*** Πρόταση δυσπιστίας  –   κοινοβουλευτικό μέτωπο απέναντι στην υπέρβαση των ορίων από την κυβέρνηση

 

 • Πριν κατατεθεί η Πρόταση δυσπιστίας προηγήθηκε μια ουσιαστική διαδικασία συνεννόησης με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
 • Υπήρξε επαφή του Ν. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πήραμε το κείμενο και κάναμε μια σειρά από παρατηρήσεις για αλλαγές, οι οποίες όλες ήταν στο πλαίσιο του πιο αυστηρού, αιχμηρού και μετωπικού χαρακτήρα του περιεχομένου της Πρότασης.
 • Η διαδικασία ήταν ουσιαστική και αποδοτική. Τα σημεία των αλλαγών έγιναν δεκτά.
 • Η Πρόταση αφορά κατά κύριο λόγο το έγκλημα των Τεμπών και την τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης, με αφορμή και τις τελευταίες αποκαλύψεις για την μονταζιέρα στους διαλόγους.
 • Ωστόσο, ως Πρόταση δυσπιστίας επεκτείνεται σε ουσιώδη ζητήματα δημοκρατίας, από τη υφαρπαγή των προσωπικών δεδομένων των ομογενών και τα e-mails για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ, μέχρι τα μεγάλα ζητήματα που επαναπροσδιορίζουν τη δημοκρατική λειτουργία στη χώρα υπό τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

*** Αυξημένη επιτήρηση για την εκλογική διαδικασία, υπό το βάρος της αντιθεσμικής πρακτικής του επιτελικού κράτους  της κυβέρνησης  Μητσοτάκη

 

Οι εκλογές στην Ελλάδα γίνονται πάντοτε με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Το ίδιο συμβαίνει παγίως σε ΟΛΕΣ τις χώρες που ανήκουν στον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη).

 

Επομένως δεν μιλάμε για πρωτάκουστη πρακτική για τα ελληνικά δεδομένα.

 

Ο λόγος που ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, η συνδρομή  παρατηρητών, με την έννοια της ενίσχυσης αυτής της παρατήρησης στις εκλογές, έχει να κάνει με τους ίδιους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε άμεσα η παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η προσφυγή σε βουλευτικές εκλογές:

Λόγω της παρατεταμένης δράσης ενός αυτοαποκαλούμενου επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως παρακράτος σε βάρος της λειτουργίας των θεσμών και των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Κι αυτό συμβαίνει ταυτόχρονα με την υλοποίηση μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, οικονομία, υγεία, παιδεία, εξωτερική πολιτική, η οποία οδηγεί την κοινωνική πλειοψηφία σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και υπονομεύει την προοπτική του τόπου μας.

Στην Ελλάδα, όχι μόνο υπάρχουν παρατηρητές στις εκλογές, αλλά ειδικά σε ό,τι αφορά την εκλογική διαδικασία, την προεκλογική περίοδο και τα θεσμικά ισχύοντα, έκαναν και μια σειρά συστάσεων μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2023:

 

Οι συστάσεις έγιναν από το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR ), που είναι ο θεσμός του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη)  για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ανάμεσα στις συστάσεις άμεσης προτεραιότητας που έχουν γίνει για την Ελλάδα, είναι κι αυτές που αφορούν τη λήψη νομοθετικών μέτρων, για:

 

 • Την ενίσχυση της διαφάνειας και τη λογοδοσία, ως προς τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας. (Ένα παράδειγμα είναι το πώς μπορεί ένα κόμμα που χρωστά 500 εκατ. Ευρώ μπορεί να κυριαρχεί σε πληρωμένη διαφημιστική προβολή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
 • Τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου, την προστασία των μέσων ενημέρωσης από στρατηγικές αγωγές, με αλλαγές και στις διατάξεις για τη δυσφήμηση και την εξύβριση
 • Την προστασία της ανεξαρτησίας των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων με ασφαλιστικές δικλίδες για συντακτική ανεξαρτησία και τον διορισμό μη πολιτικοποιημένων οργάνων διοίκησης
 • Την ρητή πρόβλεψη για παρατήρηση στις εκλογές από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς
 • Τη διευκόλυνσης της πρόσβασης για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος

Μιλώντας για την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, θυμόμαστε ότι 330 ευρωβουλευτές, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, υπερψήφισαν μια καταδικαστική απόφαση για την Ελλάδα αναφορικά με το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου, τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες.

