ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Σχεδίου “340+Έργα για το Β. Αιγαίο του 2030 ” έκαναν σήμερα 12.05.2023 από κοινού ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη, παρουσία των Υπουργών Γιάννη Πλακιωτάκη , Νότη  Μηταράκη,  Λίνας Μενδώνη, Γιώργου  Γεωργαντά, των Υφυπουργών Γιώργου Καραγιάννη, Λευτέρη  Οικονόμου, Χρήστου  Τριαντόπουλου, , Ζέττας Μακρή, Σοφίας Ζαχαράκη, του Β΄ Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων Χαράλαμπου Αθανασίου και κυβερνητικών στελεχών.

Ο Περιφερειάρχης , έκανε ιδιαίτερη μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα που ταλάνισε τα νησιά του Βορείου Αιγαίου  τα προηγούμενα χρόνια και εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης  για την  ομαλοποίηση της κατάστασης. Συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό αναφερόμενος στην ύπαρξη  θαλάσσιων συνόρων κάνοντας  ιδιαίτερη μνεία στον σημαντικότατο  ρόλο του Λιμενικού Σώματος.

Στην συνέχεια ο κ. Μουτζούρης , αναφέρθηκε στα έργα που υλοποιούνται από την Περιφέρεια και την κυβέρνηση  την τελευταία τετραετία, χαρακτηρίζοντας το Βόρειο Αιγαίο ως ένα μεγάλο  εργοτάξιο.  Αναφέρθηκε στην άπλετη όπως τόνισε  χρηματοδότηση από την Κεντρική Κυβέρνηση  αλλά και την  χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Τέλος έθεσε στον Πρωθυπουργό σημαντικά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες, όπως το μεταφορικό ισοδύναμο, την μείωση του ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά πλην των τριών μεγάλων, Λέσβου, Χίου και Σάμου, την απλοποίηση της βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην πρόταση που έχει υποβάλλει η Περιφέρεια στους αρμόδιους Υπουργούς για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μέσω του «Smart Στάνη», την οποία ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος  υπουργός χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και η οποία θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί.

Στην συνέχεια  ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία της κυβέρνησης και των στελεχών της με την Περιφερειακή Αρχή, τονίζοντας πως παραδίδεται στους νησιώτες μια εντελώς διαφορετική Λέσβος, ένα διαφορετικό Βόρειο Αιγαίο από αυτό που παρέλαβε η κυβέρνηση το 2019.

Έχοντας στο πλευρό του τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου , ο Πρωθυπουργός με την σειρά του αναφέρθηκε αρκετές φορές στο σημαντικό ρόλο της Περιφερειακής Αρχής και στο έργο που υλοποιείται και σχεδιάζεται.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης υποδέχτηκε τον Πρωθυπουργό στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης» ενώ στην συνέχεια μετέβησαν στο χώρο του παλιού  Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών της Μόριας , το οποίο παραδόθηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη στον Δήμο Μυτιλήνης.

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός με τον Περιφερειάρχη  ξεναγήθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Έφορο Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη,  στο κάστρο  Μυτιλήνης  όπου πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης.

Τέλος ο Περιφερειάρχης συνόδεψε τον Πρωθυπουργό στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσία πλήθος κόσμου  πραγματοποίησε ομιλία.