Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα πραγματοποιήθηκε η πορεία και απεργιακή συγκέντρωση στο Βαθύ Σάμου από εκατοντάδες κόσμου όλων των ηλικιών. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο ήταν ότι κατά τη διάρκεια της πορείας πολλοί Τούρκοι επισκέπτες καθώς και  πρόσφυγες ενώθηκαν  μαζί με τους διαδηλωτές κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ

 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν το μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Σάμου και πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, Ρίτα Καρβούνη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, για τα συμφέροντα των πλουσίων.  Οι λαοί της Ελλάδας και Τουρκίας παρ’ όλα αυτά δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Αντίθετα, τους ενώνουν τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες ανάγκες….». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας που επιδιώκει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο καθώς θεωρείται προαπαιτούμενο στο 4ο μνημόνιο. «Τη Κυριακάτικη αργία, μια κατάκτηση των εργατών του προηγούμενου αιώνα δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν» είπε χαρακτηριστικά.

Και κατέληξε: «Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο!»

Στο χώρο της συγκέντρωσης αλλά και στην μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στον περίβολο του Εργατικού Κέντρου αποδόθηκε φόρος τιμής στους 200 εκτελεσμένους  της Καισαριανής, ανάμεσά τους και στους 7 Σαμιώτες και Ικαριώτες Γιάννη Καραθανάση, Γιώργο Κοντογιάννη, Ηλίας Ταλαίπωρο, Νίκος Χρυσάφη, Γιώργο Κρόκο, Γιώργο Πίττακα, Μιχάλη Τσερμέγκα.

Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισαν: Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ Σταμάτης Φιλιππής, η πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Επισιτισμού Ευανθία Ματθαίου, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Περιφέρεια Αποστόλης Βαλαμόντης, η πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής για την Ειρήνη Ρούλα Στεφανάκη. Με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ συντάχθηκε και αναγνώστηκε η Διακήρυξη Συνδικάτων και Συνδικαλιστών κατά του Ιμπεριαλιστικού Πολέμου, που την υπογράφουν εργαζόμενοι και σωματεία από την Ελλάδα, την Τουρκία, από χώρες των Βαλκανίων. Η Διακήρυξη  διαβάστηκε σε όλες τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε αυτές τις χώρες.

Η  Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση αποτελεί το εφαλτήριο για την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις 17η Μαΐου ημέρα ψήφισης του απαράδεκτου 4ου μνημονίου ή όποτε έρθει προς συζήτηση στη Βουλή.