Επιστολή του Επιμελητηρίου Σάμου στο Υπουργείο Οικονομικών, ΑΑΔΕ και Γραφείο Πρωθυπουργό για το πρόβλημα που προέκυψε στην εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων της Σάμου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΜΟΥ     

 

Σάμος 08/04/2021

Αριθμ. Πρωτ. 269

 

ΠΡΟΣ:

κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Υπουργό Οικονομικών

 

ΚΟΙΝ:

1) Γραφείο κ. Πρωθυπουργού

2)  κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο,

Υφυπουργό Οικονομικών

3) κ. Χρήστο Τριαντόπουλο

Γεν. Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής

4) κ. Γιώργο Πιστσιλή,

Διοικητή ΑΑΔΕ

5) κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη

Βουλευτή Σάμου

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Αμέσως μετά τον φονικό σεισμό και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο νησί μας, στις 9 Νοεμβρίου 2020 το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε  8 μέτρα ανακούφισης για τους κατοίκους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις του νησιού.

Το πρώτο μέτρο αφορούσε την Αναστολή φορολογικών  υποχρεώσεων. Στο ΦΕΚ 4926/9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 δημοσιεύτηκε η απόφαση Α.1246 του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών σύμφωνα με την οποία ” 1.Παρατείνονται μέχρι και την 30-04-2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις ΔΟΥ/Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή κύρια εγκατάσταση (έδρα) στους Δήμους Ανατολικής Σάμου και Δυτικής Σάμου της ΠΕ Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου , που λήγουν ή έληξαν από 30-10-2020 μέχρι και 30-04-21. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων /διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.  2. Αναστέλλεται μέχρι και την 30-04-2021 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 30-10-2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων και οντοτήτων”

Με οδυνηρή έκπληξη οι  κάτοικοι, και επιχειρήσεις του νησιού μας ενημερώθηκαν από το taxis ότι λόγω μη πληρωμής !!! απωλέστηκαν όλες οι ρυθμίσεις και φυσικά επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις για όλο το διάστημα από 30/10/2020 μέχρι και σήμερα !!! Με απλά λόγια δεν ίσχυσε τίποτα από τα προβλεπόμενα ως  μέτρο ανακούφισης των πληγέντων από το φονικό σεισμό.

Οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ότι με επίσκεψη στην τοπική ΔΟΥ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί δεν νομίζουμε ότι σε καμία περίπτωση ευσταθούν, δεδομένου ότι είναι πρακτικά αδύνατο χιλιάδες φυσικά και νομικά  πρόσωπα να εξυπηρετηθούν από  μια ΔΟΥ που λόγω της πανδημίας υπολειτουργεί με ελάχιστους υπαλλήλους. Κάτι  τέτοιο θα χρειάζονταν πολλούς  μήνες.

Επιπλέον η τοπική Δ.Ο.Υ. δεν έχει τη δυνατότητα αφαίρεσης των άδικα χρεωμένων προσαυξήσεων.

Τονίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, τις δικαιολογημένες έντονες  αντιδράσεις που θα προκαλέσει αφού στην ουσία ακυρώνεται ένα σημαντικότατο μέτρο στήριξης  για το χτυπημένο  νησί μας,  σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα για  :

α) την άμεση εφαρμογή της απόφασης αναστολής με την απενεργοποίηση των ρυθμίσεων που εμφανίζονται ως μη ενεργές.

β) στην αφαίρεση κάθε άδικα χρεωμένης προσαύξησης για το διάστημα από 30-10-20 έως και 31-04-21.

γ) παράταση του μέτρου αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων λόγω του σεισμού για τέσσερις (4) επιπλέον μήνες από την 30/04/2021.

 

Μετά τιμής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεώργιος Α. Κυριαζής