Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου και το Κέντρο Πρόληψης Υγείας (ΚΕΠ Υγείας) συμμετέχουν στο πρόγραμμα Πρόληψης Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.), το οποίο περιλαμβάνει ΔΩΡΕΑΝ εξέταση με φορητό υπερηχογράφο και θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως 7 Απριλίου 2024, με την εθελοντική συμβολή και προσφορά του αγγειοχειρουργού κ. Ευάγγελου Νικολόπουλου.

Βασικός στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι  η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 12 κύρια νοσήματα, με βάση το πρωτόκολλο που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Στα 12 αυτά νοσήματα περιλαμβάνεται και το Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής.

Το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μία επικίνδυνη ασθένεια διότι συνήθως δεν δίνει συμπτώματα παρά μόνο όταν είναι πολύ αργά, δηλαδή όταν έχει σπάσει. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αισθάνονται κανένα απολύτως σύμπτωμα. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται μία σφύζουσα μάζα στην κοιλιακή χώρα. Ξαφνικός πόνος στη κοιλιά ή στη μέση, ζαλάδα, λιποθυμία είναι συμπτώματα ρήξεως. Μετά την ηλικία των 60-65 ετών κάθε άνθρωπος (ιδιαίτερα οι άνδρες) πρέπει να κάνει έλεγχο για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής με υπερηχογράφημα.

Ο υπερηχογράφος καταγράφει τη ροή του αίματος αλλά και την ταχύτητα της κι έτσι μπορεί να ελέγξει το τμήμα της αορτής που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά για ανεύρυσμα, απόφραξη ή διαχωρισμό.

Η εξέταση θα γίνεται στο χώρο του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ανατολικής Σάμου, Διοικητήριο 1ος όροφος, (εντός Δ/νσης Κοινωνικής Πρόνοιας). Υπεύθυνη: κα Σοφία Θάνου.

Οι ενδιαφερόμενοι δημότες, ηλικίας άνω των 55 ετών, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους από τη Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 στο τηλέφωνο 2273353451, εργάσιμες ημέρες και ώρες.  Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.