Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας  η συνάντηση του πρωθυπουργού  με τους  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γ. Πάλλη, Χίου Α. Μιχαηλίδη, Σάμου Δ. Σεβαστάκη και Δωδεκανήσου Η. Καματερό για την προσφυγική κρίση (βάσει ανακοίνωσης) αλλά κυρίως για το τι θα γίνει με την επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α   από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει ένα «μεικτό» σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να φέρει το «οκ» των Θεσμών, όπερ σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ό,τι μελετάται είναι «ασκήσεις επί χάρτου».

Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα επιχειρηθεί η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά που  ταλανίζονται από την προσφυγική κρίση η  σε κάποια  με βάσει γεωγραφικά κριτήρια ενώ σε όσα ο ΦΠΑ τελικώς ανέβει, να δοθούν «αντισταθμιστικά» είτε με μορφή επιδόματος είτε με φορολογικές διευκολύνσεις.

Ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας και εν αναμονή ανακοινώσεων από το ΥΠΟΙΚ.

Αποσυμφόρηση

Της συνάντησης Τσίπρα- βουλευτών, είχε προηγηθεί σύσκεψη για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, προκειμένου να αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

 

πηγη capital.gr