη μετακίνηση των παιδιών με μικρό λεωφορείο μέχρι τη διασταύρωση Παγώνδα-Σπαθαραίοι και από το σημείο την τελική παραλαβή τους με μισθωμένα ταξί από την Περιφέρεια για τη συνέχιση της διαδρομής.
Ωστόσο, δρόμος της εισόδου του χωριού του Παγώνδα έχει υποστεί καθίζηση μετά το σεισμό και έχει κριθεί ακατάλληλος για βαρέα οχήματα. Η κατασκευή του οδοστρώματος θα καθυστερήσει σημαντικά και, συγκεκριμένα, θα είναι έτοιμος σε έναν (1) χρόνο σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Βασιλείου, Προϊτάμενο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας. Μετά το σχετικό ρεπορτάζ της Βιολέτας Τριπόδη κατά τη διάρκεια της ραδιοφωνικής εκπομπής «Στις 10 με τόνο» στους 99,8 fm, εχθές (01/09/2021) πραγματοποιήθηκε συνάντηση όπου παραβρέθηκε η Δημοτική Αρχή, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής παιδείας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παγώνδα, ο Σύλλογος γονέων/ κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παγώνδα και Νηπιαγωγείου Ηραίου. Η κ. Καζάκου, Προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών Δήμου Ανατολικής Σάμου ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών ραμπών στη διαδρομή που καλούνται να κάνουν οι μαθητές μέσα από το χωριό.«Ο Δήμος, οι τεχνικές υπηρεσίες υπόδειξαν μερικά σημεία και βάλανε πατάρια. Τώρα τελευταία, λοιπόν, είχαν πρόβλημα τα παιδιά να πάνε εκεί πάνω. Ήταν επικίνδυνα. Προς Θεού, δεν παίζουμε με τις ζωές των παιδιών. Όποιο παιδί και αν είναι αυτό. Εντωμεταξύ τώρα τελευταία βλέπω ότι ένας κύριος έχει φτιάξει το σπίτι του εκεί που ήταν μια σιδηροκατασκευή, ένα πατάρι, συν ένα δεύτερο πατάρι. Έχω εγώ ειδοποιήσει τον Αντιδήμαρχο, τον κ. Καρρά. Είχε και ένα τεχνικό προχθές από το Δήμο. Βάζαμε κάτι λαμαρίνες μέσα στο χωριό να κλείσουμε και πήγαμε το είδαμε αυτό. Μου είπε ο κ. Καρράς να φέρει ένα συνεργεί, να φύγει μια σιδηροκατακευή. Και εχθές βράδυ ο Δήμαρχος μας είπε ότι πάμε να ρίξουμε και τη δεύτερη σιδηροκατασκευή. Οπότε, μπορεί άνετα ο οποιοσδήποτε να περνάει, όχι μόνο τα παιδιά. Όλοι» τόνισε ο κ. Γιώργος Τσάτσος, Πρόεδρος Δ.Κ. Παγώνδα.
Η ενέργεια απορρίφθηκε από τους γονείς των 45, περίπου, μαθητών διότι δεν θέλουν τα παιδιά τους να μετακινούνται με τα πόδια κυριευόμενοι από το φόβο κατάρρευσης κτιρίων που βρίσκονται στην περιοχή λόγω του σεισμού. «Από ότι φαίνεται από τις συναντήσεις και συζητήσεις ότι οι γονείς των μαθητών του Ηραίου δεν θέλουν τα παιδιά τους πεζοί να οδηγούνται στο σχολείο» επιβεβαίωσε ο κ. Γιώργος Αξιώτης, Πρόεδρος δημοτικής επιτροπής παιδείας.
Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο ποιος είναι αρμόδιος για τη κατασκευή του δρόμου και την έκδοση του απαραίτητου εγγράφου που επιτρέπει την ασφαλή διέλευση κάθε τύπου οχήματος. «Εδώ και αρκετά χρόνια αυτός ο δρόμος τορπιλίζεται με χίλιους δυο τρόπους. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι για το δρόμο αυτό για πολλά χρόνια έχει μπει στο τραπέζι πότε είναι δασικό πότε είναι της Περιφερείας πότε είναι του Δήμου και, τελικά, τώρα νομίζω έχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση με δέσμευση του Περιφερειάρχη ότι αναλαμβάνει το δρόμο και ότι σε ένα (1) χρόνο από σήμερα θα είναι παραδομένο. Η αρχική διάνοιξη ήταν δασική. Ένα κομμάτι, λοιπόν, αυτού του δασικού δρόμου στρώθηκε με άσφαλτο από την τότε Νομαρχεία και ένα άλλο κομμάτι, που ήταν εντελώς ακατάλληλο, καταργήθηκε και δημιουργήθηκε ένας άλλος δρόμος που είναι τσιμέντινος. Αυτός είναι δημοτικός. Άρα, λοιπόν, έχουμε έναν δρόμο ο οποίος είναι δασικός μέσα στον οποίο έχουν επέμβει η Νομαρχεία παλιότερα και ένα κομμάτι το οποίο είναι κοινοτικός, δημοτικός. Είναι μια μπερδεμένη ιστορία εδώ και χρόνια και ακριβώς για αυτό το λόγο ποτέ δεν έχει δοθεί μια άκρη για να τελειώνει το θέμα» ξεκαθάρισε ο κ. Αξιώτης.
«Κανείς δεν είναι ο αρμόδιος για αυτόν τον δρόμο να δώσει την βατότητα. Οπότε, η Περιφέρεια, η Αντιπεριφέρεια μάλλον θα απαντήσει εάν μπορούνε να περάσουν τα ταξί από εκεί γιατί είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των παιδιών μας» δήλωσε ο κ. Τάσος Αστερινός, Πρόεδρος Συλλόγου γονέων/ κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παγώνδα και Νηπιαγωγείου Ηραίου.
Τη δική τους εξήγηση, επίσης, για το θέμα έδωσαν ο κ. Ευάγγελος Καρράς, Αντιδήμαρχος Ανατολικής Σάμου και ο κ. Ελισαίος Μαυρατζώτης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Όλοι μαζί για τη Σάμο».
«Όπως γνωρίζουμε όλοι ο δρόμος είναι δασικός. Δεν είναι ούτε του Δήμου ούτε της Περιφέρειας. Όμως, το δασαρχείο μας απάντησε ότι από τη στιγμή που κάποιος έκανε κάποιο έργο στο δρόμο, με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου πάντα, είναι υπεύθυνος για τη συντήρησή του μετά. Το κομμάτι που έχει, λοιπόν, πρόβλημα έχει φτιαχτεί επί Νομαρχίας. Η Νομαρχία και η Περιφέρεια είναι υπεύθυνες για τη συντήρηση του έργου που είχαν κάνει, που είναι αυτό που παρουσίασε τη καθίζηση. Από ένα σημείο και κάτω είχε ρίξει κάποια μπετά ο Δήμος. Από εκεί και κάτω αυτά τα μπετά που έριξε ο Δήμος είναι υπεύθυνος ο Δήμος. Το επίμαχο έργο ήταν έργο της Περιφέρειας με κράσπεδα και ασφαλτόστρωση. Ο Δήμος έκανε μέχρι τώρα κάποιες ενέργειες να βρει που ανήκει αυτός ο δρόμος που έχουμε το επίσημο έγγραφο της δασικής υπηρεσίας, που ανήκει ο δρόμος, είναι δασικός που σας είπα πριν» δήλωσε ο κ. Καρράς.
Ο κ. Μαυρατζώτης είπε: « Ο δρόμος δεν ανήκει καθόλου στην Περιφέρεια. Ο δρόμος είναι ένας δασικός δρόμος σε ένα κομμάτι και στο υπόλοιπο δεν είναι επαρχιακό δίκτυο. Έχετε ένα έγγραφο που το λέει το Δασαρχείο επειδή είναι δασικό και αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του Δασαρχείου ότι όποιος παρέμβει σε ένα δρόμο αυτομάτως αναλαμβάνει και τη συντήρησή του. Νομίζω ότι αυτό δεν ευσταθεί. Διότι δεν μπορεί οποιοσδήποτε πάει και συντηρεί ένα δρόμο ξαφνικά γίνεται ιδιοκτησία του».