Με έγγραφο του προς τον Δήμο Δυτικής Σάμου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρλοβάσου Μανόλης Νικολού αναφέρεται στα όσα θα πρέπει να γίνουν ώστε οι αλλαγές που θα γίνουν στο χωροταξικό να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση προς όφελος των ανάπτυξης του τόπου και την ευημερίας των κατοίκων.
Αναλυτικά η επιστολή:
Χωροταξικό
Στα πλαίσια του Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων <Κων/νος Δοξιάδης> προϋπολογισμού 401,05 εκατομ. Ευρώ ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ταγαράς, αρμόδιος για Χωροταξία, υπέγραψε στις 17-12-2021 την απόφαση αρ. ΥΠΕΝ 121492 / 1903 για την εκπόνηση και έγκριση μελετών τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε πολλές δημοτικές ενότητες. Στο άρθρο 2 της υπουργικής απόφασης περιλαμβάνεται η με αριθμό 60 εκπόνηση τοπικού χωρικού πολεοδομικού σχεδίου για την Δημοτική Ενότητα Καρλοβάσου, ενώ με αρ. 4 οι μελέτες για τους Δήμους Φούρνων και Ικαρίας. Οι μελέτες θα συνταχθούν σύμφωνα με τον νέο Χωροταξικό Νόμο Ν. 4759 / 2020 ( ΦΕΚ Α 245 ) και τις τεχνικές προδιαγραφές που εγκρίθηκαν στις 3-8-2021. Χρηματοδοτούνται από το ΠΔΕ Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων– ΣΑΤΑ 075 πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης (ευρωπαϊκοί πόροι).
Οι μελέτες έχουν δημοπρατηθεί με αναθέτουσα αρχή το ΤΕΕ Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και επίκειται η ανάθεση σε ιδιώτη μηχανικό μελετητή μέχρι τον Φεβρουάριο 2023. Η ολοκλήρωση τους εκτιμάται πριν το 2025 που αποτελεί προθεσμία του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για το Χωροταξικό σχέδιο Σάμου είχε συγκροτηθεί επιτροπή από τον ενιαίο Δήμο Σάμου επί Δημάρχου κ. Μιχ. Αγγελόπουλου και υπάρχει η εισήγηση και οι απόψεις του χωροτάκτη-πολεοδόμου μηχανικού κ. Τσέτση, που ήταν μέλος της επιτροπής και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΤΑ της ΚΕΔΕ. Οι απόψεις αυτής της επιτροπής πρέπει να δημοσιοποιηθούν στους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους και στους φορείς.
Στις 28-11-2017 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου Καρλοβάσου (έτους 1987) ως προς τις χρήσεις γης στην περιοχή Ταμπάκικα από βιομηχανία-βιοτεχνία σε κτίρια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Συνεπώς πρέπει να καθορισθεί μετά από διαβούλευση νέα περιοχή για βιομηχανία-βιοτεχνία κοντά στο κύριο οδικό άξονα Σάμος-Καρλόβασι και στα αντίστοιχα λιμάνια.
Το Τοπικό Χωρικό Πολεοδομικό Σχέδιο καθορίζει την οργάνωση χρήσεων γης και την χωρική ανάπτυξη μιας περιοχής, τους γενικούς όρους και περιορισμούς δόμησης, καθορίζει τις οικιστικές περιοχές (κατοικία, κέντρο οικισμού, ελεύθεροι χώροι, αστικό πράσινο, εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας π.χ δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης με βιολογικό καθαρισμό υγρών λυμάτων, σταθμό μεταφόρτωσης-συμπίεσης στερεών απορριμμάτων ΣΜΑ, σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, υποσταθμό ΔΕΗ, χώροι κεραιών κινητής-σταθερής τηλεφωνίας ή αναμετάδοσης ραδιοσταθμών), τουρισμός-αναψυχή, συντελεστής δόμησης, επικεράμωση στεγών ), τις περιοχές παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητος σε εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού περιοχές (χονδρικό εμπόριο, παραγωγικές δραστηριότητες, τουρισμός-αναψυχή, εμπορικά και τεχνολογικά πάρκα), περιοχές προστασίας ( αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, δάση, δασικές εκτάσεις, γη υψηλής παραγωγικότητος), τις περιοχές ελέγχου χρήσεων.
Η έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα γίνει με Προεδρικό Διάταγμα δηλ. όλα θα περάσουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ που θα εγκρίνει την νομιμότητα. Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αναθεωρούνται ανά 5ετία, εφόσον προκύπτει ανάγκη μετά από αξιολόγηση.
