ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου στον ΙΑΝΟ στην Αθήνα η συλλογή διηγημάτων «Σάμος, μια μέρα…65 διηγήματα για τη Σάμο», έκδοση της Βιβλιοθήκης Σάμου στην κατάμεστη αίθουσα του βιβλιοπωλείου.

Την εκδήλωση προλόγισε ο κ. Νίκος Θρασυβούλου υπεύθυνος εκδηλώσεων του ΙΑΝΟΥ ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Σάμου κ. Μανώλης Πυργιώτης και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Σαμίων κ. Κώστας Αγγελής.

Την συζήτηση συντόνισε η Γιούλη Επτακοίλη και ακολούθησαν ομιλίες από τους: Αντωνία Αράχωβα, Πρόεδρο Γενικού Συμβουλίου Βιβλιοθηκών η οποία εξήρε το έργο της βιβλιοθήκης Σάμου, Νεοκλή Γαλανόπουλο, δικηγόρο – συγγραφέα που αναφέρθηκε στην σημασία τέτοιων εκδόσεων και Έλενα Χουσνή που αναφέρθηκε στην οργάνωση και υλοποίηση του εγχειρήματος από πλευράς της Βιβλιοθήκης Σάμου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά η υψίφωνος Ζαφειρώ Χατζηφωτίου και ο Μιχάλης Παπαγεωργίου στο πιάνο. Η κα Χατζηφωτίου ερμήνευσε τρία μουσικά κομμάτια: “Η Σαμιώτισσα καντάδα”, «Της Πασχαλινής κούνιας» και «Η Καρλοβασίτισσα».

Την παρουσίαση παρακολούθησαν συγγραφείς που συμμετέχουν με διηγήματά τους στην έκδοση, πλήθος Σαμίων της Αθήνας αλλά και φίλων της Σάμου.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνει η Βιβλιοθήκη Σάμου στον ΕΟΣ Σάμου και τον Δήμο Ανατολικής Σάμου για την συνδρομή τους.

Την παρουσίαση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον κάτωθι ιστότοπο:

https://www.youtube.com/watch?v=qNYb6NASuMQ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη συλλογή συμμετέχουν συγγραφείς από όλη την Ελλάδα, σαμιακής καταγωγής και μη, άλλοι με μεγάλη εμπειρία στα λογοτεχνικά δρώμενα, και άλλοι που επιχειρούν συγγραφικά για πρώτη φορά, όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Άλλα από τα κείμενα, πέραν του συνεκτικού κοινού στοιχείου τους που είναι η αναφορά στη Σάμο, εκτυλίσσονται στο παρελθόν, άλλα στο παρόν και κάποια στο μέλλον. Είναι μεγάλη η ποικιλία τους θεματολογικά και ειδολογικά κατατάσσονται στις κατηγορίες του αστυνομικού, της επιστημονικής φαντασίας, της ηθογραφίας, της μικροϊστορίας αλλά και της κοινωνικής αποτύπωσης σε όλες τις εκφάνσεις της.

 

«Ο τόμος αυτός είναι μια αλυσίδα όπου μπλέκονται η μνήμη, το προσωπικό βίωμα, η Ιστορία,  η φαντασία… Δεν είναι μόνο το διαρκές θαύμα της φύσης που μας συναρπάζει, δεν είναι μόνο το φως των τόπων και οι αμέτρητες ιστορίες που διηγείται, είναι οι δικοί μας άνθρωποι, αυτοί που πέρασαν κι αυτοί που μένουν, αυτοί που ζουν εντός μας, το παρελθόν που παίρνουμε στα χέρια μας και πλάθουμε τον τωρινό μας βίο… Η παρούσα συλλογή διηγημάτων για την Σάμο, με τις λογοτεχνικές και αφηγηματικές αρετές της, την ποικιλία στο ύφος και την γραφή, περίτεχνη, ελλειπτική, τρυφερή και τραχιά, κωμικοτραγική, είναι μια πολύτιμη χειρονομία. Ο τόπος, κάθε τόπος, είναι παράδοση που πρέπει να κληρονομείται. Και όσο κι αν σκέφτομαι, δύσκολα μπορώ να βρω ομορφότερο τρόπο να παραδώσεις κάτι στις επόμενες γενιές, από τις λέξεις, από τα κείμενα που γράφονται, όταν βουτάς την πένα στην καρδιά. Έτσι, η «Σάμος, μια μέρα…», γίνεται «Σάμος, μια ζωή…».

