Προς την διοίκηση  του δήμου Ικαρίας

Η Λαϊκή Συσπείρωση για την νέα επίθεση στο ΚΕΘΕΑ

Κύριε Δήμαρχε, Κύριε Πρόεδρε  του δημοτικού συμβουλίου,

Ως φυσική συνέπεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του 2019, και του κυρωτικού νόμου 4638/2019, που κατήργησε το αυτοδιοίκητο, ήρθε ο «νέος  Κανονισμός Λειτουργίας» του μεγαλύτερου φορέα υλοποίησης “στεγνής” θεραπείας στη χώρα μας, του ΚΕΘΕΑ.

Ενδεικτικό των προθέσεων του νέου κανονισμού είναι οτι στο δεύτερο και στο τρίτο άρθρο του σχεδίου αποτυπώνεται η ματαίωση της αποστολής του ΚΕΘΕΑ : ο όρος “απεξάρτηση” απουσιάζει, ενώ οι λειτουργίες του ΚΕΘΕΑ συνδέονται εξαρχής μόνο με την μείωση βλάβης. Παραγνωρίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν άλλοι Οργανισμοί, όπως ο ΟΚΑΝΑ, με δοκιμασμένο έργο παροχής υποκαταστάτων για «μείωση της βλάβης».

Η φιλοσοφία των στεγνών προγραμμάτων αποτυπώνεται στη φράση “μπορείς αλλά όχι μόνος”. Όντως η κοινωνικότητα είναι το κορυφαίο προϊόν, το σωτήριο έργο των θεραπευτικών κοινοτήτων και των οικογενειών. Αποτελεί μια αρετή, που δεν συναντάται σε γραφειοκρατικές -και άνωθεν – διαχειρίσεις.

Κεντρικό στοιχείο αυτής της δήθεν μεταρρύθμισης αποτελεί η εγκατάλειψη και διάλυση των συλλογικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ που επιλέγονται από στελέχη με ειδικές γνώσεις και εισφέρουν ιδέες, εμπειρία, μεθόδους και έρευνα. Γενικά εισάγεται μια γραφειοκρατική και άνωθεν ιεραρχημένη δομή, όπου η διοίκηση επιλέγει τα συντονιστικά και τα διευθυντικά  όργανα. Δοκιμασμένη δηλαδή συνταγή αποτυχίας απέναντι σε ανθρώπους που αγωνίζονται όχι για απλή συντήρηση αλλά για ριζικές αλλαγές στη στάση ζωής τους.

Ο Υπουργός Υγείας  που εισηγήθηκε το 2019 την κατάργηση της αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ, είχε υποσχεθεί να στηρίξει την εξέλιξή του. Ωστόσο το νέο “προσχέδιο” έχει διαμορφωθεί ακριβώς για να κατορθώσουν να φθείρουν ένα φορέα, που εδώ και                            4 δεκαετίες έδινε πίσω τη ζωή σε “ανθρώπους-σκιές” εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση, έφερνε ξανά την ελπίδα στις οικογένειές τους. Μια προσφορά ανεκτίμητη, αποτέλεσμα του θεραπευτικού μοντέλου και της φιλοσοφίας του, που αντιμετώπιζε την εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο, για την αποδέσμευση από την οποία είναι απαραίτητες ψυχοκοινωνικές αλλαγές.

  Καθρέφτης και όρος για να επιτελέσει το ρόλο του, το ΚΕΘΕΑ, είναι η ίδια   η δομή λειτουργίας του, που στηρίζεται στην ενεργή συμμετοχή, την προσφορά, τη συλλογικότητα.  Αυτό επιδιώκουν να χτυπήσουν με τις αλλαγές που προωθούνται, γιατί “χαλάει τη σούπα” της Ε.Ε και όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, που υποβαθμίζουν τα “στεγνά” θεραπευτικά προγράμματα και την πρόληψη, γιατί τα θεωρούν κόστος, προωθώντας παράλληλα το συμβιβασμό της νεολαίας με τη χρήση και την εξάρτηση, πότε ανοίγοντας μπίζνες με την κάνναβη διαφημίζοντάς τη, πότε με τη δημιουργία “χώρων ελεγχόμενου θανάτου”. Ουσιαστικά, με τη διάλυση της απεξάρτησης ανοίγει ο δρόμος για την ωμή καταστολή της συνείδησης και της σκέψης της νέας γενιάς μέσα από τα ναρκωτικά.

