Την πρόθεση του να παραιτηθεί το Δημοτικό Συμβούλιο αν  δεν πάρει πίσω την απόφαση της η κυβέρνηση για  λειτουργία της δομής στη θέση Ζερβού με χωρητικότητα 5000+ εξέφρασε μέσω του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Πρώτος ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος  δήλωσε ότι αισθάνεται  μόνος σε αυτή την πάλη για την επιστροφή του Δήμου στην κανονικότητα  και έθεσε τον εαυτό του υπό παραίτηση αν δεν  αλλάξει   το σχέδιο της κυβέρνησης. Αρχικά  δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει  μια επίσκεψη στον πρωθυπουργό μαζί με τον Μητροπολίτη, τον Βουλευτή και τον Αντιπεριφερειάρχη.  «Δεν γνώριζε κανείς,ούτε εγώ,  ούτε ο βουλευτής ούτε ο αντιπεριφερειάρχης για το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης. Απαιτούμε  ο πληθυσμός να παραμείνει στο όριο των 1500 ατόμων, να είναι κλειστή η δομή και να ελέγχονται καλύτερα οι ροές στα σύνορα. Από δω και πέρα θα είμαι πολύ δύσπιστος σε ότι μου λένε» είπε ο κ. Στάντζος.

Στην συνέχεια έλαβαν το λόγο οι  επικεφαλείς των Δημοτικών Παρατάξεων . Ο Νίκος Κατρακάζος  από τη  Δημοτική Παράταξη  «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΟ»  ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ κακή μέρα για την Σάμο . «Εμείς είμαστε αυτοί που μας λοιδόρησαν  όταν λέγαμε ότι δεν πρέπει να γίνει άλλη δομή στους Μυτιληνιούς,  επιμέναμε σε μια μικρή δομή καταγραφής και τώρα απειλούμαστε να έχουμε σε μόνιμη βάση τουλάχιστον  7000 μετανάστες. Πρέπει να  αποφασίσουμε   μέτρα που θα τσούξουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «ΑΝΑΤΡΟΠΗ»  Χρήστος  Χατζηχριστοδούλου  χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στο νησί  και τόνισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση άρα  δε θεωρεί καλή ιδέα την επίσκεψη στον πρωθυπουργό. « Καλύτερο θα ήταν να κάναμε μια πορεία διαμαρτυρίας στην Αθήνα η να πάμε στο γραφείο του βουλευτή να διαμαρτυρηθούμε» τόνισε με έμφαση.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης  «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»  Κώστας Τζίχας δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης ενισχύουν τον εγκλωβισμό. Τα χαρακτήρισε επικίνδυνα για τους μετανάστες και τους μόνιμους κατοίκους του νησιού . Κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι αλλάζει συνεχώς θέσεις για την επίλυση του μεταναστευτικού ενώ  είπε ότι πρέπει να ζητηθεί η αλλαγή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας.

Στην συνέχεια ο Επικεφαλής της Παράταξης «Η Σάμος ΑλλάΖει» Νίκος Ζάχαρης  παίρνοντας το λόγο κατηγόρησε τη Ν.Δ ότι κοροϊδεύει τον κόσμο  και ότι δυστυχώς ο Δήμαρχος έχασε στο θέμα των διεκδικήσεων. «Δεν είναι ONE MAN SHOW  η διαχείριση του μεταναστευτικού» δήλωσε απευθυνόμενος στον κ. Στάντζο τον οποίον όπως και ο κ. Χατζηχριστοδούλου τον κατηγόρησε για υπερ έκθεση στα ΜΜΕ.

Τέλος ο Επικεφαλής της «ΠΟΡΕΙΑΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» Αντώνης Σίμος  είπε ότι το κλειδί στη διαχείριση του μεταναστευτικού είναι η καλύτερη φύλαξη των συνόρων ενώ  ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για να καταθέσει τις απόψεις του ο κόσμος για το πρόβλημα του μεταναστευτικού.

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι  δήλωσαν ότι  πρέπει στις κινητοποιήσεις να τεθεί ως αίτημα και η παύση των εργασιών στο ΚΥΤ της Ζερβού  όπως δήλωσε ο κ. Βέτας ενώ  όλοι συμφώνησαν ότι είναι βολικότερο να θυσιαστεί ένα νησί που εκλέγει έναν βουλευτή από το να δυσαρεστηθούν  πόλεις στην Ηπειρωτική χώρα με μεγάλο αριθμό κατοίκων και πολλές έδρες.

Παίρνοντας το λόγο ξανά ο Δήμαρχος δήλωσε ότι θέτει  την παραίτηση του αν δεν πάρει πίσω την απόφαση της η κυβέρνηση  και την απόφαση αυτή ψήφισαν 23 από τους 25 παρόντες στην συνεδρίαση με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης  να αρνείται την ψηφοφορία ενώ ομόφωνα δέχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για συμμετοχή στην Παναιγιακή κινητοποίηση για το μεταναστευτικό.