Και νέος γύρος πληρωμών εκτάκτων επιδομάτων μέσα στην εβδομάδα, ενώ η έκρηξη των κρουσμάτων της πανδημίας απειλεί με 3ο lockdown την αγορά και εκτροχιασμό τον κρατικό προϋπολογισμό

Μετά τις πληρωμές που φάνηκαν Δευτέρα βράδυ σε δικαιούχους της Επιστρεπτέας 5, αναμένεται και νέα πληρωμή δικαιούχων έως την Πέμπτη ή Παρασκευή το αργότερο. Επιπλέον εκκρεμεί και νέος γύρος πληρωμών σε δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης, καθώς την περασμένη εβδομάδα διανεμήθηκαν μόλις τα 40 εκατ. ευρώ από τα 60 εκατ. ευρώ της α΄ φάσης πληρωμών των δικαιούχων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πληρωθούν και άλλοι δικαιούχοι αποζημίωσης για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου.

Οι έκτακτες ενισχύσεις παρατείνονται και πέραν του α΄τριμήνου για το οποίο προέβλεπε να φτάσουν έως 7,5 δισ. οι πληρωμές. Μαζί με την Επιστρεπτέα 6 έρχεται και νέο μέτρο Επιδότησης Παγίων Δαπανών τον Μάρτιο, θα εκτείνεται και έως τέλος του 2021. Ενώ και η Κομισιόν έδωσε «σήμα» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μεγάλο μέρος των πρώτων δανείων που δόθηκαν από Απρίλιο και μετά.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν την μετατροπή του 50% της Επιστρεπτέας 1-3 σε… μη επιστρεπτέα «δανεικά και αγύριστα», αντί τη εναλλακτικής λύσεως που είχε εξεταστεί για 70% μη επιτρεπτέα προκαταβολή 5 και 6 για το 2021.

Ωστόσο οι εισπράξεις εσόδων έχουν πάρει τον κατήφορο, έως και 20% κάτω από τον στόχο για 4 δισ. τον Ιανουάριο. Αν και τα πρώτα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν την άλλη εβδομάδα, το 2021 φαίνεται πως μπήκε «με το αριστερό» για τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν «γενική καθίζηση» διότι η αγορά ήταν κλειστή τον μισό Δεκέβριο και «ανοιγόκλεινε» στις γιορτές και στις εκπτώσεις. Τον Νοέμβριο δεν είχαν προϋπολογιστεί τέτοιες αναταράξεις και, ως εκ τούτου, η υστέρηση στα έσοδα «ρίχνει τον πήχη» των προσδοκιών για τη νέα χρονιά, που σκιάζεται από το φόβο για νέο κλείσιμο της αγοράς.

Μόνο ο δανεισμός στη φάση αυτή φαίνεται πως αποτελεί μέσο χρηματοδότησης του Κράτους για να πληρώνει επιδόματα και επιχορηγήσεις. Για αυτό και –δια παν ενδεχόμενον- την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 75%  παραπάνω από 2 δισ ευρώ που αρχικά από τις αγορές.