Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών βρίσκεται η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο, αλλά και ο χρόνος εφαρμογής των νέων μέτρων που έχουν προαναγγελθεί, για την ανάσχεση ενός νέου κύματος από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Βασικός σχεδιασμός είναι τα όποια μέτρα να παρθούν μετά την Πρωτοχρονιά και πιθανότατα αυτό θα συμβεί, αλλά αν χρειαστεί θα ληφθούν και νωρίτερα, τόνισε, μιλώντας στον ANT1 το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως είπε, βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η κατάσταση στο σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην Αττική, όπου όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι σχετικά με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, το 50% ανήκει σε νέους 18-39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για βαριά νόσηση. Για τον λόγο αυτό, απηύθυνε έκκληση στους νέους εν όψει των εορτών να είναι πολύ προσεκτικοί στις επαφές τους με το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Ως προς τα σχολεία, διευκρίνισε επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι.

Επανερχόμενος στα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά, υπογράμμισε ότι αν και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη θα κινούνται σε τρεις πυλώνες.

Σε ότι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο, τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.

Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο πυλώνα των μέτρων, ενώ ο τρίτος πυλώνας αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 

Στο επίκεντρο η διασκέδαση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο, δεύτερο πακέτο μέτρων θα περιλαμβάνει περιορισμούς στην διασκέδαση, καθώς επί τάπητος έχει τεθεί η πρόταση για απαγόρευση ορθίων πελατών και η απαγόρευση μουσικής (μέτρο που ενδεχομένως θα επηρεάσει και την εστίαση στην οποία υπάρχει μουσική, ειδικά ζωντανή). Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο ωράριο λειτουργίας, με τα μαγαζιά να κλείνουν στις 23:00 ή 12 τα μεσάνυχτα.

Επέκταση τηλεργασίας – Δύο σενάρια για τα γήπεδα

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται μέτρο επέκτασης της τηλεργασίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση θα είναι η επαναφορά του μέτρου στο 50% του προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέτρο που -όπως τονίζεται- θα συμβάλει και στην αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.

Δύο είναι τα σενάρια όσον αφορά στα γήπεδα, με τους ειδικούς να προσανατολίζονται είτε σε περιορισμό της πληρότητας είτε σε διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές.

Όσον αφορά στα σχολεία, οι ειδικοί έχουν αναφέρει πως δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγή πρωτοκόλλου, αφού το ήδη υπάρχον είναι αρκετά αυστηρό και αποδίδει. Συζητείται πάντως η αναστολή εκδρομών.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα τηρηθούν τα μέτρα.

Η Όμικρον δεκαπλασιάστηκε σε 4 ημέρες στην Αττική

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού με την μετάλλαξη Όμικρον στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα μετάλλαξη, που εντοπίστηκε στα λύματα, δεκαπλασιάστηκε σε διάστημα 4 ημερών.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνει πως εξαπλώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό, ενώ μένει να δούμε και τα αποτελέσματα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής εικόνα σχετικά με την πορεία εξάπλωσης της παράλλαξης στις δύο μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στη χώρα 4.036 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ οι θάνατοι ανέρχονται σε 79, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας φτάνουν τους 624. Διεξήχθησαν 67.737 τεστ και η θετικότητα ανήλθε στο 5,95%.

Πηγή: kathimerini.gr