Το Σάββατο 12/5/2018 διοργανώνεται στο νησί μας το 2ο ποδηλατικό brevet απόστασης 200 χιλιομέτρων με τον τίτλο ¨Η ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ». 

Με τον όρο brevet εννοούμε την ποδηλασία μεγάλων αποστάσεων, μη ανταγωνιστική χωρίς εξωτερική βοήθεια, με χρονικό περιορισμό. Όλα τα brevets που διοργανώνονται παγκοσμίως είναι εγκεκριμένα επίσημα από την λέσχη «Audax Parisien» με έδρα το Παρίσι, έχοντας λάβει το καθένα μοναδικό αριθμό πιστοποίησης. 
Η «ΚΟΥΠΑ ΤΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ » έκανε πέρυσι την πρώτη της εμφάνιση στο καλεντάρι των Ελληνικών Brevet και φέτος θα είναι πάλι εδώ.
Το brevet θα διοργανωθεί (όπως και πέρυσι) από το Blue Cycling Club. Πρόκειται για ένα brevet 200 χιλιομέτρων που διασχίζει το μεγαλύτερο τμήμα της νήσου Σάμου. Μία διαδρομή μοναδικής ομορφιάς που συνδυάζει θάλασσα, βουνό, πράσινο και κυρίως περνάει από όμορφα γραφικά χωριά και παραθαλάσσιους οικισμούς, χαρίζοντας στους συμμετέχοντες μία μοναδική εμπειρία του φυσικού τοπίου της Σάμου με το μοναδικό φυσικό κάλος, ποδηλατώντας.  

Η εκκίνηση θα δοθεί από την Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ της Σάμου στις 7.00 π.μ. Οι ποδηλάτες θα κινηθούν Δυτικά προς τον δεύτερο μεγαλύτερο οικισμό του νησιού, το Καρλόβασι, απολαμβάνοντας στα αριστερά τα απόκρημνα βουνά της Σάμου και στα δεξιά την θάλασσα. Στο Καρλόβασι θα είναι και το πρώτο σημείο ελέγχου. Μετά θα ανηφορίσουν προς Αγ. Θεοδώρους και κατόπιν θα κινηθούν κατηφορικά προς τον Κάμπο Μαραθοκάμπου. Το δεύτερο σημείο ελέγχου θα είναι στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Σάμου, τους Δρακαίους που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων.
Προς το τέλος της πορείας προς τους Δρακαίους οι ποδηλάτες θα έχουν την ευκαιρία αριστερά να δουν πανοραμικά τα νησιά Ικαρία και Φούρνους τα οποία μαζί με την Σάμο αποτελούν τον Νομό Σάμου. Στους Δρακαίους γίνεται αναστροφή παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής από τον ίδιο δρόμο. Μετά τον Όρμο Μαραθοκάμπου οι ποδηλάτες ανηφορίζουν για Κουμεϊκα και μετά για το δεύτερο ψηλότερο χωριό της Σάμου, τους Σπαθαραίους.
Ένα χωριό μπαλκόνι στο Αιγαίο… Εκεί θα είναι και το τρίτο σημείο ελέγχου του brevet. Μετά τις ανηφόρες, μία παρατεταμένη κατηφόρα αρκετών χιλιομέτρων μέχρι τον παραθαλάσσιο οικισμό του Ηραίου θα ξεκουράσει λίγο τους συμμετέχοντες, όπου θα συναντήσουν το τέταρτο σημείο ελέγχου.
Η συνέχεια περιλαμβάνει το Ποσειδώνιο, έναν γραφικό παραλιακό οικισμό ακριβώς απέναντι από τα Τουρκικά παράλια. Στο Ποσειδώνιο θα συναντήσουν το πέμπτο σημείο ελέγχου. Κατόπιν προβλέπεται αναστροφή, ανάβαση για 5 χλμ περίπου και μετά κίνηση προς το περιφερειακό της Σάμου. Η συνέχεια μέχρι την Αγία Παρασκευή όπου θα συναντήσουν το τελευταίο κοντρόλ πριν τον τερματισμό.
Αναστροφή και κατεύθυνση προς την Πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ, για ολοκλήρωση του brevet με ώρα τερματισμού στις 8:30 μ.μ το απόγευμα του Σαββάτου.