ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Απαράδεκτο από κάθε άποψη και πλασματικό, χαρακτήρισε το Προϋπολογισμό του δήμου για το 2019 (που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή με μεγάλη καθυστέρηση), ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας.

Αφού άσκησε αυστηρή κριτική για το «μαγείρεμα» ενός ακόμη προϋπολογισμού μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες, αφού μεταξύ άλλων ο ισοσκελισμός του απαίτησε την αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά 17,5% , αναφέρθηκε στις περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους που φέτος ισοδυναμούν με μείον 862 εκατομμύρια και αποκάλυψε ότι ο δημοσιονομικός στόχος μέχρι το 2022 είναι, μόνο το 30% να προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση και το 70% από τοπικές φορολογίες ,δημοτικά τέλη κλπ που θα πληρώνουν οι δημότες.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό είπε ότι είναι πλασματικός γιατί από τα 49 εκατομμύρια που φαίνονται στα χαρτιά μόνο τα 26 είναι πραγματικά, αφού τα 23 εκατ καταγράφονται ως έκτακτα έσοδα που αφορούν έργα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη και μόνο περίπου 2,5 – 3 εκατομμύρια  θα καταγραφούν τελικά  ως πραγματικά έσοδα – έξοδα  στον απολογισμό της χρονιάς

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό άκρως αντιλαϊκό υπογραμμίζοντας  ότι ήδη αυτά που πληρώνουν οι δημότες με φόρους, ανταποδοτικά, πρόστιμα κλπ υπερβαίνουν κατά 200 χιλιάδες ευρώ την κρατική χρηματοδότηση και διαμορφώνουν τη σχέση στο 51%έναντι 49% σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων του νησιού.

Καταψηφίζουμε- τόνισε –  κατηγορηματικά τον προϋπολογισμό, διεκδικώντας: Πλήρη κρατική χρηματοδότηση , εξασφάλιση όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων στους δήμους από το κρατικό προϋπολογισμό, επιστροφή όλων των παρακρατημένων πόρων των δήμων και των περιφερειών, κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου του Καλλικράτη και του Κλεισθένη1.

Οι πόροι να αντληθούν από την φορολόγηση κατά 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας. με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

 

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

 

Μπαράζ ερωτήσεων για προβλήματα που προξένησε η πρόσφατη κακοκαιρία και η έλλειψη μέτρων και έργων προστασίας των υποδομών και του λαού, ανέπτυξε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεανώ Σαρρηγεωργίου.

Πρόκειται για τις ζημιές που προκλήθηκαν στην Πορφυριάδα και που οφείλονται στις κακοτεχνίες του έργου ανακαίνισης του κτιρίου, στην κατολίσθηση που βρίσκεται σε εξέλιξη πίσω από το Λύκειο Καρλοβάσου και οι ζημιές σε πολλά μέρη του εθνικού και επαρχιακού και οδικού δικτύου που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Επίσης ερώτηση έγινε για την απαράδεκτη και επικίνδυνη για την υγεία και το περιβάλλον κατάσταση που υπάρχει από την απόθεση και μη έγκαιρη απομάκρυνση απορριμμάτων σε οικόπεδο του δήμου μέσα στο Μαραθόκαμπο. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στον Πύργο όπου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του προέδρου του χωριού Νίκου Κονταξή δεν αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Δήλωση καταδίκης της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ και των εθνικιστικών συλλαλητηρίων κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική ομάδα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η δήλωση έχει ως εξής: «Ξαναζούμε πάλι την επανάληψη του κακοπαιγμένου έργου του 1993. Τότε που «όλοι πλην Λακεδαιμονίων» όπως έλεγε ο Κύρκος, δηλαδή πλην ΚΚΕ, κατέβαιναν στα εθνικιστικά αλυτρωτικά συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Για να κάνουν αργότερα τις γνωστές “κωλοτούμπες”, υπακούοντας στις ΝΑΤΟϊκές και Αμερικανικές υποδείξεις, ανάλογα με την περίσταση, που έφτασαν μέχρι το «γην και υδωρ» στους ΝΑΤΟϊκούς για να βομβαρδίσουν και να διαμελίσουν τη Γιουγκοσλαβία. Τώρα πάλι επιχειρούν την αναβάπτισή τους  στα θολά νερά του εθνικισμού. Δεν λένε όμως κουβέντα για το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της επαίσχυντης συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ αλλά εναλλάσσουν κατά περίσταση τη φορεσιά του ψευτοπατριωτισμού και του κοσμοπολιτισμού, με μόνιμη έγνοια και ενδιαφέρον τους τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας στην περιοχή, που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ο λαός πρέπει να πει ΟΧΙ στη φαρσοκωμωδία που επιδίδεται και η ηγεσία της ΚΕΔΕ και ο κ. Πατούλης. Είναι κοπή –επικόλληση αυτής που παίζεται όλες αυτές τις μέρες στα έδρανα της Βουλής. Ανακατεύουν μαζί με την κυβέρνηση τη μαρκαρισμένη από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ αιματοβαμμένη τράπουλα στην περιοχή των Βαλκανίων σε βάρος του λαού μας και των λαών της περιοχής.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία μας να πουν ΟΧΙ στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. ΝΑΙ στη φιλία, την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής. ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. ΟΧΙ στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή μας».