 • Είναι η ίδια κυβέρνηση που ελέγχεται από την Ευρώπη για μια άλλη τραγωδία, που αφορά ολόκληρη τη Μεσόγειο, το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τα μελανά σημεία γύρω από να πολλαπλσιάζονται.

 

Αντιμετωπίζουμε μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο ιστορικό θεσμικών και δημοκρατικών ατοπημάτων:

 

 • Η αλλοίωση των ηχητικών ντοκουμέντων για το έγκλημα των Τεμπών, με τρόπο που ενισχύει το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους, και προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να επιδράσει ανάλογα στις έρευνες και τα συμπεράσματα της Δικαιοσύνης, είναι «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
 • Κυβερνητικοί παράγοντες που συνδέονται με το πρωθυπουργικό γραφείο ελέγχονται για το μπάζωμα του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών, ενάντια στις ανάγκες απρόσκοπτης διερεύνησης του τόπου της τραγωδίας.
 • Μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού και το μέγεθός της συνειδητοποιείται όλο και περισσότερο, όσο πληθαίνουν οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα πεπραγμένα της.
 • Μέσα στον Μάρτιο ομολογήθηκε η υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων χιλιάδων ομογενών που διατηρούσε το Υπουργείο Εσωτερικών, από το κόμμα της ΝΔ σε συνεργασία με το ίδιο το υπουργείο! Ένα ακόμη σκάνδαλο που θέτει ευθέως ζήτημα διαβλητότητας των εκλογών κι ακόμα ξεδιπλώνεται.
 • Προηγουμένως, ζήσαμε το σκάνδαλο των υποκλοπών από την ΕΥΠ και μέσω παράνομων λογισμικών παρακολούθησης (Predator), το οποίο ήταν αρκετό για να «ρίξει» τρεις κυβερνήσεις και όχι μόνο μία. Οι προεκτάσεις του διερευνώνται ακόμη παρά τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που θέτει πρώτα απ’ όλους η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, που προΐσταται της ΕΥΠ, η οποία επιβεβαιωμένα παρακολουθούσε πολιτικούς, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες.
 • Γίναμε μάρτυρες της θεσμικής κατάπτωσης με παρεμβάσεις στις Ανεξάρτητες Αρχές και με αλλαγές στη σύνθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)
 • Βρεθήκαμε απέναντι στη λίστα Πέτσα, μια εξόφθαλμη διαδικασία επιλεκτικής οικονομικής ενίσχυσης ΜΜΕ, με περιφρόνηση κάθε κριτικής φωνής και των αδιάσειστων στοιχείων της διακριτικής μεταχείρισης των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ επιμένει στην παραίτηση Μητσοτάκη στην βάση της πρότασης  Κασσελάκη το Σάββατο η οποία θεμελιώνεται ως εξής:

– Επιμένει στην  διενέργεια εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών και προσβλέπει στην συνδρομή των ευρωπαϊκών θεσμών. Το επιχείρημα ότι αυτό δε συμβαίνει στις προηγμένες δημοκρατίες, δεν ισχύει δυστυχώς για τη χώρα μας σήμερα. Ποια άλλη προηγμένη δημοκρατία έχει κυβέρνηση που μπαζώνει τόπο εγκλήματος; Που μοντάρει αποδεικτικό υλικό; Που παρακολουθεί παράνομα πολιτικούς, στρατιωτικούς, επιχειρηματίες; Που ιδιοποιείται παράνομα για κομματικούς λόγους απόρρητα προσωπικά στοιχεία εκλογέων; Που καταδικάζεται από το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο για το Κράτος Δικαίου;

Ποιος μπορεί να εμπιστεύεται ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα διενεργήσει αδιάβλητες εκλογές πέραν πάσης αμφιβολίας;

Και ποιος «υπονομεύει το πολίτευμα»; Αυτός που ζητάει αδιάβλητες εκλογές ή τα μεγάλα πολιτικά τζάκια που αλληλοκαλύπτονται για να μην μπουν φυλακή; Όμως αν δεν σκοπεύουν να «μοντάρουν» τα εκλογικά αποτελέσματα, τι φοβούνται; Γιατί εξοργίζονται;  (ΆΡΘΡΟ Κασσελάκη στην ΕΦΣΥΝ 26-3)

“Όσον αφορά το άρθρο του προέδρου και την λέξη «κοκορομαχίες»