Ο Δήμος Δυτικής Σάμου με τις Κοινότητες είναι ο δίαυλος επικοινωνίας με όλους τους φορείς και τους ενεργούς πολίτες, προκειμένου να διενεργηθούν έγκαιρα διαβουλεύσεις, ενημέρωση και δημόσιες συζητήσεις. Οι δημοτικές υπηρεσίες πρέπει να παραδώσουν στον μελετητή και να δημοσιοποιήσουν στους φορείς και στους συμβούλους επικαιροποιημένα στοιχεία και δεδομένα για την Δημοτική Ενότητα Καρλοβάσου (τελευταία απογραφή ΕΛΣΤΑΤ 2021, αρχεία Δήμου).
Είναι αναγκαία η διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου, αλλά και η ενδοδημοτική συνεργασία με την Δημοτική Ενότητα Μαραθοκάμπου για υπερτοπικά σχέδια (μεγάλα πάρκα, πολυχώροι πολιτισμού, υπεραγορές, γήπεδα αθλητισμού και χώροι αναψυχής).
Όλοι οι φορείς (Εμπορικό Επιμελητήριο, Τεχνικό Επιμελητήριο ΤΕΕ, Οικονομικό Επιμελητήριο, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο ΓΕΩΤΕΕ, Εργατικό Κέντρο), επαγγελματικές οργανώσεις ( Εμπορικός Σύλλογος, Αγροτικός Σύλλογος, Οινοποιητικός Συνεταιρισμός, Μελισσοκόμοι, Ξενοδόχοι, Γεωπόνοι, Δικηγόροι, Μεταφορείς κλπ), τα κοινοτικά συμβούλια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Μητρόπολη και ενεργοί πολίτες πρέπει να ενημερωθούν, να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν με γραπτές απόψεις έντυπα ή ψηφιακά ή προφορικά σε δημόσια συζήτηση, που θα καθορίσει ο κ. Δήμαρχος μαζί με τους κ. Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου.
Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ΤΕΕ κ. Στασινός δήλωσε στις 1-12-2022 ότι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια έχουν τεράστια σημασία. Μέσα από αυτά τα σχέδια είναι δυνατόν να αλλάξει ο σχεδιασμός, να επεκταθούν οικισμοί, να αλλάξουν χρήσεις γης, ενώ είναι πιθανόν αξίες ακινήτων να αναβαθμισθούν. Παράλληλα θα προγραμματισθούν και θα γίνουν έργα υποδομής σύμφωνα με το τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό, όπως φωτισμός, διανοίξεις δρόμων και θα καθορισθούν κοινόχρηστοι χώροι. Οι περιοχές Natura (περιβαλλοντικής προστασίας) δεν θίγονται. Ζώνες οικιστικού ελέγχου ΖΟΕ μπορεί να τροποποιηθούν.
Το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που εγκρίθηκε στις 1-4-2019 επηρεάζει αρνητικά το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δημοτικής Ενότητος Καρλοβάσου και πρέπει να γίνει προσπάθεια αναθεώρησης, διόρθωσης των παραλείψεων και της υποβάθμισης της πόλης του Καρλοβάσου ως οικισμού 6ου επιπέδου. Πρέπει να πείσουμε και για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Σάμος-Καρλόβασι σε δευτερεύον εθνικό οδικό δίκτυο και για την ένταξη στο επαρχιακό ή δημοτικό οδικό δίκτυο και διάνοιξη της οδού Δρακαίοι-Ποτάμι Καρλοβάσου.
Με την απόφαση ΥΠΕΝ / ΓΓΧΣΑΠ / 59443 /10 Υφυπουργού Περιβάλλοντος-Ενέργειας κ. Ταγαρά στις 9-6-2022, στο άρθρο 2 και με αριθμό 64 εγκρίθηκε η σύνταξη και χρηματοδότηση μελέτης για χαρακτηρισμό δημοτικών οδών σε εκτός ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών των Δημοτικών Ενοτήτων Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου. Και για αυτή την μελέτη πρέπει να αποφασίσουμε ποίοι οδοί θα χαρακτηρισθούν δημοτικοί ή θα παραμείνουν αγροτικοί, σε συνεργασία με το Δασαρχείο που εκπονεί Αντιπυρική Μελέτη ( η δημοπρασία έγινε στις 13-12-2022 στη Διεύθυνση Δασών Σάμου). Οι αγροτικοί οδοί που συνδέουν με περιοχές που θα καθορισθούν για βιομηχανία-βιοτεχνία, με υφιστάμενες μεγάλες επιχειρήσεις, με σημαντικούς ιστορικούς τόπους (μονές, ναοί), με ξενοδοχεία μπορούν να χαρακτηρισθούν δημοτικοί οδοί.
Προσκαλώ και παρακαλώ όλους τους συναδέλφους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους, αλλά και τους φορείς και ενεργούς πολίτες με τις προτάσεις, απόψεις και ιδέες τους να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στη σύνταξη ενός Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητος Καρλοβάσου, που θα γίνει αφετηρία και όχημα ανάπτυξης και προόδου.
Ο Πρόεδρος
Της Κοινότητας Καρλοβασίων
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ .Α. ΝΙΚΟΛΟΥ