ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΜΑΘΗΤΏΝ

ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΤΙΚΟ ΔΗΜΟ GREIFSWALD

 

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου διοργανώνει σε συνεργασία με το Δήμο Greifswald της Γερμανίας πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Κατά το διάστημα 7-13 Απριλίου, 14 μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από τη Γερμανία θα επισκεφθούν το νησί μας και θα φιλοξενηθούν σε σπίτια μαθητών του Γενικού Λυκείου Σάμου. Αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο του 2024 παιδιά του ΓΕΛ θα μεταβούν στην Γερμανία και θα φιλοξενηθούν από τους ίδιους  μαθητές που επισκέπτονται τώρα το νησί μας.

Η αποστολή θα φθάσει στην Σάμο την Κυριακή 7 Απριλίου και στις 19.00 θα γίνει μια σύντομη τελετή υποδοχής στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σάμου όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να λάβουν οδηγίες για την παραμονή τους εδώ αλλά και για το πρόγραμμα φιλοξενίας τους.

Τις επόμενες μέρες και μέχρι και την Παρασκευή 12 Απριλίου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν φορείς, ομάδες αλλά και τοπία ειδικού ενδιαφέροντος στο νησί μας ενώ θα συμμετέχουν και σε πολλές δράσεις.

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας και των δράσεων έχει ως κεντρικό άξονα τον περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Εθελοντική Ομάδα Πυρασφάλειας Σαμίων, στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», την επιχείρηση «Κληρονόμου» όπου θα ενημερωθούν για τα βότανα του τόπου, τον κεραμίστα Τίμο Χατζηλαγό, την Δημόσια Βιβλιοθήκη Σάμου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου κ.ά.

Επίσης οι μαθητές θα συμμετέχουν σε δράσεις που διοργανώνονται από πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς του νησιού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καπετάν Λαχανάς» θα τους φέρει σε επαφή με τη μουσική και τους χορούς του τόπου μας, το ΔΙΕΚ Σάμου θα τους μυήσει στα μυστικά της τοπικής γαστρονομίας, θα συμμετέχουν σε συζήτηση με θέμα «Ελευθερία είναι…» στο τέλος της οποίας θα φιλοτεχνήσουν ένα πανό με τις σκέψεις τους ενώ θα συμμετέχουν σε καθαρισμό παραλίας στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής δράσης «Let`s Do It Greece 2024”. Eπίσης θα ξεναγηθούν από τον Σπηλαιολογικό Σύλλογο Σάμου «Ο Ευπαλίνος» στα Αρχαία Λατομεία, τις πηγές του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου και στα ερείπια του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου. Τέλος, θα συμμετέχουν και σε αθλητικές δραστηριότητες στον προαύλιο χώρο του ΓΕΛ Σάμου.

 

Οι Γερμανοί μαθητές θα αναχωρήσουν από το νησί μας το Σάββατο 13 Απριλίου.