ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ.Ελπιδοφόρος τίμησε με την παρουσία του και την εμπνευσμένη ομιλία του το 1ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ  Χίου προσκεκλημένος του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουτζούρη, εγκαινιάζοντας την  έκθεση αναγεννησιακών θεατρικών κοστουμιών του Γιάννη Μετζικώφ που πραγματοποιήθηκε  στο «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος» την Κυριακή  4 Σεπτεμβρίου.

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα του λόγου του Αρχιεπισκόπου :

Έχω την τιμή και την ευκαιρία να προσφωνήσω την εκλεκτή ομήγυρη, στο εκλεκτό αυτό νησί και μάλιστα με αφορμή μια τόσο σημαντική έκθεση με Έλληνες δημιουργούς με λίγη Χιώτικη ρίζα όπως πρόσεξα  κ. Μιτζικώφ εκτός από την Χανιώτικη και την Μικρασιατική όπως και την έκθεση του κ. Συβρή . Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα εφόσον ανακαλύπτω τις ρίζες μου από τη Χίο να παραβρίσκομαι να προσφωνώ μια τέτοια εκδήλωση. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη για την ευγενή και τιμητική του πρόσκληση.

Ο  πολιτισμικός πλούτος φαίνεται στην καθημερινή έκφραση των κατοίκων της Χίου, στο ένδυμα στο κέντημα στην αισθητική που έχει στον δρόμο, στην αυλή του, πως στολίζει το παιδί του, πως αγιογραφεί στις εκκλησίες του, πως χτίζει την εκκλησία του. Όλα αυτά είναι η έκφραση του Χιώτικου πολιτισμού. Είμαι ευγνώμων όχι μόνο στην Περιφέρεια και στον Περιφερειάρχη που αναδεικνύουν τέτοια ταλέντα και τέτοιους δημιουργούς αλλά και σε ένα Ίδρυμα όπως αυτό …..”

 

 

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου και πλαισίωσαν με ομιλίες τους ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιτζής, ο Γιάννης Μετζικώφ ,ο Μανώλης Βουρνούς και η καθηγήτρια Δωρα Μονιούδη-Γαβαλά, η οποία τοποθετήθηκε στο  ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου.

Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου , ο Σεβασμιότατος  Αρχιεπίσκοπος Αμερικής συνοδευόμενος από τον   Περιφερειάρχη παρευρέθηκε στην συναυλία της Ικαριώτισσας  Ελευθερίας Αρβανιτάκη στον Βοτανικό Κήπο στα Νένητα όπου  απόλαυσε  ενθουσιασμένος μαζί με πλήθος κόσμου τα  τραγούδια της, με την  ερμηνεύτρια να τον ευχαριστεί από σκηνής για την τιμητική του παρουσία.

 

Από το Γραφείο Τύπου