Τα σχολεία της Σάμου εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρά κτιριακά-στεγαστικά προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν μετά το σεισμό του 2020. Ολόκληρα σχολεία λειτουργούν σε κοντέινερ, ελλείψεις αιθουσών «μπαλώνονται» με κοντέινερ, ακατάλληλες αίθουσες, συστέγαση σχολείων. Όλες αυτές οι υποτιθέμενες «λύσεις» φυσικά και δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και πολλές φορές βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών.

Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να δημιουργούνται διενέξεις μεταξύ σχολείων για το πώς θα μοιραστούν αίθουσες και κοντέινερ, αφού έχουν μπροστά τους την άρνηση των υπεύθυνων να αντιμετωπίσουν την έλλειψη σχολικών χώρων και να αναλάβουν την ευθύνη εύρεσης σοβαρών λύσεων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση σχολείων της πόλης της Σάμου που προσπαθούν να χωρέσουν τα τμήματά τους σε κοντέινερ, που κι αυτά δεν φτάνουν.

Ο Δήμος ως υπεύθυνος για τα σχολικά κτίρια θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να προστατέψει Διευθυντές και εκπαιδευτικούς από διαμάχες που μόνο ένταση δημιουργούν στη σχολική κοινότητα. Να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν αίθουσες κατάλληλες για διδασκαλία ώστε τα συστεγαζόμενα σχολεία να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους.

 

ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