ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 στις 20.00 μμ.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σάμου σε συνεργασία με την Ένωση Μικρασιατών Σάμου σας καλούν την Κυριακή 21 Ιανουαρίου στις 08.00 μμ το βράδυ να παρακολουθήσετε το ιστορικό ντοκιμαντέρ του 2012 -Σμύρνη, η Καταστροφή μιας Κοσμοπολίτικης Πόλης, 1900-1920, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ηλιού. Η προβολή θα γίνει στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής ενότητας Σάμου με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Το ντοκιμαντέρ που είχε μεγάλη επιτυχία, φέρνει στο φως άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό για την Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.

Φέρνει συγχρόνως μια νέα ματιά στην ιστορία της πόλης κρατώντας αποστάσεις τόσο από εθνικιστικές αφηγήσεις όσο και από αφηγήσεις που ωραιοποιούν τις δραματικές στιγμές της καταστροφής της κοσμοπολίτικης πόλης. Επίσης συνδυάζει την Ιστορία, με προσωπικές αφηγήσεις από απογόνους της Χριστιανικής, Μουσουλμανικής και Αρμένικης κοινότητας.

Ιστορικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ είναι ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ. Μιλούν στο ντοκιμαντέρ: Giles Milton (συγγραφέας του βιβλίου Χαμένος Παράδεισος), Αλέξανδρος Κιτροέφ (Haverford College), Θάνος Βερέμης (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Βικτωρία Σολομωνίδου (Fellow, Kings College, δεύτερη γενιά με καταγωγή από την Σμύρνη), Ελένη Μπαστέα (University of New Mexico, τρίτη γενιά με καταγωγή από τη Σμύρνη), Leyla Neyzi (Sabanci University), Jack Nalbantian (γεννημένος στη Σμύρνη).