Η μοναδικότητα  του Φουρνιώτικου Πάσχα συναρτάται με την αγάπη των κατοίκων για το νησί τους και κυρίως για τη διατήρηση των εθίμων που περνούν από γενιά σε γενιά.

Οι προετοιμασίες για το Πάσχα ξεκινούν πολύ νωρίς στους Φούρνους. Πυρετωδώς προετοιμάζονται   για την κατασκευή του σωρού που  στήνεται στην κορυφή του βουνού  για να αρχίσει να καίγεται  αμέσως μετά το Χριστός Ανέστη   μεταφέροντας παντού  το μήνυμα της Ανάστασης.  Άνδρες όλων των ηλικιών  συγκεντρώνονται την Μεγάλη Παρασκευή στις πλαγιές με το σύνθημα « Αντέστε στο σωρό  στο τσιγκούρι  το νερό»  που ακούγεται από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί των Φούρνων για να μαζέψουν τα κλαδιά για την κατασκευή του σωρού.

Επί ώρες όλοι επιδίδονται σε έναν αγώνα για την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσοτέρων  κλαδιών που θα τοποθετηθούν σε φορτηγά και θα γίνει η περιφορά τους στην παραλία υπό τα βλέμματα  κατοίκων και επισκεπτών.

Ακολουθεί γλέντι  με τους  συμμετέχοντες στο παραδοσιακό αυτό έθιμο που διατηρείται   για περισσότερα από 100 χρόνια.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής  ο Επιτάφιος  πέρασε  από τον κεντρικό δρόμο με τις «λαμπρές»   που οδηγεί στην παραλία  υπό το φως των φλεγόμενων «κουτιών» που σε κάποιο σημείο  σχηματίζουν σταυρό.

All-focus

Το Μέγα Σάββατο από  νωρίς το πρωί  όλοι βρίσκονται στο βουνό για σχηματίσουν τον σωρό ύψους μέχρι 8 μέτρων  σε σχήμα μυζήθρας  ενώ γεμίζουν εκατοντάδες   κουτάκια με στουπί  ώστε να ανάψουν το βράδυ της Ανάστασης  σε διάφορα σημεία  προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε όλους μαζί με τον σωρό που θα καίγεται και τα βεγγαλικά  που μετατρέψουν την νύχτα σε μέρα.

Ανήμερα του Πάσχα   μετά τη Δεύτερη Ανάσταση ακολουθεί το κάψιμο του Ιούδα.

 

Φέτος για πρώτη φορά και λόγω της πλούσιας επικαιρότητας υπήρχαν δυο Ιούδες,  ΕΡΝΤΟΓΑΝ και NOVARTIS. Νωρίτερα οι δύο Ιούδες περιφέρθηκαν σε όλο το νησί ενώ η καύση τους ξεκίνησε αμέσως μετά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ που ακούστηκε από τα χείλη του εφημέριου του Αγίου Νικολάου.

Στην συνέχεια δόθηκε το σύνθημα στις ομάδες των Φουρνιωτών  για να αρχίσει η καύση των  αυτοσχέδιων οβίδων που κρατούν για περίπου μια ώρα.  Το βράδυ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακό γλέντι στην παραλία του νησιού  με χορό ως τις πρώτες πρωινές ώρες.