ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ 

ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Τετάρτη 14 ΑΠΡΙΛΗ, 7:00 το απόγευμα, Πλατεία Καρλοβάσου

v  Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία με ευθύνη του κράτους

v  Σχέδιο αντιμετώπισης μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που προκάλεσε και όξυνε η πανδημία

v  Άμεση αποκατάσταση των ζημιών των σχολείων από το σεισμό

            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ένας χρόνος μετά την εμφάνιση του κορονοϊού και έξι μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό ο λαός της Σάμου μετράει τις πληγές του εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνηση στην υγεία, στη μόρφωση, στα δικαιώματά του, στις συνέπειες τους σεισμού.

Οι ελλείψεις προσωπικού και ΜΕΘ στα νοσοκομεία, πανελλαδικά και στα νησιά μας, οι δεκάδες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, σε συνδυασμό με τον πακτωλό χρημάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και αλλού, επιβεβαιώνουν ότι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας δεν έχει ως προτεραιότητα την προστασία της υγείας, της ζωής και των αναγκών του λαού, αλλά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Κυβέρνηση και εργοδοσία βρήκαν ευκαιρία να νομοθετήσουν μια σειρά αντεργατικά, αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, αξιοποιώντας τη βία και την καταστολή, βασική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, για την υλοποίησή τους.

Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών, ενώ τα παρουσιάζουν όλα καλώς καμωμένα! Πολλά παιδιά δεν έχουν καν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, είναι σίγουρο ότι και αυτή θα έχει αμφίβολα αποτελέσματα, αφού δημιουργεί πολλά εκπαιδευτικά και μαθησιακά κενά. Μικρά παιδιά πισωγυρίζουν από ήδη κατακτημένη γνώση.

Η κυβέρνηση επιλέγει την αναστολή τους ή να τα ανοιγοκλείνει χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας γονιών, εκπαιδευτικών, την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Ακόμα και τα αιτήματα για αραίωση μαθητών ανά τάξη, για προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, για επαναλαμβανόμενα τεστ, ώστε να παρακολουθείται με οργανωμένο τρόπο η διάδοση του ιού, δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ ακόμη μια φορά είπε ψέματα για την προτεραιότητα των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς.

Το μόνο μέτρο που ανακοίνωσε για το άνοιγμα τους είναι η αποθέωση της ατομικής ευθύνης. Το selftest! Δηλαδή και πάλι μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί θα ελέγχονται, μόνοι τους αν είναι άρρωστοι ή όχι.

Στο νησί μας ακόμα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες επιδιόρθωσης των σχολείων από το σεισμό. Οι προκάτ αίθουσες ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση και ακόμα δεν έχουν στηθεί κανονικά. Χρειάζεται δράση για να επιδιορθωθούν τα σχολεία άμεσα, να χτιστούν νέα όπου είναι απαραίτητο, οι προκάτ αίθουσες να μην είναι μόνιμη λύση.

Διεκδικούμε μέτρα για την υγεία του λαού και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων:

Ø Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού για πλήρη στελέχωση όλων των μονάδων υγείας

Ø Πλήρη επίταξη άνευ όρων κλινών, εξοπλισμού εργαστηρίων και προσωπικού ιδιωτικού τομέα.

Ø Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, κάθε εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ

Ø Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας.

Ø Αραίωση των μαθητών ανά τάξη με 15 μαθητές ανά τάξη

Ø Άνοιγμα του Πανεπιστημίου με όλα τα μέτρα προστασίας.

Ø Σίτιση και στέγαση όλων των φοιτητών

Ø Άμεση αποκατάσταση των ζημιών από το σεισμό στα σχολεία και στο πανεπιστήμιο. Χτίσιμο νέων σχολικών μονάδων όπου χρειάζεται.

Ø Ανέγερση του νέου ειδικού σχολείου εντός της πόλης της Σάμου στο οικόπεδο που έχει δεσμευθεί γι’ αυτό το σκοπό.

Ø Επίσπευση των διαδικασιών ανακαίνισης του Μαυρογένειου ώστε σύντομα να στεγαστεί το Μουσικό γυμνάσιο και λύκειο με την απαραίτητη υποδομή.

Ø Όχι στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και την κατηγοριοποίηση των σχολείων. Ουσιαστική αναβάθμιση όλων των σχολείων με σύγχρονα σχολικά κτίρια και συγγράμματα, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Ø Απαραίτητα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη και αναπλήρωση των κενών

Ø  Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία

 

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές, τα σωματεία και τους συλλόγους τους, όλο το λαό των νησιών μας να κάνουν υπόθεση δική τους και να παλέψουν οργανωμένα και μαζικά για την υγεία, την μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας. Να πάρουν μέρος μαζικά στην κινητοποίηση. Να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

 

Τετάρτη 14 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Καρλοβάσου