ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 28/11/2022, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου μας στη ΔΙΠΕ Σάμου, σχετικά με τις μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων συναδέλφων.

Τέθηκε αρχικά το ερώτημα αν έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά οι μονιμοποιήσεις των συναδέλφων που έχουν κλείσει διετία (διορισμένοι στην Ειδική Αγωγή το 2020). Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι όλες οι μονιμοποιήσεις που αφορούσαν τη ΔΙΠΕ Σάμου, έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά.

Στη συνέχεια, τέθηκε ο προβληματισμός σε σχέση με την εγκύκλιο του Υπουργείου για τα στελέχη εκπαίδευσης, στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι απαιτείται η αξιολόγηση του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού για τη μονιμοποίησή του. Το ερώτημα που έθεσε το Δ.Σ. του Συλλόγου, καθώς και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που ήταν παρόντες στην παράσταση διαμαρτυρίας, ήταν εάν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας όσον αφορά την ανάκληση της μονιμοποίησης, αλλά και για τη μονιμοποίηση και των υπόλοιπων νεοδιόριστων (του 2021 και 2022 μέχρι τώρα). Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη εντολή μέχρι τώρα για ανάκληση μονιμοποιήσεων ή για μη μονιμοποίηση των επόμενων συναδέλφων, αλλά αν κάτι τέτοιο συμβεί, η υπηρεσία θα είναι υποχρεωμένη να πράξει ανάλογα.

Το συμπέρασμα απ’ τις απαντήσεις που δόθηκαν, αλλά και απ’ το γεγονός ότι άλλες διευθύνσεις δεν προχωρούν σε μονιμοποιήσεις (π.χ. ΔΙΔΕ Σάμου), είναι ότι η απειλή της μη μονιμοποίησης χιλιάδων νεοδιόριστων αλλά και η ανάκληση της μονιμοποίησης όσων έχουν γίνει, αποτελεί σοβαρό ενδεχόμενο, συνδεδεμένο απόλυτα με τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει “αιτία πολέμου” για το εκπαιδευτικό κίνημα. Δε θα επιτρέψουμε να παίζουν με τη ζωή και τη δουλειά χιλιάδων συναδέλφων που για χρόνια στήριξαν και κράτησαν όρθιο το δημόσιο σχολείο, με θυσίες και ελλιπή μέσα.

Απαιτούμε όλοι οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι να μονιμοποιηθούν κανονικά, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.