Στην άμεσα κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη νότια πλευρά του ΚΥΤ και έκαψε 15 σκηνές, προχώρησαν οι άντρες της Π.Υ. Σάμου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από σκηνή που βρισκόταν πίσω από τα προσωρινά Εξωτερικά Ιατρεία Πρώτης Αξιολόγησης που έχουν τοποθετηθεί από την περιφέρεια Β.Αιγαίου για την εξέταση προσφύγων και μεταναστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα Αφρικανών και Νιγηριανών επιτέθηκε σε σκηνή Αφγανών. Καθώς διανύουμε την περίοδο του Ραμαζανίου υπάρχουν συχνά συγκρούσεις με θρησκευτικό υπόβαθρο μεταξύ των διαμενόντων στο ΚΥΤ. Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο καθώς οι Αφρικανοί και οι Νιγηριανοί, την ώρα του καβγά, αναποδογύρισαν την εστία στην οποία προετοίμαζαν το γεύμα τους οι Αφγανοί με αποτέλεσμα να ξεσπάσει η πυρκαγιά.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, λόγω και της εγγύτητας του Πυροσβεστικού Σταθμού και έθεσαν τη φωτιά υπό έλεγχο. Στη γρήγορη εξάπλωση της συνέβαλαν τα πολλά σκουπίδια που υπήρχαν στην περιοχή καθώς και οι φιάλες υγραερίου στις σκηνές των μεταναστών. Την επιχείρηση συντόνιζε ο διοικητής της Π.Υ. Σάμου, Γιώργος Μιαούλης.

Εκεί βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Διονυσίου και Μητσός, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης, ο νέος Διοικητής του ΚΥΤ κος Δημήτρης Αξιώτης, ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Σαμίων κος Δημήτρης Βογιατζής καθώς και ο Ταξίαρχος της Αστυνομίας συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Όπως φαίνεται μάλιστα οι δυνάμεις της Αστυνομίας θα παραμείνουν απόψε στο σημείο αφού οι εντάσεις δεν σταμάτησαν με την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πρόκειται να στήσουν σκηνές ακριβώς απέναντι από το ΚΥΤ για τη φιλοξενία των γυναικόπαιδων. Στην κίνηση αυτή αντιδρούν οι υπόλοιποι μετανάστες οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς κατάλυμα και αρνούνται μέχρι στιγμής να απομακρυνθούν από το σημείο. Οι άντρες της Αστυνομίας προσπαθούν να τους απωθήσουν ώστε να αποφευχθεί μία κλιμάκωση των επεισοδίων.

Τα γεγονότα ωστόσο προμηνύουν μια δύσκολη βραδιά αφού μία δεύτερη πυρκαγιά φαίνεται να έχει ξεκινήσει στο ίδιο σημείο του ΚΥΤ. Οι μετανάστες καταστρέφουν τις σκηνές προκειμένου να πυροδοτήσουν τη φωτιά και προκαλούν εσκεμμένα καταστροφές.

Σύντομα θα υπάρξει περεταίρω ενημέρωση.