Ψήφισμα  εξέδωσε η τοπική Κοινότητα Παλαιόκαστρου   σχετικά  με το θέμα των μεταναστών  αναφέροντας ότι οι κάτοικοι της περιοχής είναι αντίθετοι  με τη δημιουργία νέων Κέντρων Κράτησης, ζητούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας  και κυρίως τον απεγκλωβισμό  των μεταναστών που βρίσκονται εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα το ψήφισμα αναφέρει:

Οι πρόσφυγες δεν επέλεξαν τον ξεριζωμό τους . Φταίνε οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και των ΗΠΑ, για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και ο πόλεμος στις χώρες τους.

Υπεύθυνες είναι και οι ελληνικές κυβερνήσεις που συμμετέχουν  ενεργά στις επεμβάσεις και τους πολέμους  και μπλέκουν  τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις καθώς και εκείνα τα πολιτικά κόμματα που συναποφάσισαν τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας και αποδέχτηκαν την  παρουσία του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στο Αιγαίο, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας και την εθνική ανξαρτησία.

Πρώτο και βασικό αίτημα είναι ο απεγκλωβισμός τους. Να τους δοθούν τα απαραίτητα έγγραφα και η δυνατότητα να ταξιδέψουν στο προορισμό της επιλογής τους και να ισχύσουν όλες οι διεθνείς συμφωνίες για τη προστασία των προσφύγων.

Είμαστε αντίθετοι στην ίδρυση και διασπορά νέων Κέντρων Κράτησης, όπου και   αν σχεδιάζονται να γίνουν στο νησί μας και αλλού, διότι με αυτό τον τρόπο γίνεται μόνιμο το καθεστώς του απεγκλωβισμού τους.

Ζητάμε: ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ με αποκλειστικά κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση, ( χωρίς ΜΚΟ κ.λ.π) με όλους τους όρους  ανθρώπινης διαβίωσης, όπου θα τους παρέχεται πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρης σίτιση, μόρφωση για τα παιδιά, νομική υποστήριξη κσι διερμηνία κ.λ.π.