ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ ΤΟ 1943

 

Με μια πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση τίμησαν τα 80 χρόνια από την πρώτη 3μηνη απελευθέρωση της Σάμου το 1943, και τον αγώνα του ΕΑΜ στη Σάμο,  η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ και το παράρτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στην εκδήλωση που έγινε την Τετάρτη 22-11-2023 στην αίθουσα του δήμου Ανατολικής Σάμου χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κούλα Καραμηνά – Πόθου μιλώντας με στίχους κορυφαίων ποιητών που τα ποιήματά  τους έχουν μελοποιηθεί και τραγουδιούνται όπως είπε σε όλες τις λαϊκές  αγωνιστικές εκδηλώσεις.

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Κώστας Τζίχας μέλος της Τ.Ε Σάμου του ΚΚΕ και αντιπρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στο χρονικό της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στη Σάμο και στα γεγονότα εκείνης της περιόδου υπογραμμίζοντας ότι «Το ΕΑΜ  με τον αξιόμαχο λαϊκό του στρατό, τον ΕΛΑΣ (1350 άνδρες),  απελευθέρωσε το νησί αξιοποιώντας τους δεσμούς που είχε αναπτύξει με τους αντιφασίστες – κομμουνιστές φαντάρους και αξιωματικούς της Ιταλικής Μεραρχίας «Κούνεο» που ήταν ο κατοχικός στρατός, απομονώνοντας από κοινού του φασίστες μελανοχίτωνες που είχαν αιματοκυλίσει τη Δυτική Σάμο μόλις 20 μέρες πριν. Πήρε μέτρα για τον επισιτισμό του λαού, αντικατέστησε τις κατοχικές κοινοτικές αρχές, απελευθέρωσε όλους τους κρατούμενους και ομήρους των κατοχικών αρχών, επέβαλλε την συμμετοχή του στην προσωρινή κυβερνητική επιτροπή  υπό τον Μητροπολίτη Ειρηναίο και ήταν ο εγγυητής της ομαλής ζωής στις πόλεις και τα χωριά. Και όλα αυτά κόντρα στη διαταγή των Άγγλων που είχαν έρθει, 4 μέρες μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας, ως επικυρίαρχοι και είχαν απαιτήσει “κανένας αντάρτης να μην κατέβει από τα βουνά και οι φυλακισμένοι και οι όμηροι να μείνουν στις φυλακές υπό την φρούρηση των Ιταλών”». « Ο “Ιερός Λόχος” –συμπλήρωσε ο ομιλητής ήρθε 2 μήνες μετά την απελευθέρωση ως αντίβαρο του ΕΑΜ και μαζί με τους Άγγλους και την κυβέρνηση του Καϊρου  χρησιμοποίησαν τη Σάμο ως πείραμα των σχεδιασμών τους για τις μεταπολεμικές εξελίξεις».

Στο ξεκίνημα της ομιλίας εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για λευτεριά και ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα όρια του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο αγώνας του Παλαιστινιακού λαού – τόνισε- είναι αγώνας δίκαιος και όχι «τρομοκρατία» όπως διακινεί η βρώμικη προπαγάνδα του κράτους του Ισραήλ. Συμπλήρωσε  μάλιστα τα εξής: «Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει ξένη κατοχή, καταπίεση, διωγμοί και εκτελέσεις. 600.000 νεκρούς είχε η χώρα μας στα 4 χρόνια της ναζιστικής – φασιστικής Ιταλογερμανικής κατοχής, στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ήταν τρομοκρατία η αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που συσπείρωσε στις γραμμές του την πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Ήταν τρομοκρατία ο Γοργοπόταμος, τα εκατοντάδες σαμποτάζ σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις,  σε πόλεις και χωριά; Ήταν τρομοκρατία οι μάχες του ΕΛΑΣ με τους Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες και ναζιστές;

Και όμως έτσι την έλεγαν και τότε οι καταχτητές και οι δοσίλογοι συνεργάτες τους. Έτσι τη λένε και σήμερα οι ιμπεριαλιστές που επιχειρούν να ξαναγράψουν την ιστορία , όπως τους βολεύει»

Στη συνέχεια οι ερασιτέχνες μουσικοί Δημήτρης Σοφιανός. Άννα Λουκαδάκη, Πέτρος Σοφιανός και Κούλα Καραμηνά – Πόθου, έπαιξαν και τραγούδησαν αντάρτικα και άλλα τραγούδια των αγώνων του λαού.

Η εκδήλωση έκλεισε με το ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Ο αντιφασιστικός αγώνας στη Μέση Ανατολή» στο οποίο μιλάνε Μεσανατολίτες αγωνιστές από τη Σάμο και την Ικαρία και ιστορικοί.

Σάμος 23-11-2023