Το φως είναι ενέργεια. Το φως είναι ζωή. Σε μια περίοδο γεμάτη σκιές χρειαζόμαστε το φως για να τις δούμε, να συνδιαλλαγούμε μαζί τους και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας…

Το “Light Matters” είναι μια σειρά φωτογραφιών που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Μάϊο του 2021, στην προσπάθειά μου να ορίσω αυτό που ήταν σημαντικό για εμένα μέσα στην περίοδο της πανδημίας του covid-19.

Το σκηνικό των φωτογραφιών είναι η καθημερινή διαδρομή από το σπίτι μου ως το κοντινό μου παρκάκι στην γειτονιά, στην διάρκεια της πολύμηνης αυστηρής καραντίνας ή στην ίδια παραλία που σύχναζα το καλοκαίρι του 2020, όταν επιτρεπόταν η μετακίνηση σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

«Μπορώ να εξακολουθώ να έχω ηρεμία και χαρά μέσα σε μια επαναλαμβανόμενη και περιοριστική ρουτίνα, όταν η εξωτερική μου πραγματικότητα αλλάζει δραστικά;»

«Μπορώ να παραμείνω σε σύνδεση με τον εαυτό μου;»

Τριάντα πέντε φωτογραφίες και τέσσερις προσωπικές «Ιστορίες δρόμου», συνθέτουν το πορτφόλιο και φωτογραφικό βιβλίο, “Light Matters’’, δίνοντας απάντηση στα προηγούμενα ερωτήματα μέσα από μια διαδικασία εσωτερικής διερεύνησης, αυτοέκφρασης  και με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη κατά νου:

«Το ζήτημα είναι από που βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ τον έχω δει καταμεσής της θάλασσας».

Πληροφορίες της έκδοσης:

Αυτοέκδοση, βαθυτυπία πάνω σε σκληρό λινό πανόδετο εξώφυλλο.

Μέγεθος: 17cm Χ 22,5 cm, 104 σελίδες, σε 70 αριθμημένα αντίτυπα

Kείμενα- φωτογραφίες: Σοφία Τσουμάκη

Επιλογή φωτογραφιών: Σοφία Τσουμάκη – Όλγα Στεφάτου

Συντονισμός παραγωγής: Λάμπρος Παπανικολάτος

Επιμέλεια κειμένων: Έφη Φρυδά, Σοφία Θρουβάλα

Επεξεργασία φωτογραφιών: Κατερίνα Χειλαδάκη

Μετάφραση στα Αγγλικά: Παναγιώτης Σταμπόλης

Σχεδιασμός βιβλίου: Γιάννης Φετάνης

 

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 23.8.23 στις 8.30μ.μ. στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου Σάμου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια στα Ελληνικά με Αγγλική μετάφραση.  

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

Σωτήρης Μαριωρής: Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Παναγιώτης Σταμπόλης: Ψυχοθεραπευτής

Σοφία Τσουμάκη: Φωτογράφος, Ψυχοθεραπεύτρια, Yoga Therapist

Θα ακολουθήσει slide show με τις φωτογραφίες του βιβλίου και τις ιστορίες τους. 

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

To ‘Light Matters’ είναι ένα φωτογραφικό βιβλίο – αυτοέκδοση αποτελούμενο από 4 διηγήματα και 35 φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάϊο του 2021, μέσα από την ανάγκη μου να εκφραστώ, να παραμείνω σε σύνδεση με τον εαυτό μου και να ορίσω την δική μου πραγματικότητα μέσα στην περίοδο της πανδημίας του Covid-19. Ένας προσωπικός χάρτης πλοήγησης σε μια χαοτική περίοδο, με τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη κατά νου:

«Το ζήτημα είναι από που βλέπει κανείς τον ουρανό. Εγώ τον έχω δει καταμεσής της θάλασσας».

 

Σοφία Τσουμάκη