Το πρώτο φως της ημέρας  έδειξε το μέγεθος της καταστροφής  στο σημείο που το βράδυ της Κυριακής εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Ωστόσο όλα έδειχναν ότι τα πράγματα δε θα ηρεμούσαν καθώς οι τσακωμοί μεταξύ των Αφγανών και των Αφρικανών ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και κατέληξαν σε συμπλοκή με μαχαιρώματα μεταξύ τους που είχαν ως αποτέλεσμα 4 άτομα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και να επιστρέψουν στο ΚΥΤ καθώς τα τραύματα δεν ήταν σοβαρά.

Γύρω στις  11 το πρωί  νέα φωτιά εκδηλώθηκε σε κοντέινερ στην κεντρική δομή όπου στεγάζεται η υπηρεσία ασύλου.

Η  κατάσταση για αρκετή ώρα ήταν εκρηκτική. Mητέρες με παιδιά στην αγκαλιά προσπαθούσαν να σωθούν και να βρουν κάποιο   σημείο για να μείνουν με ασφάλεια. Για άλλη μια φορά οι άνδρες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ρίχτηκαν στην μάχη για να θέσουν γύρω στις 12 το μεσημέρι την φωτιά υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 500 μετανάστες θα μείνουν χωρίς στέγη. Επίσης η Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου προχώρησε σε 30 προσαγωγές μεταναστών ενώ 9 μετανάστες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία  Πρωτοδικών με την κατηγορία της πρόκλησης των επεισοδίων  και της πυρκαγιάς.

“Ο δήμος Ανατολικής Σάμου έχει ζητήσει ήδη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί προκείμενου να ελεγχθεί η κατάσταση αλλά και πλοίο προκειμένου να αποσυμφορηθεί η περιοχή από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μας είπαν ότι θα στείλουν ενισχύσεις, όχι όμως και πλοίο» δήλωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Στάντζος.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης που θα μεταβεί εκτάκτως στην Σάμο την Τρίτη δήλωσε:  «Χρειάζεται όλη η Ελλάδα να δείξει την αλληλεγγύη της στον κανόνα τους 1% που έχουμε ανακοινώσει από το 2019. Κάθε περιφέρεια, κάθε δήμος θα πρέπει να συμβάλλει γιατί δεν μπορούν τα νησιά να σηκώνουν όλο το βάρος».

Να σημειώσουμε ότι άλλο ένα βράδυ οι μετανάστες θα μείνουν στις σκηνές που τοποθετήθηκαν στο γήπεδο απέναντι από την νότια πύλη του ΚΥΤ .