Ο κ. Βαρβιτσιώτης, απευθυνόμενος προς τον αρμόδιο Υπουργό, επικεντρώθηκε στο πρόβλημα που επικρατεί σήμερα στο νησί, το οποίο, άλλωστε, και έχει διαπιστώσει και ο ίδιος επανειλημμένως σε επισκέψεις του στον χώρο φιλοξενίας. «Έχω πάει στο hot-spot της Σάμου πάνω από επτά, οκτώ φορές. Ποτέ, μα ποτέ δεν είδα εκεί τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου που εποπτεύει τη Σάμο. Ποτέ! Είδα μία Διοικήτρια η οποία είναι ανίκανη να δώσει μία απάντηση για την κατάσταση του αίσχους στο οποίο διοικεί», ανέφερε συγκεκριμένα.

Παράλληλα, ανέδειξε το υγειονομικό ζήτημα που έχει προκύψει σήμερα στην περιοχή Βαθύ, καθώς και τη δραματική ολιγωρία της Κυβέρνησης στο να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκρινε υγειονομικά ακατάλληλο το hot-spot της ΣάμουΧιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στις πλαγιές, γύρω από το hot-spot, μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη. Από τον Σεπτέμβριο δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μία καινούργια χημική τουαλέτα, δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα καινούργιο κοντέινερ με ντους. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξομάλυνσης της κατάστασης», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, δε, πως τόσο οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου, όσο και η Ευρώπη  -στην πρόσφατη έκθεσή της- επιρρίπτουν ευθύνες στην Κυβέρνηση για την ανεπαρκή μεταναστευτική πολιτική, ενώ κατηγόρησε τον κ. Βίτσα και για παντελή αδιαφορία στο ζήτημα της στέγασης και προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

«Κύριε Πρόεδρε, παίρνοντας το νήμα από την προηγούμενη Επίκαιρη Ερώτηση, αν πραγματικά συζητάμε για ικανότητα και για ανικανότητα -άσχετα αν έχουν θέση ευθύνης ή όχι- όσοι ασχολούνται, με τη Σάμο πρέπει πραγματικά να πάρουν το βραβείο της ανικανότητας. Έχω πάει στο hot-spot της Σάμου πάνω από επτά, οκτώ φορές. Ποτέ, μα ποτέ δεν είδα εκεί τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου που εποπτεύει τη Σάμο. Ποτέ! Είδα μία Διοικήτρια η οποία είναι ανίκανη να δώσει μία απάντηση για την κατάσταση του αίσχους το οποίο διοικεί. Αίσχος, ντροπή! Πέρυσι τον Σεπτέμβριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έκρινε υγειονομικά ακατάλληλο το hot-spot της Σάμου.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στις πλαγιές, γύρω από το hot-spot, μένουν σε αυτοσχέδιες σκηνές, χωρίς καμία υγειονομική κάλυψη. Από τον Σεπτέμβριο δεν έχει εγκατασταθεί ούτε μία καινούργια χημική τουαλέτα, δεν έχει εγκατασταθεί ούτε ένα καινούργιο κοντέινερ με ντους. Δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξομάλυνσης της κατάστασης. Καμία! Και εσείς ως παρατηρητής έρχεστε και λέτε «Μεγάλο το πρόβλημα στη Σάμο». Ευχαριστώ πολύ, το ξέρω!

Τι κάνετε; Έρχεται η περίοδος στην οποία θα αυξηθούν οι ροές, διότι ο χειμώνας είναι πάντοτε αυτός που έχει τις χαμηλές ροές και το καλοκαίρι αυξάνονται οι ροές. Πώς θα υποδεχθείτε τις καινούργιες ροές, κύριε Υπουργέ; Σε αυτές τις υποδομές; Σε αυτές τις συνθήκες; Τι έχετε προετοιμάσει; Διότι μας λέτε ότι ο ένας ή ο άλλος ήταν ικανοί, ήταν συνεργάτες σας. Μα, εδώ κρίνεται ως αποτυχημένη όλη η πολιτική σας. Κρίνεται ως αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στο ανθρωπιστικό, εκεί στο οποίο χρόνια τώρα με σημαία λέγατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη του ανθρωπισμού. Κανένας ανθρωπισμός! Απάνθρωπη πολιτική, όταν στοιβάζετε τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους ανθρώπους σε ένα hot-spot που είναι ικανό να διαχειριστεί επτακόσιους, και λόγω της γεωγραφίας του δεν παίρνει επέκταση.

