Έκπληξη έχει προκαλέσει  σε πανελλαδικό επίπεδο η πρωτόγνωρη απόφαση των αναισθησιολόγων Σάμου   να σταματήσουν να χορηγούν αναισθησία σε διακοπής κύησης, που δεν  συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.

Σε κοινή επιστολή τους προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Σάμου οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο  αναφέρει «Ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της».

Αυτό που προκαλεί απορία είναι γιατί λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή χωρίς να δίνονται απαντήσεις που να πείθουν κανένα.

Σε αντίθεση με τον ιατρικό σύλλογο Σάμου  που δεν έχει πάρει θέση για το θέμα, άμεση ήταν η αντίδραση του ιατρικού συλλόγου Αθηνών. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του  ο Δημήτρης Βαρνάβας  ,Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αναφέρει:

 

 

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη  την «παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών από τους αναισθησιολόγους του Νοσοκομείου Σάμου.

 » Τα όσα συμβαίνουν στο δημόσιο Νοσοκομείο Σάμου είναι ανήκουστα και δεν συνάδουν με μια πολιτισμένη χώρα.

Είναι απαράδεκτο να παραβιάζονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των γυναικών.

Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα΄δήλωσε η Υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.