Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

22 Φεβρουαρίου 2022

 

 

Ξεκάθαρη τοποθέτηση και παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά.

«Απαιτούνται ριζικές και αποφασιστικές παρεμβάσεις αφού βρισκόμαστε μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση.

Η επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές είναι η έσχατη αλλά η μοναδική ίσως αποτελεσματική κίνηση», αναφέρει ο κ. Κόνσολας που τονίζει ότι πολλές νησιωτικές περιοχές η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης φτάνει ή και ξεπερνά την τιμή των 2,20 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται και οι τιμές πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης.

Ο κ. Κόνσολας τεκμηριώνει την πρότασή του για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων στα νησιά, επικαλούμενος σχετική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από τον Αύγουστο του 2018.

Σύμφωνα με αυτή τη γνωμοδότηση, θα μπορούσε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, του πετρελαίου κίνησης και του υγραερίου κίνησης σε περιοχές της χώρας που υπήρχαν μεγάλες ανατιμήσεις, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η επιβολή πλαφόν στην ανώτατη τιμή των καυσίμων, μπορεί να καθορίζεται με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο που αναφέρεται στη γνωμοδότησή της.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Σε αυτή τη συγκυρία, η επιβολή πλαφόν είναι η μοναδική ίσως κίνηση που μπορεί να αποφέρει κάποια αποτελέσματα.

Για τις νησιωτικές κοινωνίες, για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό θα είναι ολέθριο να παρακολουθούμε αυτή την ξέφρενη πορεία των τιμών στα καύσιμα χωρίς να κάνουμε τίποτα.

Πρέπει να αξιοποιηθεί και να επικαιροποιηθεί η σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τον τρόπο επιβολής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιφέρειες. Γιατί εκεί είναι οξύτερο το πρόβλημα».

 

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Κόνσολα.