Γιούλη Επτακοίλη, προλογίζει το βιβλίο

 

 

«Στην παρούσα έκδοση της Βιβλιοθήκης Σάμου, 65 αφηγητές μας ταξιδεύουν στο παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της Σάμου, αποτυπώνουν στιγμές της μικρής μας κοινωνίας, μας μεταφέρουν την αίσθηση, την γεύση και την μυρωδιά από την κοινωνική γεωγραφία και την μικροϊστορία του τόπου. Ο συλλογικός αυτός τόμος δημιουργεί αναπόφευκτα μια αφηγηματική τοπογραφία για τη Σάμο, την γνωρίζουμε όπως την αισθάνθηκαν, αποδεικνύοντας ότι η λογοτεχνία μπορεί – πέραν των άλλων πολύ ουσιαστικών λειτουργιών της- να μας ταξιδεύει σε τόπους και πατρίδες, να μας μυεί στα γνωστά και άγνωστα μονοπάτια τους».

Μανώλης Πυργιώτης, Διευθυντής της βιβλιοθήκης

Οι συγγραφείς (με αλφαβητική σειρά):

Βίβιαν Αβραμίδου-Πλουμπή, Χρήστος Αζαριάδης, Έρικα Αθανασίου, Κασσάνδρα Αλογοσκούφη, Άννα Ασημίνα, Σταμάτης Βαλσάμος, Ειρήνη Βαρδάκη, Γιώργος Βοϊκλής, Μπάμπης Βουρλίδας, Νεοκλής Γαλανόπουλος, Ευτυχία Γιαννάκη, Γιώργος Γκόζης, Γιάννης Γρηγοράκης, Πόπη Δαμιανίδου, Γιώργος Δάμτσιος, Αντώνης Δημόπουλος, Παρασκευή Εμμανουήλ, Κατερίνα Ευθυμίου, Μίνως Ευσταθιάδης, Μιλτιάδης Ζέρβας, Μαργαρίτα Ικαρίου, Φανή Καλαμπόκη, Ευγενία Καλογεροπούλου, Κούλα Καραμηνά-Πόθου, Ιωάννα Καστάνη, Παναγιώτης Κεραμίδας, Νίτσα Κιάσου, Γιώργος Κουκουτιανός, Μαρία Κούλα, Νίνα Κουλετάκη, Αναστασία Κουρμούση, Μάρκος Κρητικός, Αικατερίνη (Καίτη) Κωνσταντάρα-Σπυροπούλου, Αργυρώ Λεντούδη, Φαίδρα Μ., Εύη Μάρκου, Στέλιος Εμμ. Μάρκου, Χρυσάνθη Μίσκου, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αναστασία Μπαρτζή, Απόλλωνας Ξένος, Μιχάλης Παπαδημητρίου, Δήμητρα Παπαναστασοπούλου, Μίνα Πατρινού, Γεωργία Πετούλη-Γλάρου, Κωνσταντίνος Πλατής, Αγγελική Πλουμά, Βασίλης Πουλημενάκος, Μανώλης Πυργιώτης, Άγγελος Ρήγας, Έρη Ρίτσου, Πόπη  Ροδίτου, Σπύρος Σακελλαρόπουλος, Τζέννη Σιαμαλέκα, Αλέξανδρος Δ. Σταθακιός, Αικατερίνη Τεμπέλη, Ιωάννα Τσαμπούρη, Χρήστος Φαρμάκης, Χαρά Χατζηαντωνίου, Έλσα Χίου, Γιώτα Χουλιάρα, Έλενα Χουσνή, Ουρανία Χρυσαφίνου. Την συλλογή κλείνουν δύο διηγήματα στα αγγλικά του Άγγλου συγγραφέα Nick Brown.