ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ 25Ης ΦΛΕΒΑΡΗ

Στο δημοτικό συμβούλιο της 25ης Φλεβάρη η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε το θέμα της κατάστασης της Πανεπιστημίου Αιγαίου θέτοντας ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή και ζητώντας απαντήσεις ως προς τα εξής:

«Τι θα κάνει η δημοτική αρχή ώστε:

  1. Να στηρίξει το αίτημα των φοιτητών για ανοιχτές σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας, προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και καθαριστριών;
  2. Να επισπευσθούν οι εργασίες στα κτίρια του πανεπιστημίου ώστε να γίνει η σωστή αντισεισμική και αρχιτεκτονική αποκατάστασή τους μιας και πρόκειται και για διατηρητέα;
  3. Να εξασφαλίσει χώρους όπου θα μπορεί να γίνεται η διδασκαλία μέχρι την ολοκλήρωση των έργων;
  4. Ποια η θέση της δημοτικής αρχής απέναντι στο Νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη που αφενός βάζει μια σειρά εμπόδια για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών να περάσουν στο πανεπιστήμιο και που, σε συνδυασμό με τη συνολική πολιτική στην παιδεία, προοπτικά θα οδηγεί σε κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων και από την άλλη ιδρύει «πανεπιστημιακή αστυνομία»»;

Η ΛΑΣ θεωρεί ότι το θέμα του Πανεπιστημίου είναι πολύ σοβαρό κι έχει πολλές πτυχές.

Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί μέσω τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας που έχει σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες φοιτητές να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους και να αντιμετωπίζουν όλα τα γνωστά προβλήματα που αυτή η μορφή δημιουργεί στην επαφή με την επιστήμη τους και την επιστημονική κοινότητα  ακόμα και προβλήματα στην ίδια την παρακολούθηση της τηλεκπαίδευσης καθώς πολλά παιδιά λαϊκών οικογενειών δεν διαθέτουν πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό ή σύνδεση. Μάλιστα πριν λίγο καιρό οι φοιτητές με κινητοποίηση τους ζητούσαν να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέσα ασφάλειας και υγιεινής.

Σα να μην έφτανε αυτό, αρκετά κτίρια του Πανεπιστημίου επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό του Οκτώβρη: τα διατηρητέα κτίρια του Ηγεμονικού Μεγάρου (γραμματεία τμήματος Μαθηματικών  και γραφεία καθηγητών),  του Χατζηγιάννειου (βιβλιοθήκη πανεπιστημίου), του Μώραλη (γραφεία καθηγητών) και της Εμπορικής Σχολής (αίθουσες διδασκαλίας κ.α.). Το τελευταίο έχει πάθει και τη μεγαλύτερη ζημιά.

Όπως καταλαβαίνουμε, ακόμη κι αν αύριο ανοίξουν οι σχολές, η λειτουργία του πανεπιστημίου θα είναι αδύνατη αφού μόνο το κτίριο της Εμπορικής φιλοξενούσε ένα μεγάλο όγκο μαθημάτων.

Σε όλα αυτά προστίθεται κι ο νέος νόμος που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προχωρά σε διαγραφές φοιτητών και ενισχύει την καταστολή με τη θέσπιση σώματος «πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Όλα αυτά διαμορφώνουν μια δύσκολη επόμενη μέρα για το πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρώτα απ’ όλα τους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους σε αυτό.

Η ΛΑΣ εκτιμά ότι ο δήμος πρέπει να πάρει θέση σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα και να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για την «επόμενη μέρα».

Με αυτή την έννοια μας βρήκε αντίθετους το κείμενο που έφερε προς συζήτηση και ψήφιση η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και στο οποίο συμφώνησαν οι άλλες δύο παρατάξεις του ΔΣ.

  1. Θεωρούμε ότι ήταν μια συζήτηση πρόχειρη. Χωρίς τη γνώμη των εκπροσώπων των συλλόγων των φοιτητών, του διδακτικού προσωπικού και των εργαζομένων αλλά και των υπολοίπων φορέων της πόλης μας όπως του Εμπορικού Συλλόγου, των εκπαιδευτικών σωματείων, των σωματείων των εργαζομένων, του Εργατικού Κέντρου κ.α.
  2. Το κείμενο το οποίο υιοθετήθηκε μας βρίσκει αντίθετους καθώς δε μπορεί να ζητά κανείς την εξαίρεση από έναν νόμο όταν αυτός πλήττει όλα τα πανεπιστήμια και είναι σε αρμονία με όλους τους προηγούμενους που έχουν στον πυρήνα τους το πανεπιστήμιο – επιχείρηση και βλέπει τους φοιτητές και τις οικογένειές τους ως πελάτες, λογική που διαπνέει το κείμενο. Βεβαίως, το πανεπιστήμιο συνδέεται και στηρίζει την οικονομία της πόλης – που και αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση – όμως, δεν είναι αυτός ο επιστημονικός και παιδαγωγικός του ρόλος.

Η ΛΑΣ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το πανεπιστήμιο και έχει ζητήσει εκ νέου συζήτηση εφ’ όλης της ύλης στο Δημοτικό Συμβούλιο, με παρουσία και συμμετοχή των εκπροσώπων των συλλογικών οργάνων φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων καθώς και των μαζικών φορέων του νησιού.