Το καλωσόρισμα έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Γιώργος Κυριαζής, λέγοντας: «Το έχετε διαπιστώσει όλοι σας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από το Υπουργείου για να φύγουν οι πρόσφυγες – μετανάστες. Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα άτομα βρίσκονται στη Σάμο. Κάθε μέρα βλέπουμε και νέες σκηνές.

Πρώτος το λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Κατρακάζος. «Υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα. Υπάρχει πρόθεση για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι εδώ. Όταν έγινε η συνάντηση με τον Υπουργό κάποια άτομα δεν πήγαν. Η κυβέρνηση δεν θέλει λύση στο πρόβλημα. Έστω και αργά κινήσαμε τις διαδικασίες για το θέματα υγείας στο ΚΥΤ. Αυτά που λέει ο νόμος. Αν ή απόφαση είναι ορθή για παραβάσεις, τότε το λόγο έχει η Αστυνομία. Είναι ένα όπλο για να κλείσει λόγω των συνθηκών. Κανένας έλεγχος υγείας δεν γίνεται στο χώρο υποδοχής. Δεν θέλω να σπείρω πανικό και δεν πρόκειται να πάμε να βρούμε τον Υπουργό. Δεν υπάρχει κανείς ευπαθής για να φύγει από τη Σάμο. Αν αποφασίσουμε μια δυναμική κινητοποίηση (αποκλεισμό ΕΦΚΑ – ΔΟΥ) να ξεκινήσουμε πέρα από συμφέροντα. Πρέπει να πείσουμε τον Σαμιώτη γιατί πολλοί έχουν παραιτηθεί από τα κοινά».

00Epimelitirio01

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας κ. Μιχάλης Μητσός: «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τη βελτίωση της διαβίωσης αυτών των ανθρώπων και φυσικά της δικής μας καθημερινότητας. Ζητάμε την παραίτηση του βουλευτή Σάμου που ήταν παρών μόνο στη συνάντησή μας με τον ΥΜΕΠΟ και όχι όταν πήγαμε στα κόμματα. Είμαστε γενικά «soft». Δεν μιλάει κανείς. Πέρασε η ημερομηνία αποσυμφόρησης και δεν έγινε τίποτα. Πρέπει ν’ αποκλειστεί το νησί. Έχουν χαθεί από την κυκλοφορία οι Έλληνες. Θα εξαπλωθούν σε όλη τη Σάμο. Ακούμε πολλά για αρρώστιες και σκεφτόμαστε το μέλλον μας. Όλοι οι φορείς να κλείσουμε το νησί. Ποιοι θ’ αντιδράσουν αν γίνει νέο ΚΥΤ; Και τέλος είναι απαράδεκτο κάποιοι που μένουν εκτός Βαθέος να χαίρονται με όσα βιώνει το Βαθύ».

Ο κ. Νίκος Στεφανής, πρόεδρος του Συλλόγου ενοικιαζομένων δωματίων είπε: «Η τουριστική περίοδος είναι κοντά. Πρέπει να κάνουμε γρήγορα γιατί μιλάμε για το μέλλον μας. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Βαθέος, αλλά ολόκληρης της Σάμου. Θα βρουν τρόπους να μείνουν σε όλο το νησί. Η Κυβέρνηση δεν θέλει ν’ ακούσει. Κλείνεις τα σύνορα, κλείνεις το ΚΥΤ. Θέλει δυναμικές κινήσεις απ’ όλους. Πρέπει να είμαστε σκληροί. Χρειάζονται ενωτικές κινήσεις».

00Epimelitirio02

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου κ. Γιώργος Κολλάρος λαμβάνοντας το λόγο είπε: «Γνωρίζαμε και γνωρίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρόκειται να φύγουν από εδώ. Από τον Μάϊο και Ιούνιο του 2018 σε Ιρακινούς και Σύριους δεν τους δίνει το δικαίωμα να φύγουν από το νησί. Το ΚΥΤ είναι πληγή για το νησί. Έγκλημα είναι αυτό που γίνεται κατά των μεταναστών. Υπάρχουν αναφορές για δαγκώματα ποντικιών σε μικρά παιδιά – φυματίωση – ελονοσία –aids. Είχαμε κάνει προ πολλού αίτημα ν’ αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Να φύγουν άμεσα οι παραβατικοί, να φύγουν άμεσα οι ευάλωτες ομάδες, αλλά μάλλον με την παραμονή τους εδώ εξυπηρετούν συμφέροντα. Πρέπει ν’ αναγκάσουμε τον Υπουργό να φύγουν αυτοί οι άνθρωποι από το νησί. Συγχαίρω το ΚΚΕ γιατί μόνο αυτό κάνει αγώνες για το κλείσιμο του HOT SPOT».

Εκ μέρους του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Σάμου, το λόγο πήρε ο κ. Σταμάτης Φιλλιπής: «Άτομα που είναι τακτοποιημένα με τα έγγραφά τους, παραμένουν εδώ. Ο νόμος έχει καταστρέψει αυτούς τους ανθρώπους, έχει φέρει κι όλους εμάς σε αυτήν την κατάσταση. Αποδείχθηκε ότι το κλείσιμο του ΚΥΤ ενοχλεί την κυβέρνηση. Περιμένουμε και θάνατο με όλο αυτό που γίνεται εκεί. Ότι απόφαση παρθεί θα είμαστε μαζί σας. Τα βέλη πρέπει να στραφούν στην Κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ανατροπή» κ. Χρίστος Χατζηχριστοδούλου ανέφερε τα εξής: «Εκεί που ήμασταν ενωμένοι και πήγαμε στην Αθήνα, το επιμελητήριο δεν ήρθε. Να βρούμε αν μπορούμε το είδος των κινητοποιήσεων που πρέπει να κάνουμε και δεν χρειάζονται πλέον επιστολές. Να κλείσουν τα σχολεία και να γίνει Πανσαμιακή απεργία».

