Με τη συμμετοχή απογόνων, συγγενών των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, φίλων και συντρόφων όλων των ηλικιών, πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ και η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου στην κορφή του Κέρκη, εκεί που δόθηκαν οι μάχες του Δημοκρατικού Στρατού για δύο χρόνια. Στην πέτρινη πλάκα του λιτού μνημείου που έφτιαξε η τοπική οργάνωση και είναι χαραγμένη η φράση «ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΦΑΝΙΖΕΣΑΙ».

Η εκδήλωση άνοιξε από τον Άλκη Καραμηνά με το προσκλητήριο νεκρών. 196 μαχητές και μαχήτριες έδωσαν τη ζωή τους για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η Ρίτα Καρβούνη μέλος της ΤΕ Σάμου στην κεντρική ομιλία είπε μεταξύ άλλων: «Το ΚΚΕ κοντεύοντας ένα αιώνα ζωής, σπαρμένο με θυσίες, αίμα χιλιάδων και χιλιάδων κομμουνιστών και φίλων, καλεί ξεκάθαρα το λαό να… επιλέξει στρατόπεδο και σημαία. Από τη μια είναι των αφεντικών ντόπιων και ξένων που μας ματοκυλίζουν και μαυρίζουν τη ζωή μας για την κερδοφορία τους και από την άλλη είναι το ΚΚΕ μαζί με το λαό …που ποτέ δεν τον πρόδωσε, ποτέ δεν πήγε με τον ταξικό αντίπαλο. Που οι όποιες αδυναμίες του ήταν πάνω στη δράση. Βαδίζει πεντακάθαρο, ηρωικό, ανιδιοτελές, με τα μέλη, τα στελέχη, τους φίλους και συμμαχητές του με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και μόνο… «.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους της ΚΝΕ η Μαρία Γκέβρου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου, η Κούλα Καραμηνά Πόθου (πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ). Λουλούδια κατέθεσαν απόγονοι των μαχητών του ΔΣΣ, ενώ ο 11χρονος Ωρίων Αντωνίου συγκίνησε με το ποίημα που έγραψε ο ίδιος με τίτλο «τα λιοντάρια του Κέρκη».

Η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε θύματα» και τον Εθνικό Ύμνο.

Στις παρυφές του Κέρκη κάτω από τον ίσκιο των πλατανιών η ΚΟΒ Μαραθοκάμπου είχε ετοιμάσει κεράσματα στους παρευρισκόμενους.

Τέλος εκδήλωση για τους Λεκάτες μαχητές του ΔΣΣ θα πραγματοποιηθεί από την ΤΕ Σάμου τη Κυριακή 7 Αυγούστου και ώρα 11 π.μ. στο κοινοτάφιο της Λέκας.

Τα λιοντάρια του Κέρκη
‘Οταν τα όπλα βουίζουν στη μάχη
κι εσύ αντάρτη προχωράς
με σπινθηροβόλο βλέμμα
λιονταρίσια ανδρεία σου
σε κάνει γίγαντα απέναντι στον εχθρό
Έπεσες για τη λευτεριά και το δίκιο του λαού
ζεις μες στις ψυχές μας!
Γι’ αυτό κοιμήσου ήσυχος!
Εμείς θα συνεχίσουμε