Σήμερα, στις ασφυκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και εν μέσω νέας καπιταλιστικής κρίσης που αποδεδειγμένα αυξάνουν την επαφή νέων ανθρώπων με ναρκωτικές ουσίες είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης και όχι η αποδυνάμωσή τους.

Σε ότι μας αφορά ως «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» εκτιμούμε ως  αναντικατάστατο τον ρόλο του ΚΕΘΕΑ στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, τον αγώνα για ζωή, που δίνουν για τη ζωή εκατοντάδες συνάνθρωποι μας μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες. Αγώνα στον οποίο το ΚΕΘΕΑ συμβάλει με ένα εντελώς διακριτό τρόπο αφού είναι ο μόνος φορέας στην χώρα που  λειτουργεί «στεγνά προγράμματα» απεξάρτησης. Ενώ παράλληλα λειτούργει συμβουλευτικά κέντρα, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες κοινωνικής επανένταξης και  μονάδες οικογενειακής υποστήριξης. Μιλάμε δηλαδή για ένα ολοκληρωμένο πλέγμα φορέων οι οποίοι δίνουν μάχη ενάντια στα ναρκωτικά.

  Η Προσπάθεια της διορισμένης διοίκησης να εγκρίνει “νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας” αποτελεί ευθεία πολιτική παρέμβαση στο εσωτερικό του οργανισμού από την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να στηρίξει την επιλογή της ανοίγοντας τον δρόμο για την απαξίωση του ΚΕΘΕΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση οφείλουμε να ακούσουμε τη φωνή, την αγωνία και τα ιδιαίτερα προβλήματα των πλέον σχετικών φορέων για την λειτουργιά των δομών του ΚΕΘΕΑ με τα σημερινά χαρακτηριστικά του. Σας παραθέτουμε τις θέσεις του Σωματείου των εργαζόμενων στο ΚΕΘΕΑ,  του Εθνικού Συμβουλίου κατά των ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και των συλλόγων Οικογένειας και Φίλων των δομών του ΚΕΘΕΑ,  έτσι ώστε να υπάρξει μια συνοπτική ενημέρωση όλων των μελών του συμβούλιου.

Συμπαρατασόμενοι με το κύμα υποστήριξης που έχει ξεδιπλωθεί σε όλη την χώρα καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πράξουμε το ελάχιστο παίρνοντας θέση                   αντίθεσης στην νέα επίθεση στον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ:

  • Καταγγέλλοντας την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον αναντικατάστατο ρόλο του ΚΕΘΕΑ στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, τον αγώνα που δίνουν για τη ζωή εκατοντάδες συνάνθρωποι μας μέσα από τις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ.
  • Ζητώντας την άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου που κατέθεσε για διαβούλευση η Ομάδα Εργασίας του Δ.Σ του ΚΕΘΕΑ για τον νέο Οργανισμό                  του ΚΕΘΕΑ.

 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας

Νικόλαος  Λαρδάς

 

 

 

Σχετικά με την ενίσχυση της καθαριότητας των  σχολείων

 

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην πρωτόγνωρη εκπαιδευτική διαδικασία που εφαρμόζει φέτος το Υπουργείο παιδείας, εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την στήριξη μας στις διεκδικήσεις του συνόλου της εκπαιδευτικής, μαθητικής, γονεϊκής  κοινότητας στο νησί μας. Ταυτόχρονα καταγγέλλουμε το γεγονός ότι τα παιδιά  με ειδικές ανάγκες δεν μεταφέρονται στα σχολεία τους, και χαιρετίζουμε  την στάση των Συλλόγων Γονέων της Ικαρίας που διαμαρτύρονται σχετικά την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Μιας τηλεκπαίδευσης που, στην κυριολεξία «σέρνεται» αφού: Μεγάλο μέρος των μαθητών αδυνατεί να παρακολουθήσει το διαδικτυακό μάθημα είτε γιατί δεν διαθέτουν τον ανάλογο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, είτε γιατί υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης στο διαδίκτυο, είτε  γιατί  παρακολουθούν το διαδικτυακό μάθημα με  ανεπαρκή, αντιπαιδαγωγικά, μέσα (π.χ κινητά !!!).

Το Υπουργείο Παιδείας χωρίς να έχει εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές, κάνει πως αγνοεί την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς.

Είναι αναγκαίο τώρα η Κυβέρνηση,  η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο δήμος Ικαρίας  (για τα θέματα που αφορούν τις αρμοδιότητες τους) να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διά ζώσης ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δεσμό εκπαιδευτικού – μαθητή,             την ύπαρξη σχολικής κοινότητας και την αλληλεπίδρασή της με την κοινωνία.

Η διά ζώσης, κανονική εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναντικατάστατη.

Εδώ και 11 μήνες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, διεκδικούν πολύ συγκεκριμένα πράγματα:

  • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστούν νέες αίθουσες διδασκαλίας, να προληφθεί σήμερα μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Να γίνονται μαζικά και δωρεάν τεστ ανίχνευσης του ιού.
  • Να τοποθετηθεί στα σχολεία το αναγκαίο προσωπικό καθαριότητας.
  • Να δίνονται δωρεάν και σε επάρκεια τα αναγκαία είδη ατομικής προστασίας
  • Να παρθούν τώρα μέτρα για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών.

 

Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας -μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης-  πάρθηκαν αποφάσεις που σχετίζονται με τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να πάρει ο δήμος Ικαρίας, για να διασφαλιστεί                                η ασφαλέστερη λειτουργία των σχολείων με την έναρξη της δια ζώσης λειτουργίας τους (Μετατροπή των συμβάσεων καθαριότητας μερικής απασχόλησης στα σχολεία σε πλήρους απασχόλησης και προκήρυξη επιπλέον θέσεων καθαριότητας των σχολείων – στην  15η συνεδρίαση του 2020 – 6η Νοεμβρίου 2020). Καθώς και μέτρα για  να διευκολυνθεί ο μαθητικός πληθυσμός που αντιμετωπίζει δυσκολίες παρακολούθησης της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (κάλυψη του κόστους εξοπλισμού η  σύνδεσης  σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν πρόβλημα).

Για λόγους που δεν γνωρίζουμε οι σχετικές αποφάσεις όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν αλλά ούτε καν αναρτήθηκαν στην «Διαύγεια» για να ακολουθήσει η διαδικασία νομιμοποίησης και εφαρμογής. Αν και επανήλθαμε στην  16η συνεδρίαση του 2020 (27η Νοεμβρίου 2020) όπου στην συζήτηση έγκρισης της 3ης αναμόρφωσης του Π/Υ προτείναμε να ανοίξουν συγκεκριμένοι κωδικοί εξόδων για αυτές τις δράσεις με χρηματοδότηση από τις επιχορηγήσεις του ΥΠ.ΕΣ (προσεγγίζουν τις 140.000) προς τον Δήμο Ικαρίας που αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19.

Σε ότι μας αφορά εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι  αποφάσεις αυτές πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα .

Για αυτό το λόγο καταθέσαμε σχετικό ερώτημα στην 4η συνεδρίαση του 2021  (Αρ. Πρωτ : 1549/16-3-2021) ζητώντας ενημέρωση, χωρίς δυστυχώς να πάρουμε καμία απάντηση, ούτε στην συνεδρίαση ούτε το επόμενο διάστημα.

 Χωρίς να ξεπερνάμε την πρωτοφανή για τα δεδομένα του δήμου Ικάριας υποτίμηση του δημοτικού συμβουλίου (τόσο σε επίπεδο διαδικασιών όσο και των αποφάσεων του).  Επανερχόμαστε ζητώντας ξανά την άμεση ενημέρωση του Δ.Σ για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την υλοποίηση των αποφάσεων του Δ.Σ για το παραπάνω ζήτημα.

 

 

Οι  σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας

Λαρδάς Νικόλαος

Κουντούπης Στυλιανός

Καρούτσος Φανούριος

Κόχιλας  Σωτήριος

Τέσκος Σπύρος

Καλογερής Γεώργιος

Λαρδά- Καρίμαλη  Βασιλεία