Κύριε Υπουργέ, κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσετε και στους πολίτες του Βορείου Αιγαίου για το τι πρέπει να κάνετε, αλλά και στους πολίτες όλης της υπόλοιπης χώρας, αλλά και στον Ευρωπαίο πολίτη που με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σας ζητά ευθύνες. Εμείς ως Αντιπολίτευση από πέρυσι που φέρατε τον νόμο για το άσυλο σας είπαμε ότι αυτό είναι «ασπιρίνη για τον καρκίνο». Έναν χρόνο μετά, τα αποτελέσματά του φαίνονται. Καμία πραγματική επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάλι προχθές σας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και σας ζήτησε καλύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων και να κάνετε περισσότερες επιστροφές. Προχθές ήμασταν με τον κ. Μητσοτάκη στη Λέσβο. Δεκαοκτώ χιλιάδες μπήκαν στη Λέσβο και τριακόσιοι έφυγαν προς την Τουρκία. Τριακόσιοι! Αυτό είναι το νούμερο. Πόσο θα συνεχίσει αυτή η ατελέσφορη πολιτική; Εγώ πιστεύω ότι αυτή η πολιτική σας έχει ιδεολογικό πρόσημο. Ξεκάθαρα. Γίνεται με σκοπιμότητα και η σκοπιμότητα είναι μία: Δεν πιστεύετε ότι πρέπει να επιστρέφονται οι παράνομοι. Θέλετε να τους πείτε «παράνομους», θέλετε να τους πείτε «παράτυπους», θέλετε να τους πείτε «λαθρομετανάστες»; Πείτε τους όπως θέλετε, δεν έχει σημασία ο τίτλος. Αυτοί που δεν δικαιούνται να παραμένουν στη χώρα, για μας πρέπει να φεύγουν, για σας μένουν. Και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ιδεολογικής πολιτικής απόφασης, το αποτέλεσμα της οποίας το βλέπουμε σήμερα και στα νησιά και στην ενδοχώρα.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.»

«Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς να καταθέσω στα Πρακτικά τις αναπάντητες ερωτήσεις για να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση και για να μην χάνω τον χρόνο μου σε αυτό.»

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες ερωτήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

«Ας προχωρήσουμε παρακάτω. Αυτή η καραμέλα ότι για την κατάσταση στα νησιά φταίει κάποιος που ίσως κάπου εμπλέκεται, ο οποίος έχει κομματική ή φιλική ή ιδεολογική απόληξη στη Νέα Δημοκρατία ας τελειώνει. Είστε απόλυτα υπεύθυνοι, Κυβέρνηση είστε, εσείς δεν έχετε εμπλέξει κανέναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτήν την ιστορία, κανέναν.

Έχετε διαβουλευτεί με τους τοπικούς άρχοντες; Έχετε δώσει λεφτά στις περιφέρειες και στους δήμους από τα κονδύλια και τη μεταναστευτική πολιτική; Τους έχετε δώσει αρμοδιότητα και ζητάτε την ευθύνη; Πώς το κάνετε αυτό; Και συνέχεια –εσείς πολύ πιο κομψά, ο προκάτοχός σας πολύ πιο άκομψα επιδείκνυε κιόλας τις αναρτήσεις στο Facebook- λέτε: «Ο τάδε μου δημιουργεί πρόβλημα ή ο δείνα μου δημιουργεί πρόβλημα». Πρόβλημα δημιουργεί η ίδια σας η πολιτική.

Στη Σάμο, για να μην λέτε ότι την ανακαλύψαμε τώρα, πήγα πέρσι τον Ιανουάριο. Σας τα επισήμανα με δημόσιες δηλώσεις μου και τοποθετήσεις στη Βουλή. Τίποτα. Το Σεπτέμβριο πήγαμε με τον Κυριάκο τον Μητσοτάκη. Τίποτα, καμία αντίδραση. Το Δεκέμβριο μαζεύετε και εσείς όπως τους είδαμε και εμείς όλους τους φορείς της Σάμου και λένε οι άνθρωποι: «Δεν γίνεται άλλο». Και ερχόμαστε τον Μάρτιο να μας πείτε ότι θα φτιάξετε ένα καινούργιο Κέντρο.

