Εκτός ημερησίας διάταξης αποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου κινητοποίηση για την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου

“Όσον αφορά τις εργασίες κατασκευής των δομών στην περιοχή μας, ενάντια στη βούληση των νησιωτών και της Περιφερειακής Αρχής που έχουν ξεκινήσει από τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στη θέση Βάστρια”, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε με ψήφους 26 υπέρ, 4 κατά και 4 παρών, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου, σύσσωμο το Περιφερειακό Συμβούλιο (με την υποσημείωση όσοι μπορούν) να μεταβεί στη Βάστρια για αυτοψία και να ζητηθεί η διακοπή των εργασιών.

Κατά ψήφισαν οι κ.κ. Χατζηκομνηνός και Κυρατζής, Γεωργούλας, Μανάβης λευκό ο κ. Βαλσαμίδης και παρών ψήφισαν οι κ. κ. Αδαμίδης, Γόμου. Την πρόταση κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση και συνδιαμορφώθηκε από τον επικεφαλής της “Συμπαράταξης Πολίτών” Γιάννη Σπιλάνη και την Περιφερειακή Αρχή.

Σύμφωνα με την απόφαση σε δεύτερο χρόνο θα κληθούν οι φορείς της Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος,Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο  κτλ προκειμένου να συνδιαμορφώσουν πρόταση για παλλεσβιακή κινητοποίηση κατα την οποία θα κλήσουν υπηρεσίες και δραστηριότητες.

Παράλληλα το Περιφερειακό Συμβούλιο με την απόφαση του εκφάζει την αντίθεση του στην προσπάθεια ψήφισης από την Βουλή τροπολογίας-φωτογραφικής ρύθμισης να μεταφερθούν αρμοδιότητες της Περιφέρειας με προφανή στόχο να υλοποιηθούν τα έργα κατασκευής των δομών.  Για τον σκοπό αυτό εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και του Π.Σ. με παράσταση στη Βουλή θα εκφράζουν την αντίθεση τους στους σχεδιασμούς αυτούς επιδιώκωντας συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Αναλυτικά η απόφαση του Π.Σ. έχει ως εξής:

Το ΠΣ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αντιτίθεται στη προσπάθειας ψήφισης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τροπολογίας / φωτογραφικής ρύθμισης να μεταφερθούν αρμοδιότητες της Περιφέρειας για τα έργα και τις δραστηριότητες του πεδίου εφαρμογής της υπ’αριθμ. 170613/2013 κοινής υπουργικής απόφασης με προφανή στόχο να υλοποιηθούν τα έργα κατασκευής των δομών στα νησιά μας ενάντια στη βούληση των νησιωτών και της Περιφερειακής Αρχής.
Οσο αφορά τις άμεσες ενέργειες για τις εργασίες που έχουν ήδη αρχίσει από τις 31/01/22 στη Βάστρια, το ΠΣ αποφασίζει:
– Τη Τρίτη 1η Φεβρουαρίου το ΠΣ να μεταβεί στη Βάστρια για αυτοψία και να ζητηθεί η διακοπή των εργασιών
– Τη Τετάρτη 2α Φεβρουαρίου ημέρας ψήφισης της τροπολογίας εκπρόσωποι της Περιφερειακής Αρχής και του ΠΣ με παράσταση στη Βουλή να εκφράσουν την αντίθεση τους στα σχέδια της Κυβέρνησης, να συναντηθούν με το Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων στους οποίους θα επιδώσουν την απόφαση του ΠΣ
– Τέλος στο άμεσο προσεχές διάστημα σε συνεργασία με φορείς, επιμελητήρια, εργατικό κέντρο κλπ να γίνουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για διακοπεί για ένα 24ωρο κάθε δραστηριότητα.

Διαβάστε τι προηγήθηκε λεπτό προς λεπτό 

Συζήτηση για τη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και το ενδεχόμενο διοργάνωσης κινητοποιήσεων με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

Η συζήτηση γίνεται εκτός Ημερήσιας Διάταξης μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Μάλιστα όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της παράταξης Αγλαΐα Κυρίτση τα μηχανήματα ήδη βρίσκονται στη Βάστρια από χθες τα μεσάνυχτα και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης πρότεινε το Περιφερειακό Συμβούλιο να επαναλάβει την απόφασή του για την μη αποδοχή δομών στα νησιά μας ενώ η Αγλαΐα Κυρίτση, πρότεινε αύριο (Τρίτη) το πρωί σύσωμο το περιφερειακό Συμβούλιο να μεταβεί στην περιοχή της Βάστριας και να εμποδίσει τις εργασίες. Με την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης συμφώνησε μέχρι στιγμής ο Γιάννης Σπιλάνης από τη Συμπαράταξη Πολιτών καθώς και η αντιπεριφερειάρχης Αναστασία Αντωνέλλη.

Στην τοποθέτησή του ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την  προηγούμενη απόφαση του περιφερειακού που ήταν 2 χρόνια πριν και πρέπει το θέμα να συζητηθεί σε νέα βάση από την αρχή.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καρασάββας, περιφερειακός σύμβουλος και μπροστάρης στον αγώνα κατά της νέας δομής στη θέση Βάστρια, χτυπώντας το χέρι κατά την τοποθέτησή του, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες. Από τη Χίο και τον κ. Καμπούρη κατατέθηκε η πρόταση να κλείσει η Περιφέρεια αύριο και να πάνε τα μηχανήματα της υπηρεσίας να εμποδίσουν τα έργα.

Να κλείσουν αύριο οι υπηρεσίες της Περιφέρειας πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση μεταξύ άλλων.

 

Πηγή