00Epimelitirio03

Ο κ. Κώστας Κυριαζής πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Σάμου είπε: «Οι κρατήσεις πάνε καλά μέχρι στιγμής». Εκεί παρενέβη ο κ. Γιώργος Χατζηδημητρίου, Δ/ντης του  ξενοδοχείου DORYSSA λέγοντας « Ποιες κρατήσεις; Μέχρι στιγμής είμαστε 30-35% κάτω, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤUI». Συνεχίζοντας ο κ. Κυριαζής είπε: «Το μεταναστευτικό δεν μας έχει επηρεάσει τις κρατήσεις. Ήμουν παρών στη συνάντηση με τον Υπουργό. Αν δεν γκρινιάξεις, δεν ακούγεσαι. Το ΚΥΤ είναι μέσα στην πόλη. Και ποιος είναι αυτός που δεν θα διαμαρτυρηθεί στο μέρος που πρόκειται να πάει; Οι κρατήσεις στο Καρλόβασι ανέβηκαν στο 60%. Άρα υπάρχουν και συμφέροντα και προβλήματα στον τουρισμό. Ο κόσμος πλέον μαζικά δεν κατεβαίνει σε διαμαρτυρίες».

Ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Ελισαίος Μαυρατζώτης σε παρέμβασή του είπε πως: «Το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν θα επηρεάσει την τουριστική χρονιά που έρχεται. 6.000 άτομα έφυγαν σε 10 μέρες από τη Μόρια, γιατί τα ΜΜΕ κάθε μέρα είχαν πρώτο θέμα τη Μόρια. Να κεντρίσουμε τα ΜΜΕ να το έχουν πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Δεν είναι δυνατό να κυκλοφορούν στελέχη του ΥΜΕΠΟ στο νησί και κανείς να μην διαμαρτύρεται. Πρέπει να γίνουμε πρώτο θέμα. Στα 1.500 άτομα όταν θα μείνουν στη Σάμο, τότε συζητάμε για το νέο ΚΥΤ.

Παρέμβαση έκανε και ο γνωστός πολιτικός μηχανικός κ. Γιάννης Παλαιοκαστρίτης: “Να καθορισθεί Ε.Ο.Ζ. (Ειδική Οικονομική Ζώνη) με γενικό ΦΠΑ 10% ώστε να γίνουν επενδύσεις, να λυθεί το γνωστό θέμα του “χωροταξικού” και το ΚΥΤ να φύγει από την πόλη και να πάει “στη μέση του πουθενά”.

00Epimelitirio04

Η κα Βάσω Βρυνιώτη πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου: «ΤΟ ΕΚ Σάμου είναι μπροστά στις κινητοποιήσεις. Όχι HOT SPOT στη Σάμο. Το λέμε από την πρώτη στιγμή του προβλήματος. Προβλέπουμε την ιστορία που θα δημιουργηθεί στο χρόνο».

Ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου κ. Μανόλης Μαυρίκης: «Υπάρχει πρόβλημα ορατό που δεν αντιμετωπίστηκε από την αρχή σωστά. Δε φταίνε οι άνθρωποι για την κατάσταση που βιώνουν αλλά οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς που ανήκουν. Να υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο που θα μπορέσει να διαχειριστεί το πρόβλημα, να γίνει γενική απεργία και να γνωστοποιήσουμε με κάθε μέσο σε όλο τον κόσμο την κατάσταση που βιώνει το νησί.

Ο Δικηγορικός σύλλογος επανέλαβε να μειώσουμε τις συνέπειες και να βρούμε τρόπο να ενώσουμε όλο τον κόσμο για να παλέψουμε ν’ αλλάξει ο νόμος για το άσυλο και μια σειρά άλλων νομικών παρεμβάσεων που θα δώσουν άμεσα κάποια λύση στο πρόβλημα».

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρλοβάσου κ. Τριαντάφυλλος Καββάδας: «Το πρόβλημα έχουμε αντιληφθεί ότι αγγίζει όλο το νησί. Πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να ήταν όλοι εδώ και ο βουλευτής . Να κλείσουν όλα τα μαγαζιά και να πιέσουμε την κυβέρνηση να σκύψει στα προβλήματα του νησιού. Να γίνουμε πρώτο θέμα σε όλα τα κανάλια».

Ο Αντιδήμαρχος Σάμου κ. Πάρης Παπαγεωργίου: «Ότι απόφαση και να λάβετε είμαστε δίπλα σας για να σας στηρίξουμε. Έχουμε όλοι πλέον αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

00Epimelitirio06

Ο Μανώλης Γιοκαρίνης Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου: «Δεν έχουμε δυστυχώς κοινές προσδοκίες και οράματα για να συγκεντρώσουμε τον κόσμο. Συμφωνώ να είναι καθολική η απεργία αλλά πρέπει να βρούμε τρόπο να ενώσουμε τους πάντες να συμμετέχουν σε αυτήν».

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων και ο πρόεδρός του κ. Στέλιος Βακράς: «Το νησί είναι ένα. Θα εξαπλωθούν, δεν χωράμε εμείς, δεν μπορούν να υπάρχουν 5000 μετανάστες. Πρέπει άμεσα να φύγουν. Δεν χωράμε».