ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στις 29/11/2021 στα δικαστήρια της Ευελπίδων καλούνται να δικαστούν ως κατηγορούμενοι 62 αγωνιστές-στριες που επιχείρησαν να διαδηλώσουν στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη του 2020 στην Αθήνα, κόντρα στην απαγόρευση που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η κατηγορία που βαραίνει όλες και όλους είναι η διασπορά μεταδοτικής νόσου, ενώ, σε πολλούς φόρτωσαν επιπρόσθετα και την κατηγορία της απείθειας, λόγω άρνησης να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα. Ενδεικτικό της κρατικής υποκρισίας είναι το ότι όλοι οι συλληφθέντες τηρούσαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, ενώ ακόμη πιο προκλητικό ήταν το ότι στη συνέχεια στοιβάχτηκαν κατά δεκάδες και για ώρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Την ίδια μέρα, επιπλέον παρόμοια περιστατικά είχαμε τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για κραυγαλέα στέρηση της ελευθερίας στη διαδήλωση. Οι… προληπτικές αυτές συλλήψεις, όπως παραδέχεται και το κατηγορητήριο, ήταν συνέχεια της άγριας καταστολής και των απαγορεύσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου του 2020 και της απαγόρευσης των απεργιακών συγκεντρώσεων στις 26 Νοέμβρη του ίδιου έτους.

Αποτελεί πρόκληση να επικαλείται την προστασία της δημόσιας υγείας μια κυβέρνηση που ακόμη και σήμερα αφήνει το λαό έκθετο στην πανδημία, με το σύστημα περίθαλψης διαλυμένο, τις ΜΕΘ μετρημένες στα δάχτυλα και τους εργαζόμενους και το λαό στοιβαγμένους και χωρίς προστασία στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ.

Την ώρα που ο λαός αντιμετωπίζει απροστάτευτος την πανδημία, η κυβέρνηση θέλει να βάλει το λαϊκό-εργατικό κίνημα και τα δημοκρατικά δικαιώματα στο γύψο. Θέλει το λαό και τη νεολαία στο περιθώριο και τρομοκρατημένους, προκειμένου να συνεχίσει ανενόχλητη και να εντείνει τη συνολικότερη αντιλαϊκή της επίθεση. Απόδειξη γι’ αυτό ήταν οι δεκάδες αντεργατικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ο νόμος απαγόρευσης των διαδηλώσεων, ο κατάπτυστος νόμος Κεραμέως και άλλα.

Η πολιτική της άγριας καταστολής και των απαγορεύσεων έχει στόχο τον ίδιο το λαό, συμπληρώνει και στηρίζει την αντιλαϊκή αντεργατική επίθεση που επιχειρούν και επιχείρησαν όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και να στηρίξουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μια επίθεση που εργαλειοποιεί ακόμα και την πανδημία για να βαθύνει την αφαίρεση δικαιωμάτων του λαού στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία, αποδεικνύοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο τον απάνθρωπο χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος.

Απαιτούμε να αθωωθούν όλοι οι αγωνιστές και να διαγράφουν τα πρόστιμα.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην διαδήλωση, την κινητοποίηση,

την απεργία και την πολιτική δράση.

 

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

 

O Πρόεδρος

 

Σταμάτης Φιλιππής

O Γραμματέας

 

Μανώλης Παχυμανώλης