Μετά από παρέμβασή μου στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με νεότερη ενημέρωση των διαδικασιών αποκατάστασης σεισμόπληκτων της Σάμου, μου απεστάλησαν επικαιροποιημένα συγκριτικά στοιχεία (πίνακας).

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, από τις 2.023 αυτοψίες (κίτρινα κτίρια), έχουν υποβληθεί 758 αιτήσεις. Από αυτές οι 420 παρουσιάζουν εκκρεμότητες – ελλείψεις ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ενώ έχουν ως τώρα εγκριθεί οι 96.

Σε ότι αφορά τις άδειες ανακατασκευής (κόκκινα κτίρια), έχουν υποβληθεί μόνο 25 άδειες δόμησης.
Το συνολικό ποσό της δωρεάν κρατικής αρωγής ανέρχεται σε 1.755.543,64 ευρώ, ενώ από αυτά έχουν απορροφηθεί έως σήμερα 690.415,35 ευρώ.

Πιστεύουμε ότι, με τη νέα δομή του Υπουργείου θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι κάτι ανάλογο θα συμβεί και στους υποβληθέντες φακέλους με ευθύνη των ιδιοκτητών.

Ευχαριστώ πολύ τον Υφυπουργό κ. Χρήστο Τριαντόπουλο για την έμπρακτη και συνεχή αρωγή του στην ”επούλωση” των πληγών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί μας.

Επίσης, ευχαριστώ τη γενική Διευθύντρια Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών κ. Μαρία Κλεάνθη για τις προσπάθειές της προς τον σκοπό αυτό.

Βουλευτής Ν. Σάμου

Χριστόδουλος Στεφανάδης