ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο της 21/7/22 του Δήμου Ανατολικής Σάμου έκανε αντιπροσωπεία του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με αφορμή το θέμα της ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στον αγροτικό κόσμο του νησιού μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και χρειάζονται άμεσα λύση για να μπορέσουμε να μιλάμε για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.

Συγκεκριμένα, θέσαμε τις πάγιες διεκδικήσεις μας που αφορούν στην έγκαιρη συντήρηση της αγροτικής και δασικής οδοποιίας και στην ενίσχυση της δασοπροστασίας και την πρόληψη για αποφυγή πυρκαγιών με σχεδιασμό αντιπυρικών ζωνών, εξοπλισμό, μέσα, προσωπικό κλπ.  Τέθηκε επίσης το μείζον ζήτημα των δασικών χαρτών, όπου ζητήσαμε οι παραγωγοί να μην επιβαρυνθούν οικονομικά από τις διαδικασίες των ενστάσεων, να φτιαχτούν σωστά οι χάρτες και να μη φαίνονται καλλιεργημένες εκτάσεις που είναι δηλωμένες στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας ως δασικές. Ζητήσαμε επίσης, κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτει το ακριβό κόστος παραγωγής.

Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα με τη λαϊκή αγορά όπου ζητήσαμε σταθερό χώρο για τους παραγωγούς για να πωλούν τα προϊόντα τους, ενώ τέλος ζητήσαμε άρση της απόφασης παύσης των ανταποκριτών του ΟΓΑ στα χωριά μας και τη δημιουργία σφαγείου (όπου ήταν ούτως ή άλλως στα θέματα της ημερησίας διάταξης).

Τέλος, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών ειδικά στους συναδέλφους αγρότες που έχασαν καλλιέργειες, ζώα, υποδομές και ζητάμε κι από τη μεριά μας να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να αποζημιωθούν στο 100% οι παραγωγοί.

 

Σάμος, 25-07-2022

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                      Ο Γραμματέας

Γιώργος Λάφης                                    Άλκης Πόθος