Το θαυμαστό επίτευγμα της αρχαίας μηχανικής  το Ευπαλίνειο Όρυγμα παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους και στους φορείς της Σάμου από αρχαιολόγους, κατασκευαστές του έργου στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού με την παρουσία της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου.

Η υπουργός  έφτασε στο νησί  τη Δευτέρα το πρωί  και κατευθύνθηκε στο Μουσείο Πυθαγορείου προκειμένου να γίνει η παρουσίαση κυρίως στα ΜΜΕ του μνημείου, των μελετών και γενικότερα του έργου «αποκατάσταση-συντήρηση και ανάδειξη  του Ευπαλινείου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Το καλωσόρισμα έκανε  ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας  Παναγιώτης Χατζηδάκης  και το λόγο πήρε ευθύς αμέσως η κ. Κονιόρδου η οποία  αναφέρθηκε στην μοναδικότητα του έργου  και γενικότερα την σημασία των μνημείων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος καθώς «ο τουρισμός  δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Έκανε αναφορά επίσης στη συμβολή του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου  που ξεκίνησε τη δεκαετία του 70 τις ανασκαφές  και ζήτησε από τα τοπικά ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που τη συνόδευαν  να προβάλλουν   το  αρχαίο αυτό μνημείο. Τέλος ευχαρίστησε τους  εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης  για την συνεργασία που υπήρξε σε επίπεδο  φορέων και υπουργείου πολιτισμού.

Ο βουλευτής Σάμου  Δημήτρης Σεβαστάκης μιλώντας για το έργο τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο αρχαίας τεχνολογίας  το oποίο συντηρήθηκε με σύγχρονο  τρόπο    και αποτελεί διαστάυρωση σκέψης και στοχασμού.

Για την επιστημονική διάσταση του έργου  μίλησαν ο Δημοσθένης Σβολόπουλος προϊστάμενος της δ/νσης  Αρχαίων Μηνημείων  του Υπουργείου Πολιτισμού , η  Μαρία Μερτζάνη – Προϊσταμένη της Δ/νσης Αναστήλωσης ,  και   ο Κώστας Ζάμπας – εκπρόσωπος της αναδόχου Κατασκευαστικής Εταιρείας. Όλοι  αναφέρθηκαν  στο μεγάλο αυτό έργο   για το οποίο    λαξεύτηκαν 5 χιλιάδες κυβικά πέτρες, εργάστηκαν 8 χρόνια ,  55 μέτρα μακριά από τη θάλασσα.

Επίσης  μίλησε η υπεύθυνη Marketing  και διαφήμισης του ΕΟΤ Πηνελόπη Νομπιλάκη η οποία με την σειρά της  επισήμανε την σημασία   της προώθησης  του πολιτιστικού τουρισμού,  με την  επαφή των τουριστών με τους ντόπιους  ώστε να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους  και τις  επισκέψεις  στα μνημεία και τα μουσεία της περιοχής .

Χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κυριαζής  , ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μανδουραράκης εκ μέρους του δήμου Σάμου, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου Φιλλιώ Βλαχοπούλου ενώ στην συνέχεια  πραγματοποιήθηκε η διέλευση του υδραγωγείου  μήκους 1036 μέτρων από τη νότια πλευρά και η μετάβαση στην πηγή του Αρχαίου Υδραγωγείου στους Αγιάδες.

Μεγάλη έκπληξη ήταν όταν μια ομάδα Δανών τουριστών βρέθηκαν στο βόρειο τμήμα του ευπαλινείου και θέλησαν να ξεναγηθούν ζητώντας την άδεια από τον προϊστάμενο κ. Χατζηδάκη . Τότε η υπουργός προσφέρθηκε να τους δείξει η ίδια το αρχαίο μνημείο ξεναγώντας τους στα πρώτα μέτρα του υδραγωγείου.

Η διαδρομή άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων ως προς την τελειότητα του έργου και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει  για την ασφάλεια όσων το επισκέπτονται. Ολοκληρωμένο στο σύνολό του το Ευπαλίνειο όρυγμα αναμένει τους επισκέπτες αφού ολοκληρωθεί άμεσα  η εκπαίδευση των 5 υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί από το υπουργείο  ενώ αυτό που απομένει είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στην βόρεια πλευρά του υδραγωγείου, η κατασκευή ενός αναψυκτηρίου και τουαλέτας.

 

Λίγο πριν αναχωρήσουν για την Αθήνα η κ. Κονιόρδου, οι δημοσιογράφοι , οι μηχανικοί και οι μελετητές του έργου   δοκίμασαν σαμιώτικα εδέσματα προσφορά του Επιμελητηρίου Σάμου και του Ενιαίου Συνεταιρισμού  στο καφέ Μπάρ REMMENTZO στο Πυθαγόρειο.