Στα πλαίσια της έκθεσης 13,700,000 km3 που θα εγκαινιαστεί στο Art Space Pythagorion, οι καλλιτέχνες Μάνος Φλέσσας και Ιωάννα Τσάκαλου – σας προσκαλούν να βοηθήσετε στην δημιουργία του εικαστικού τους έργου.

Κυριακή 14 Ιουλίου | 19:30

Καλούμε άτομα ηλικίας 18 και άνω, να συγκεντρωθούν στη μαρίνα Πυθαγορείου – Samos Marina για μια πομπή που θα αποτελέσει φόρος τιμής στην τέχνη των καϊκιών και των καραβομαραγκών στην χώρα μας σε μια στιγμή που καταστρέφονται μαζικά τα πανέμορφα αυτά σκάφη – μια τόσο σημαντική παράδοση στην Ελλάδα.
Θα προηγηθεί ενημέρωση από τους καλλιτέχνες για το έργο και μετά από εκεί θα ξεκινήσει η πομπή.

Σημείο συνάντησης:
Μαρίνα Πυθαγορείου, στον χωμάτινο δρόμο για το Πυθαγόρειο.

Στην μαρίνα υπάρχει ένα κατεστραμένο καΐκι, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να επιλέξουν από ένα μικρό ξύλινο κομμάτι του καϊκιού. Στη συνέχεια όλοι μαζί θα ξεκινήσουν περπατώντας μέχρι τον χώρο της έκθεσης του Art Space Pythagorion όπου θα αφήσουν τα θραύσματα αυτά.Όλη η διαδικασία – που θα διαρκέσει περίπου μια ώρα – θα βιντεοσκοπηθεί και το βίντεο θα παρουσιαστεί στην έκθεση. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μια αναμνηστική φωτογραφία υπογεγραμμένη από τους καλλιτέχνες.

Στις 15 Ιουλίου στο Art Space Pythagorion θα γίνει η δημιουργία της κατασκευής του έργου που θα συμπεριλαμβάνει τα ξύλινα αυτά κομμάτια του καϊκιού. Σε αυτή την διαδικασία θα μπορούν να βοηθήσουν και παιδιά. Συνιστούμε να φέρετε μαζί καπέλα. Οι διοργανωτές θα φροντίσουν για νερά και αναψυκτικά.

 Τηλ. επικοινωνίας: 6949980123 & 6972771704

Η φετινή έκθεση στο Art Space Pythagorion εμπνέεται από τη συμβολική θέση του εκθεσιακού χώρου και ιδίως από τη θέα προς τη Μεσόγειο που βλέπει κανείς από το παράθυρο του. Η θέα της θάλασσας συνιστά κεντρικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής του κτιρίου όσο και του εκθεσιακού χώρου. Το απέραντο βαθύ γαλάζιο που ατενίζουν οι επισκέπτες από το εσωτερικό του εκθεσιακού χώρου θυμίζει τουριστικό φυλλάδιο. Στην παραλία οι λουόμενοι λιάζονται αμέριμνοι, ενώ το πέρασμα των αλλεπάλληλων πτήσεων τσάρτερ ακριβώς πάνω από το λιμάνι φέρνει στο νου το αυξανόμενο φαινόμενο του μαζικού τουρισμού. Εικόνα μιας στερεοτυπικής Ελλάδας: ήλιος, θάλασσα και ξένοιαστες διακοπές.

Επιφανειακά, η σκηνή φαντάζει ειδυλλιακή και γαλήνια. Ωστόσο, οι πολλαπλές, αόρατες δυναμικές που υποβόσκουν — γεωπολιτικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και οικονομικές — αλλάζουν το σενάριο. Σε αυτό το «Απέραντο Γαλάζιο» διακυβεύονται μύρια όσα καίρια ζητήματα. Εδώ η θάλασσα, σαν ένα αόρατο υγρό παραπέτασμα, λειτουργεί ως ένα είδος συνόρου μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας, παραδείσου και δυστοπίας.​ […]