ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πρόταση μνημονίου  συνεργασίας του δήμου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την αντιπυρική περίοδο, όσο χρήσιμο κι’ αν θεωρείται, φαντάζει σαν ειρωνεία μπροστά στα χαώδη προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας και στη Σάμο.

Σύστημα κατ’ όνομα, αφού δεν υπάρχει ενιαίος φορέας δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης.

Ο κατακερματισμός των αρμόδιων υπηρεσιών, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό τόσο στη Π.Υ όσο και στη Δασική υπηρεσία, τα αστεία ποσά του δημοτικού προϋπολογισμού για την Πολιτική Προστασία, η έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέσων προστασίας των πυροσβεστών, ο απαρχαιωμένος στόλος Πυρ..Οχημάτων κ.ά, συνθέτουν μια κατάσταση που είναι επικίνδυνη και έχει αποδειχθεί καταστροφική σε πολλές μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια.

 

Ταυτόχρονα η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων υποτάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και αντιμετωπίζεται προκλητικά σαν ευκαιρία αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ακολουθώντας τις αναλύσεις – οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης του “κόστους – οφέλους” και στο συγκεκριμένο τομέα.

Μάλιστα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ραγδαία μετά την εφαρμογή του νέου αντιπεριβαλλοντικού νόμου όπου παραδίδονται βουνά, δάση, λίμνες και θάλασσες στους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα “αποθηκευμένα κεφάλαιά τους”.

Πρόκειται για έγκλημα που στα πλαίσια της λεγόμενης “πράσινης ανάπτυξης” και της “καθαρής ενέργειας” προωθούνται αντιδραστικές αλλαγές στο καθεστώς αδειοδότησης των επενδύσεών τους.

Στο εξής θα ελέγχονται και θα εγκρίνονται από άλλες “συνάδελφες” ιδιωτικές εταιρείες, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες σε όλες τις βουνοκορφές και φωτοβολταϊκά συστήματα από άκρη σε άκρη σε όλη τη χώρα καταργώντας ακόμα και το καθεστώς των περιοχών “Νατούρα” σε ζώνες υψηλής περιβαλλοντικής αξίας.

 

Όσον αφορά την κατάσταση εδώ στο νησί μας, οι εργαζόμενοι στη Π.Υ δεν επαρκούν να στελεχώσουν όλες τις βάρδιες και να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής.

Τα Π.Ο είναι παλιά και παρά τις συντηρήσεις είναι ευάλωτα στη καταπόνηση μιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Τα κενά καλύπτουν οι εθελοντές πυροσβέστες οι οποίοι σηκώνουν μεγάλο βάρος των επιχειρήσεων, σε σημείο που τείνουν να μετατραπούν από επικουρική σε κύρια δύναμη πυρόσβεσης. Αυτό ταιριάζει γάντι στη σαφή πλέον κατεύθυνση Ε .Ε και κυβερνήσεων, να περάσει η πυροπροστασία στους δήμους και να φορτωθεί οικονομικά και πρακτικά στις πλάτες των δημοτών.

Η δασική υπηρεσία έχει ελάχιστο προσωπικό που ενισχύεται αποσπασματικά με εποχικούς εργάτες, χωρίς να μπορεί να παίξει το ρόλο της σε παρεμβάσεις καθαρισμού δασών ή συντήρησης δασικής οδοποιίας που κατά κανόνα γίνεται στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου.. Πέρυσι, το 2019, ο προϋπολογισμός για Σάμο και Ικαρία ήταν 18000 ευρώ.

Η αντιπυρική προστασία των οικισμών είναι ανύπαρκτη. Στα ορεινά χωριά αλλά και σε σημεία πλησιέστερων οικισμών, το δάσος έχει εισχωρήσει μέσα στα χωριά. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα ρέματα που διασχίζουν οικισμούς και μπορούν να μεταφέρουν τη φωτιά μέσα στα σπίτια.

Ακόμη και τα σχέδια εκκένωσης οικισμών που υπάρχουν από τη Πολιτική προστασία παρουσιάζουν σοβαρά αδιέξοδα λόγω έλλειψης εναλλακτικών οδών διαφυγής. Γενικότερα η Πολιτική προστασία ως υπηρεσία είναι υποτυπώδης όσον αφορά την στελέχωσή της και με προϋπολογισμό ανεπαρκέστατο.

Το αγροτικό δίκτυο που έχει άμεση σχέση με τη πρόσβαση σε αγροτικές αλλά και δασικές περιοχές, κάθε χρόνο επισκευάζεται μέσα στο καλοκαίρι και όχι έγκαιρα όπως θα έπρεπε.

Το αεροδρόμιο Σάμου καταργήθηκε ως βάση επιχειρήσεων πυροσβεστικών αεροσκαφών, τα οποία πλέον έρχονται από Ελευσίνα με χρονική καθυστέρηση κρίσιμη για μια πυρκαγιά. π.χ πέρυσι στη φωτιά του Μεσοκάμπου το Καναντέρ ήρθε μια ώρα αργότερα. και πάλι γρήγορα ήρθε αφού ο χρόνος προετοιμασίας , απογείωσης και απόστασης υπολογίζεται σε μιάμιση ώρα.

 

Όλα αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με μνημόνια συνεργασίας, τα οποία όσο χρήσιμα κι’ αν είναι, αποτελούν στην ουσία, προοίμιο της ανάθεσης στους δήμους της δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης

Απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις και διεκδικήσεις.

  1. Σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία η οποία πρέπει να μελετήσει τα προβλήματα γύρω από τους οικισμούς , να γίνουν παρεμβάσεις και από το δήμο για καθαρισμούς, αποψιλώσεις, αντιπυρικές ζώνες.
  2. Να προχωρήσει ο δήμος στους καθαρισμούς οικοπέδων, ρεμάτων και άλλων χώρων από ξηρονομή και χαμηλή βλάστηση για να αποφευχθεί μετάδοση της φωτιάς.
  3. Να ελεγχθούν οι κρουνοί και οι πηγές υδροληψίας, τα υδροστόμια , οι μάνικες και τα άλλα μέσα προστασίας των οικισμών. Να συμπληρωθούν οι ελλείψεις.
  4. Να ενημερωθεί έγκαιρα ο πληθυσμός για τα σχέδια εκκένωσης των οικισμών, τους σταθμούς συγκέντρωσης, τους δρόμους διαφυγής , τις πρώτες βοήθειες κλπ.
  5. Να επανέλθουν επιχειρησιακά στη Σάμο τα Πυροσβεστικά αεροσκάφη.
  6. Να στελεχωθεί άμεσα η Π.Υ με το απαιτούμενο προσωπικό χωρίς αποσπάσεις σε αεροδρόμιο κλπ. Να αντικατασταθούν τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά οχήματα με καινούργια.
  7. Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλεια τους με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού πυροσβεστών με σταθερές σχέσεις εργασίας.
  8. Να δοθεί έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες της Πολιτικής Προστασίας σε μέσα, υλικά και για αποκαταστάσεις οδικού δικτύου.
  9. Να αυξηθεί στο ύψος των πραγματικών αναγκών ο προϋπολογισμός αποκατάστασης και συντήρησης του δασικού οδικού δικτύου, καθαρισμού δασών κλπ και να γίνουν έγκαιρα πριν τον Ιούλιο οι σχετικές εργασίες.

 

 

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή να τοποθετηθεί τι πρόκειται να πράξει ώστε να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα.