«Θλιβερή»  και απαράδεκτη  χαρακτήρισε την εικόνα  στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το πρωί της Τρίτης  στην Σάμο. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνοδευόμενος  από τον τομεάρχη  Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, Βουλευτή Β’ Αθηνών  Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής  της Νέας Δημοκρατίας  Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη , τον τομεάρχη Σάμου της Ν.Δ Κωνσταντίνο  Κούρταλη περιηγήθηκε στο ΚΥΤ  και ενημερώθηκε από τη διοικήτρια  Δήμητρα Νιούτσικου ότι αυτή την  περίοδο φιλοξενούνται περίπου 3800 μετανάστες.

Ο κ Μητσοτάκης  θεώρησε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ   και άθλιες τις υποδομές την στιγμή κατά την οποία  όπως είπε χαρακτηριστικά  η Ελλάδα έχει πάρει 1,6 δις για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού και έχει απορροφήσει τα 1,1 δις.

«Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει σήμερα, είναι να κάνω μια προσωπική αυτοψία για την κατάσταση η οποία επικρατεί εδώ στη Σάμο και να επαναλάβω τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για το πως πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πολύ μεγάλο πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα» τόνισε.

Επίσης δήλωσε ότι πρέπει οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου να επιταχυνθούν, να υπάρχει διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων εισερχόμενων μεταναστών   και  να γίνονται άμεσα οι απελάσεις  των μεταναστών στην Τουρκία η στη χώρα προέλευσής τους. «Αυτοί οι οποίοι δικαιούνται καθεστώς προστασίας να το παίρνουν γρήγορα και αυτοί οι οποίοι δεν δικαιούνται καθεστώς προστασίας να επιστρέφουν, είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Δυστυχώς, η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος είναι συνολική και εκκωφαντική».

Στο  ΚΥΤ,   τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου  Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος , οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Λογοθέτης, Νίκος Στεφανής , Χρ. Στεφανάδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βασίλης Πανουράκης, οι πρόεδροι των ΔΗΜΤΟ  Αν.  και Δυτικής Σάμου Μαρία Παπαδάμ και Γιάννης  Μάρκου αντίστοιχα, αντιδήμαρχοι , δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Αμέσως μετά το ΚΥΤ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας   επισκέφτηκε το Καρλόβασι όπου τον υποδέχτηκαν ο αντιδήμαρχος Τάσος Καλατζής  και άλλα τοπικά στελέχη του κόμματος. Πρώτος σταθμός ήταν το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου . Ο κ. Μητσοτάκης περιηγήθηκε στους χώρους του νοσηλευτικού Ιδρύματος, συνεχάρη τους εργαζόμενους  και στην συνέχεια περιόδευσε στους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Χαιρετώντας ιδιοκτήτες  καταστημάτων  αφουγκράστηκε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και τα παράπονα για την πολιτική των κυβερνήσεων που τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό μαρασμό.

Ευχάριστη έκπληξη ήταν το δώρο που του χάρισε το κοσμηματοπωλείο Δροσινού , μία καρφίτσα με τον ήλιο της Βεργίνας, το οποίο και αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά. Η περιοδεία του στο Καρλόβασι ολοκληρώθηκε με την συνάντηση που είχε με τον πρώην Βουλευτή Σάμου Θαλασσινό Θαλασσινό  σε καφετέρια στην κεντρική πλατεία του Καρλοβάσου.

Βόλτα και στους εμπορικούς δρόμους Βαθέος πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τα παράπονα των περισσοτέρων επαγγελματιών σε κατ΄ιδίαν  συζήτηση με τον κ. Μητσοτάκη ήταν για  το μεταναστευτικό και  τις συνέπειες  του κυρίως στην τοπική οικονομία και στον τουρισμό.

