Ο Δήμος Σάμου, στα πλαίσια της σταδιακής εφαρμογής της πρότασης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα,  σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θεοχαράκη και με την ευγενική χορηγία της εταιρείας “Celestyal Cruises”, διοργάνωσαν δραστηριότητα με εφαρμογή του  εκπαιδευτικού προγράμματος «Αρχιμήδης» .

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε  η τελετή παρουσίασης του προγράμματος, παρουσία της Διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων της χορηγού εταιρείας«Celestyal Cruises» Φρόσως Ζαρουλέα  στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου.

Η κ. Ζαρουλέα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και τρία χρόνια η εταιρεία με το ταξίδι της γνώσης σε περιοχές απομακρυσμένες από  τα μεγάλα αστικά κέντρα και στόχο να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα ως τον Μάιο περίπου  3000 παιδιά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν    ο Μαθηματικός και υπεύθυνος συνεργάτης του Ιδρύματος Θεοχαράκη Αποστόλης Παπανικολάου,ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα  δήλωσε   ότι πρόκειται για  μια διαθεματική εκπαιδευτική πρόταση στα πλαίσια και τη γενικότερη αντίληψη της διεθνούς εκπαιδευτικής πρακτικής, όπου η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική, τα Μαθηματικά και η Τέχνη  προσεγγίζονται συνδυαστικά. Παράλληλα  είπε χρησιμοποιούν τα Μαθηματικά ως «εργαλείο» (Μαθηματική μοντελοποίηση) κατανοώντας έτσι την αναγκαιότητα ύπαρξης του κόσμου των μαθηματικών εννοιών- αλλά και του τρόπου με τον οποίο συγκροτείται ο θεωρητικός κόσμος της φυσικής.

Επίσης η Ειρήνη Αλεξανδράκη υπεύθυνη  εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ιδρύματος  Θεοχαράκη δήλωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η προτίμηση της  “Celestyal Cruises”,  να αναθέτει την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος στο συγκεκριμένο Ίδρυμα που έχει όπως ανέφερε μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα.Ο στόχος αυτού του προγράμματος είναι να εισάγει τους μαθητές και φοιτητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με απόλυτα αβίαστο και βιωματικό τρόπο και μέσα από ένα παιγνιώδες και ευχάριστο περιβάλλον στις ανωτέρω αναφερθείσες επιστημονικές έννοιες. Επίσης αποσκοπεί να εισάγει τους εκπαιδευτικούς τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια σύγχρονη αντίληψη συγκρότησης διδακτικών πρακτικών, των οποίων θεμελιώδες υπόστρωμα είναι η έρευνα για το πώς λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος.

 

Τους συντελεστές του προγράμματος υποδέχτηκε ο αντιδήμαρχος Πάρις Παπαγεωργίου, ενώ παρευρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Καρλοβάσου Τάσος Καλατζής , ο πρόεδρος της Δ.Κ. Σαμίων Δημήτρης Βογιατζής καθώς και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Να σημειώσουμε ότι η δράση βρίσκεται σε εξέλιξη την τρέχουσα σχολική χρονιά και ήδη πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου ενώ από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος Μαΐου θα μεταφερθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου.

Ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται τα παιδιά είναι ατομικός και ομαδικός, δίνοντας περισσότερο έμφαση στη συλλογικότητα και όχι στον ανταγωνισμό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δομημένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε κατάλληλα κλιμακούμενο, να απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 5 ως 18 ετών. Κάθε δραστηριότητα απαιτεί δύο έως τρεις διδακτικές ώρες, είναι επιθυμητή η ύπαρξη βιντεοπροβολέα και μπορεί να γίνει στην οποιαδήποτε σχολική τάξη, κατάλληλα διαμορφωμένη όμως χωροταξικά, ώστε να γίνεται σε ομάδες των 4 ατόμων. Κάθε τετραμελής ομάδα έχει στη διάθεσή της από μια συσκευασία από το ίδιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο στο τέλος της διαδικασίας αποσυντίθεται και επανατοποθετείται στις αρχικές συσκευασίες για επόμενη χρήση σε άλλο τμήμα μαθητών.