Το σήριαλ με την παιδιατρική φροντίδα στα νησιά μας συνεχίζεται με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των άριστων που έχει τοποθετήσει σε θέσεις κλειδιά. Με την Σάμο να έχει μείνει εδώ και εβδομάδες με μία παιδίατρο για όλο το νησί και τους Ικαριώτες να ζουν σε παρατεταμένη ανασφάλεια λόγω της επιχειρούμενης μετακίνησης της δεύτερης παιδιάτρου του Νοσοκομείου Ικαρίας η κατάσταση στον νομό είναι εκρηκτική.

Γονείς, υγειονομικοί, συλλογικότητες, αυτοδιοικητικοί αντιδρούν στη μετακίνηση παιδιάτρων από το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Ικαρίας προς το επίσης υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της Σάμου. Και έχει απόλυτη βάση η κοινωνική διαμαρτυρία, καθώς η κάλυψη των αναγκών υγείας δεν μπορεί να καταλήγει σε διαγκωνισμό των νησιών για το ποια παιδιά είναι πιο σημαντικά; Συνιστά απόλυτη αποτυχία της εκάστοτε κυβέρνησης όταν η Πολιτεία δεν μπορεί να εγγυηθεί την υγειονομική ασφάλεια, μικρών και μεγάλων, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η προφανής ανάγκη κάλυψης αυτού του κενού στην παιδιατρική φροντίδα της Σάμου είναι άμεση, απαιτεί επίσπευση των διαδικασιών στελέχωσης με μόνιμο και επαρκή τρόπο,  και ενεργοποίηση ενός στοχευμένου πλαισίου κινήτρων ώστε αυτή η θέση, όπως και κάθε άλλη θέση γιατρού στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, να καταστεί ελκυστική. Η άμεση λύση και μέχρι να καλυφθεί με μόνιμο τρόπο η δεύτερη παιδιατρική θέση στη Σάμο, πρέπει να αναζητηθεί στην αξιοποίηση-μετακίνηση προσωπικού από τις παιδιατρικές κλινικές των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παράγει (και) στην υγεία περισσότερη ανασφάλεια από όση μπορεί να αντέξει η κοινωνία, από όση μπορούν να αντέξουν τα νησιά μας.

 

Πένη Δεμερτζή

Μανόλης Κάρλας

Σταμάτης Βαρδαρός