Στην συνέχεια ο  αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης   είχε συνάντηση με εκπροσώπους  συλλόγων και φορέων  στο Ξενοδοχείο ΣΑΜΟΣ  τους οποίους άκουσε προσεκτικά  καταγράφοντας τα προβλήματα του κάθε κλάδου. Το λόγο έδωσε  ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βασίλης Πανουράκης σε καθένα χωριστά.

Αρχικά το λόγο πήρε ο πρ. του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής ο οποίος περιορίστηκε στο να καταθέσει έναν φάκελο με όλα τα θέματα που απασχολούν τις τοπικές επιχειρήσεις.

Οι σύλλογοι Μαζικής   Εστίασης και Ψυχαγωγίας  και  Εμπορικός Σύλλογος έθεσαν το θέμα της αποσυμφόρησης του νησιού από τους μετανάστες. Ο κ. Μανόλης Γιοκαρίνης,   πρ. του Εμπορικού Συλλόγου  δήλωσε ότι ακόμη και να περιοριστεί  άμεσα ο αριθμός των μεταναστών στην πόλη χρειάζεται προώθηση και υποστήριξη  από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης  για να αναβαθμιστεί και πάλι η πόλη και γενικότερα το νησί. Ο κ. Παπαναγιώτου από την πλευρά του Συλλόγου Εστίασης  έθεσε την   ανάγκη διατήρησης  του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ , τη   ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο σε 120 δόσεις  αλλά και την αύξηση των δόσεων σε οφειλές στη ΔΕΗ.

Ο πρ. της Ένωσης  ξενοδόχων Κ. Κυριαζής  έθεσε το θέμα της μη ολοκλήρωσης του κτηματολογίου στο νησί, την ανάγκη αλλαγής του χωροταξικού  σχεδιασμού για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού αλλά και το δυσβάσταχτο κόστος στα εισιτήρια που κάνουν  την Σάμο απαγορευτικό προορισμό για τους Έλληνες τουρίστες.

Ο πρ. του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Νίκος Στεφανής  έθεσε το θέμα επίσης του χωροταξικού αλλά και την ανάγκη μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου ο κ. Νίκος Τρικαλινός  έδωσε σχετικό υπόμνημα στον πρόεδρο της Ν.Δ με τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της υγείας κυρίως στα μικρά ακριτικά νησιά  όπως οι Φούρνοι  ενώ ο από την Ένωση Νοσοκομειακών γιατρών Σάμου ο κ. Κιάσσος  αναφέρθηκε στην υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος , στην κατάσταση που επικρατεί  στο νοσοκομείο καθημερινά λόγω των χιλιάδων μεταναστών , ενώ από την πλευρά της Αστυνομίας η πρ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου και Χίου  έθεσε το θέμα της έλλειψης υπαλλήλων κάτι που γίνεται ακόμη χειρότερο λόγω του μεταναστευτικού.  Ο πρ. του ΕΟΣ Σάμου Γ. Σκούτας αναφέρθηκε στην αναάγκη μέιωσης του ειδικού φόρους στο κρασί  αλλά και στο πλήγμα που έχει δεχτεί ο πρωτογενής τομέας μετά την κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας. Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Πολυτέκνων μίλησε για τα προβλήματα με τα προνοιακά  επιδόματα και την ισόβια σύνταξη.

Ο Εκπρόσωπος της ομάδας SOS  Νίκος Μάρκου έθεσε τους προβληματισμούς  που υπάρχουν  στην τοπική κοινωνία   λόγω  της ύπαρξης  του ΚΥΤ στην Σάμο, για την μη σωστή φύλαξη των συνόρων  αλλά και για τη μη διαλογή μεταξύ  αυτών που δικαιούνται άσυλο  και αυτών που πρέπει να απελαθούν.

