Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε σήμερα ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις η χώρα μας παραλάβει τα εμβόλια για τις συγκεκριμένες ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά στη δοσολογία τους σε σχέση με τα εμβόλια που δίδονται στον γενικό πληθυσμό. Οι παρτίδες αυτές αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση

Πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί, και να ανακοινωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού για την επίσπευση τρίτης δόσης εμβολίου, δηλαδή η πλατφόρμα να ανοίγει στους 4 μήνες κι όχι στους 6 μήνες.

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ενώ την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πολιτών. «Με την απόφαση για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι Είναι το έσχατο μέσο, ένα εργαλείο για να προχωρήσει κάνεις στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιολογείται ανάλογα με την εξέλιξη και τα επιδημιολογικά γεγονότα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Παράλληλα, ο ίδιος απάντησε σε ερώτηση για τη διασωλήνωση εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείες επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα. « Όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενή εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας γίνεται με τους όρους παρακολούθησης που υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά στοιχεία επιστημονικά αποδεδειγμένα που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη», σημείωσε. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για να «κλείσουν» τα γήπεδα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει για πρόστιμα και εξαιρέσεις για τους άνω των 60

Νωρίτερα, ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στο υπουργείο Υγείας, εξειδίκευσε το πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60, ενώ ως γνωστό ανακοίνωσε πως καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Όπως είπε ο υπουργός, έως τις 16 Ιανουαρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, για να μην τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.Θα συσταθούν επιτροπές -όπως έγινε και με την υποχρεωτικότητα όταν θεσπίστηκε για υγειονομικούς, για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν λόγους υγείας προκειμένου να μην εμβολιαστεί κάποιος πολίτης. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πώς θα εξεταστούν.

Εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 60 δεν εμβολιαστεί θα του επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Μόνο αν προβεί στην πρώτη δόση έως 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο. Η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Γενικός έλεγχος του πληθυσμού με ένα self test για όλους

Το δεύτερο μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, το οποίο δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ο γενικός έλεγχος του πληθυσμού για κορωνοϊό μέσω της διανομής ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες.

Το πρώτο self test θα δοθεί την εβδομάδα από 6 έως 11 Δεκεμβρίου. Ένα ακόμα θα διατεθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Συστήνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ πριν της εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών.

Πηγή: stonisi.gr