Ξέρετε έχουν χορτάσει από υποσχέσεις. Είναι σαν τον αγωγό των λυμάτων της Μόριας. Τον είχατε εξαγγείλει όταν ήσασταν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – από το 2016 αυτό- και ακόμα δεν έχει ξεκινήσει, ακόμα σήμερα που μιλάμε δεν έχει ξεκινήσει. Αν αυτό δεν δείχνει ανικανότητα, τι δείχνει;

Σας κατηγορούμε –σας το είπα και πριν- και για λαθεμένη πολιτική, αλλά σας κατηγορούμε και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε τα προβλήματα και τους στόχους και την υλοποίηση των στόχων, τους οποίους εσείς βάζετε στον εαυτό σας. Εσείς είπατε το Δεκέμβριο ότι θα λύσετε το θέμα της Σάμου και ερχόσαστε σήμερα το Μάρτιο στη Βουλή να μας πείτε ότι θα το λύσετε οριστικά φτιάχνοντας ένα Κέντρο για χίλιους πεντακόσιους, όταν σήμερα στη Σάμο έχουμε τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους. Έχουμε τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους. Πραγματικά, κανένας δεν πιστεύει πλέον στα νησιά την πολιτική σας.

Είπατε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εμμονές με τις επιστροφές και τα λοιπά. Αυτό είναι το πλαίσιο της συμφωνίας. Και δεν έχει μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχετε κατευθύνει τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης στο να νοικιάζει σπίτια ώστε να μένουν εδώ άνθρωποι και την ίδια στιγμή δεν δίνετε την κατεύθυνση να ενισχυθεί το πρόγραμμα των εθελοντικών επιστροφών.

Γιατί έχει καταρρεύσει το πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών; Γιατί το 2014 ήταν είκοσι χιλιάδες οι εθελοντικές επιστροφές και σήμερα είναι κάτω από δέκα χιλιάδες; Γιατί; Δεν δείχνει μια πολιτική, ιδεολογική και ρεαλιστική στόχευση, η οποία έχει στόχο το να μείνουν άνθρωποι στη χώρα; Και να σας πω και το τελευταίο, γιατί το άκουσα και πριν που λέγατε τι καλή δουλειά που κάνετε με τα ασυνόδευτα ανήλικα και το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τρίχες! Η έκθεσή του, αυτά που βγάζει το ΕΚΚΑ κάθε μήνα, δείχνει ότι δεν έχει βελτιώσει την κατάσταση καθόλου. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε έχει περίπου χίλια εννιακόσια ογδόντα παιδιά, τα οποία μένουν έξω από προστασία και μένουν στον δρόμο σε άγνωστες διευθύνσεις και οπουδήποτε. Δεν έχει φτιάξει τον τελευταίο χρόνο ούτε μία θέση. Φέτος έχει εννιακόσιες σαράντα τρεις θέσεις, πέρσι τέτοια εποχή που μιλάμε είχε εννιακόσιες πενήντα έξι. Καμία πρόοδος. Πού είναι η πετυχημένη πολιτική;

Και νομίζετε ότι σε αυτά τα στελέχη, που λέτε ότι διαχειρίστηκαν αυτή την κρίση, ότι θα πρέπει σώνει και καλά να απονείμουμε και εύσημα και να τους απονείμουμε και τίτλους και να τους βάλουμε και σε μόνιμες θέσεις, να μεταφέρουν την ανικανότητά τους και στις επόμενες κυβερνήσεις; Όχι! Δεν θέλουμε να συνεργαστούμε με αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έφεραν τη χώρα δακτυλοδεικτούμενη για την αδυναμία αντιμετώπισης, όχι πλέον κρίσης, αλλά τακτικών ροών. Γιατί αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο δεν είναι καμία κρίση. Είκοσι πέντε χιλιάδες ήρθαν το 2017, είκοσι πέντε χιλιάδες, περίπου, ήρθαν το 2018. Τόσα είναι τα νούμερα.

Σήμερα ξεκινάει μία καινούργια κρίση και μία πίεση από την πλευρά του Έβρου. Και ήταν πολύ εύστοχο το ερώτημα του κ. Καμμένου πώς δεκαέξι χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από τα πιο φυλασσόμενα χερσαία σύνορα της χώρας περπατώντας μέσα στη χώρα, χωρίς να τους σταματήσει κανείς. Είναι ένα εύλογο ερώτημα στο οποίο πρέπει, επιτέλους, να δώσετε απαντήσεις για το τι θα κάνετε με τη φύλαξη των συνόρων, για το τι θα κάνετε με την κατάσταση τα νησιά, για το πώς θα κάνετε μία πολιτική η οποία θα δίνει άσυλο εκεί που πραγματικά δικαιούνται προστασία, αλλά θα κλείνει την πόρτα σε οποιονδήποτε παρανόμως θέλει να μπει στη χώρα με στόχο να μεταβληθεί σε οικονομικό μετανάστη.

Ευχαριστώ πολύ.»