Απαντώντας  ο κ. Μητσοτάκης  είπε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να υπάρξει μια γρήγορη αποσυμφόρηση των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτό αφορά και τη Σάμο, αφορά και τη Χίο, αφορά και τη Μυτιλήνη, με γρήγορη αποχώρηση σε πρώτη φάση των ευάλωτων ομάδων. Είναι απολύτως απαραίτητο -και δεν θα κουραστώ να το λέω- να αλλάξουν επιτέλους οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, ώστε αυτές να τελεσιδικούν γρηγορότερα. Είχαμε μόνο 37 επιστροφές από τη Σάμο μέσα στο 2018. Με αυτούς τους ρυθμούς επιστροφών στην Τουρκία θα στοιβάζεται, δυστυχώς στα νησιά μας περισσότερος κόσμος απ’ ότι μπορούμε να διαχειριστούμε.

Για την φορολογία  είπε ότι   θα υπάρξει σταδιακή μείωση από το 29% στο 20% και επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση  στο 13 % όπως ίσχυε επί Ν.Δ

Μιλώντας στην συνέχεια στους φίλους και στα μέλη της Ν. Δ  Στόχος και η Σάμος να γίνει μπλε. Και να γίνει η πρώτη ωφελούμενη περιφέρεια από την πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ στη ΔΕΘ για μια Ελλάδα που δεν θα είναι ουραγός αλλά πρωταγωνίστρια.

«Το μεγάλο αγώνα που θα δώσουμε από τώρα μέχρι τις εκλογές, να τον δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Προέχει η ενότητα του κόμματος και  ο μεγάλος εθνικός στόχος. Ας αφήσουμε τις αντιδικίες, είναι αυτές που έχουν διώξει πολλούς από το κόμμα μας και  είναι αποστασιοποιημένοι να μην συμμετέχουν στα κοινά.

Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να τους ξαναβρούμε να τους πείσουμε ότι έχουμε αλλάξει, και είμαστε η λύση.

Έμφυτη η καχυποψία πολλών συμπολιτών μας που λένε όλοι το ίδιο είστε, οι αποφάσεις  λαμβάνονται εκτός Ελλάδας

Όχι οι αποφάσεις εν πολλοίς παίρνονται από μας.

Εμείς να πάρουμε την τύχη της χώρας στα χέρια μας.

Δεν υπογράψαμε με κανένα ότι οι φόροι στην Ελλάδα πρέπει να είναι  τόσο υψηλοί , ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης

Όπως και σε  θέματα παιδείας , θέλει  να ελέγχει τα πανεπιστήμια, ώστε  να μην μπορούν να καινοτομούν τα πανεπιστήμια .

Επιλογή της  κυβέρνησης να υπογράψει την  συμφωνία των Πρεσπών που για πρώτη φορά εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και  εθνότητα.

Εμείς αυτή τη συμφωνία δεν θα την λυτρώσουμε ούτε τώρα ούτε αν τη βρούμε μπροστά μας στην επόμενη Βουλή

Φαιδρό το θέαμα μιας κυβέρνησης ο ένας υπουργός να λέει μαζί με τον πρωθυπουργό άλλα για το δημοψήφισμα και ο υπουργός άμυνας να πανηγυρίζει ότι είναι άκυρο

Κι οι δυο μαζί να μένουν καρφωμένοι στις καρέκλες της εξουσίας εκμεταλλευόμενοι μια δήθεν εσωτερική τους διαφωνία

Εκλογές όσο το δυνατόν συντομότερα

Και για το ζήτημα της συμφωνίας Πρεσπών να αποφασίσει ο ελληνικός λαός πριν έρθει στη Βουλή

Και ο κ. Καμμενος κρύφτηκε πίσω από κυβέρνηση έδωσε το στυλό να υπογράψουν Τσίπρας και Κοτζιάς την  συμφωνία Πρεσπών

Μια κυβέρνηση με προσχέδιο προϋπολογισμού με περικοπή συντάξεων και άλλο πίνακα χωρίς τις περικοπές

Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους

Αν η κυβέρνηση δεν ήταν σε άτυπο μνημόνιο δεν θα ήθελε συναίνεση από το εξωτερικό

Το θέατρο παραλόγου να σταματήσει

 

Αγώνας δύσκολος κ σκληρός για εκλογές».

 

Περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα μας στο f/b