 

Για την φράση που χρησιμοποίησε ο  Στ.Κασσελάκης στο άρθρο του στην ΕΦΣΥΝ περί  “κοκορομαχίας” στην Βουλή κατά την συζήτηση για την πρόταση μομφής, η πραγματική διάσταση είναι ότι :

1- Το σόου αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Από κει και πέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έκανε τίποτα άλλο από τα απαντήσει στην περιρρέουσα “φιλολογία”  ότι η πρόταση δυσπιστίας κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί δεδομένων των συσχετισμών στο Κοινοβούλιο. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι όμως και το γεγονός πως για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά , σύσσωμη η αντιπολίτευση ομονοεί σε μια κίνηση εναντίον της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος,  δεν θα σταθεί ποτέ ως  εξαίρεση στην προσπάθεια συνεννόησης των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Είναι θέση αρχής και γι’ αυτό στηρίζει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, όσο κι αν αυτή δε θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα.

2- Ο Στ.Κασσελάκης έκανε την αντίστιξη ανάμεσα στην μικροπολιτική στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και στην στάση μεγαθυμίας του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζοντας ότι γύρω από την πρόταση μομφής στοιχίζονται όλοι εκείνοι οι «προοδευτικοί» πολιτικοί που απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία. Έσπευσε μάλιστα να προειδοποιήσει : “ Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κυβερνήσει για δεύτερη φορά -κι αυτός ανανεωμένος, ανυποχώρητος, ανεξάρτητος- οι ίδιοι «προοδευτικοί» άνθρωποι θα είναι πάλι απέναντί του.”

3- Σε μια επίδειξη πολιτικής υπευθυνότητας ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπογράμμισε με έμφαση ότι ο” ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα συμπεριφερθεί ποτέ όπως εκείνοι”, καλώντας τους πολίτες να αξιολογήσουν και τις συμπεριφορές και την συνολική πολιτική στάση του Στ.Κασσελάκη και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κατακλείδα και το δια ταύτα τόσο της πρότασης για παραίτηση Μητσοτάκη όσο και της συναίνεσης στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μομφή, είναι ότι ο Στ.Κασσελάκης απονομιμοποίησε πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνοντας κατ αυτόν τον τρόπο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι είναι η μόνη δύναμη που εκφράζει ουσιαστικά την κοινωνική αντιπολίτευση.

 

ΔΙΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Να απαντήσει εάν αμφισβητεί τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης από το βήμα της Βουλής. Η απάντηση είναι μία και αυτονόητη. Με pretador, Μισέλ-gate και μονταζιέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ  αμφισβητεί και ευλόγως την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξαγάγει στο εξής  αδιάβλητες εκλογές.

 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΑΜΗΛΟΥ

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε τελικά να διαγράψει από μέλος της Ν.Δ. τον πρώην βουλευτή  Μιχαήλ Ταμήλο, μετά τις χυδαίες δηλώσεις του για τα θύματα των Τεμπών.
Την διαγραφή του είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση για τις επιεικώς απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην βουλευτή και στελέχους της Νέας Δημοκρατίας, Μιχάλη Ταμήλου, ο οποίος πρόσβαλε βάναυσα τα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών και τους συγγενείς τους που έναν χρόνο μετά παλεύουν για να δικαιωθούν. Ένα συγγνώμη δεν θα είναι αρκετό αυτή τη φορά. Η διαγραφή του κ. Ταμήλου είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολλαπλώς εκτεθειμένη Νέα Δημοκρατία», ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ξέρεις πόσοι Τρικαλινοί πέθαναν το 2023; 1977 Τρικαλινοί απεβίωσαν εντός του 2023. Μεταξύ των οποίων ήταν και τα τρία παιδιά. Δεν θα πάρουν μαντήλια να κλαίνε όλα τα Τρίκαλα επειδή 1977 Τρικαλινοί πέθαναν. Η ζωή συνεχίζεται. Ο καθένας έχει τα προβλήματά του. Ψάχνει να βρει δουλειά. Ο άλλος, του σκοτώνουν το παιδί τη γυναίκα κ.τλ. θα πάει ο ίδιος στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα δικαστήρια εκεί που πρέπει. Δεν μπορεί να επιβάλλεις στην κοινωνία να υποφέρει για σένα», δήλωσε ο κ. Ταμήλος ξεσηκώνοντας σάλο..