Δελτίο τύπου για τη βιβλιοπαρουσίαση

Στη φιλόξενη αυλή της βιβλιοθήκης Σάμου με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της Σύγχρονης Εποχής «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία των ελληνικών πληθυσμών τα Μικράς Ασίας αλλά και συνολικά του Ελληνικού λαού.

Την παρουσίαση έκανε ο Στρατής Δουνιάς,  μέλος του τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος φώτισε γνωστές και άγνωστες πλευρές του μικρασιατικού πολέμου, αναφέρθηκε στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς της περιόδου, τις διεκδικήσεις της ελληνικής αστικής τάξης που οδήγησαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία,  τη στάση του νεοϊδρυθέντος ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) για την ιμπεριαλιστική εκστρατεία, την στάση της αστικής εξουσίας μετά την ήττα, τις συνθήκες ζωής και εργασίας των χιλιάδων προσφύγων που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη μνεία τόσο ο Στρατής Δουνιάς όσο και ο Κώστας Τζίχας από την Τομεακή Επιτροπή Σάμου έκαναν στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στη Σάμο, τις συνθήκες που έζησαν και εργάστηκαν στα καπνεργοστάσια του νησιού και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν. Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση.

Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση της Σύγχρονης Εποχής με όλες τις τελευταίες εκδόσεις και διατέθηκαν δεκάδες βιβλία.

  • Να αναφερθεί επίσης, ότι σε παράλληλη εκδήλωση της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου και του Δήμου Ανατολικής Σάμου για τα αποκαλυπτήρια μνημείου στη μνήμη των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής παρέστη αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Σταμάτη Φιλιππή, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι.