Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός  του 2019  από το δημοτικό συμβούλιο Σάμου κατά τη συνεδρίαση  το βράδυ της Δευτέρας  21 Ιανουαρίου.

Σε σύνολο 23 δημοτικών συμβούλων που ήταν παρόντες  έλαβε 14 ΝΑΙ και 8 ΟΧΙ καθώς ο 23 δημοτικός σύμβουλος  Βαγγέλης Καρλοβασίτης αποχώρησε λίγο πριν τη ψηφοφορία.

Απόντες επίσης από την ψηφοφορία ήταν από την συμπολίτευση οι Νίκος Στεφανής, Ελισαίος Μαυρατζώτης, Κώστας Βογιατζής,Μαριάνθη Μαστροκωνσταντή, Γιώργος Διακοσταμάτης και  Κώστας Βογιατζής , οι οποίοι  παρευρέθηκαν στη δεύτερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενώ οι κ.κ. Κοζώνης και Καζόγλου απουσίαζαν και στις δύο συνεδριάσεις .

Η αντιπολίτευση πλην του  επικεφαλής της ΑΚΙΣ ψήφισε κατά του προϋπολογισμού.

Την αναλυτική παρουσίαση του προυπολογισμού, των πάγιων εξόδων, εσόδων κλπ έκανε η υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Ιωάννα Πατρώνη.

Συγκεκριμένα για τον προϋπολογισμό του 2019 ύψους 49.934.179,42 ευρώ ο  επικεφαλής της ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ  Δημήτρης Μηλίγκος  ανέφερε ότι  δεν μπορεί να είναι αναπτυξιακός ένας προϋπολογισμός  που το 77% προορίζεται για δαπάνες ενώ χαρακτήρισε αδικαιολόγητα  απόντες όσους δεν παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού.

 

Προϋπολογισμό για κλάματα,  χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Κώστας Τζίχας ,τον προϋπολογισμό  λέγοντας ότι όπως ο προϋπολογισμός του κράτους  έτσι και αυτός  στερεί παροχές από τη λαϊκή τάξη, την αναγκάζει να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη  και ζήτησε να υπάρξει διεκδίκηση για  πλήρη κρατική επιχορήγηση  για τις πάγιες ανάγκες  του Δήμου.

Ο επικεφαλής της Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών Σάμου Αντώνης Σίμος  τόνισε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν είναι ότι το καλύτερο αλλά τον ψηφίζει γιατί  αντί για ευχολόγια  πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για το τι μπορεί να γίνει με τα σημερινά δεδομένα.

Ο επικεφαλής της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Χρήστος  Χατζηχριστοδούλου   δήλωσε ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό που άργησε πολύ  να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο  ενώ  χαρακτήρισε ανύπαρκτο τον  προγραμματισμό από τη Δημοτική Αρχή   για την αναπτυξιακή του πορεία.

Τέλος ο Δήμαρχος Σάμου  αναφέρθηκε με τη σειρά του  στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι πλέον  στην Ελλάδα κάνοντας λόγο για κατάρρευση της  τοπικής αυτοδιοίκησης, με την μείωση των ΚΑΠ, την καταβολή ΕΝΦΙΑ στα δημοτικά κτίρια και πολλές άλλες υποχρεώσεις που δυσκόλεψαν το έργο του ισοσκελισμού του προυπολογισμού και στο Δήμο της Σάμου.